Nieuws

Bestuursstructuur van FC Twente uitgelicht

Bestuursstructuur van FC Twente uitgelicht

Gisteren maakte FC Twente tijdens een persconferentie bekend over te gaan stappen op een eenlaagse bestuurscontructie. Wat houdt deze constructie precies in?

De huidige bestuursconstructie van FC Twente bestaat uit twee rechtspersonen: de stichting FC Twente '65 en FC Twente '65 BV. De stichting is hierbij aandeelhouder van FC Twente BV. Er is feiteiljk geen scheiding van bestuur, toezicht en directie. [google]

"Door ontwikkelingen die om ons heen gebeuren, zijn de nadelen van dit model steeds meer gaan knellen. Er komen meer regels en wetten rondom voetbal, zoals financial fair play. Het financieel belang van clubs wordt steeds groter. Een club als FC Twente wordt belangrijker door de functie voor de regio, waardoor er steeds meer belanghebbenden zijn. Dit vraagt goede invulling van het bestuur, er moet voldoende gecontroleerd worden. Dit is een basisvoorwaarde voor zo'n toezichts en bestuursmodel als de one tier strategie", zegt Herman Hazewinkel, die in samenwerking met Ruud Kok de organisatiestructuur van FC Twente grondig doorzocht en analyseerde, in gesprek met FC Twente TV.

In het advies pleiten Hazewinkel en Kok voor het opheffen van de situatie waarbij de stichting FC Twente '65 en FC Twente BV '65 dezelfde eindverantwoordelijke hebben, ookwel de personele unie genoemd. Het bestuur van de stichting, die nu nog dezelfde leden heeft als de Raad van Commissarissen, zal een zelfstandige rol krijgen met andere leden. De functie van de stichting is het aanstellen en ontslaan van commissarissen.

Ten tweede moet de scheiding tussen management en toezicht scherper worden. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een eenlaags bestuursmodel. FC Twente had een Raad van Commissarissen en een directeur, wat twee lagen zijn. In het eenlaagse bestuurmodel, ookwel het one tier board genoemd, zitten de niet-uitvoerende bestuurders, die dezelfde functie hebben als de huidige commissarissen, en de uitvoerende bestuurders in een board. De voorzitter van dit board, de functie die Joop Munsterman op zich gaat nemen, wordt een niet-uitvoerende bestuurder.

Daarnaast wordt er een auditcommissie ingericht, een commissie die een voorzitter heeft, die niet dezelfde is als de voorzitter van het board. Ook zit er een financieel deskundige in de auditcommissie. Deze commissie wordt de kerncommissie van het board. De taak van de kerncommissie is het controleren van de financiering, verslaggeving en risicoaspecten. In het board moeten ook niet-uitvoerende leden zitten die geen financiële belangen hebben in de club.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties