Eerste elftal

Verduidelijking rondom vage liesklachten Vlap: Dit is er aan de hand

Verduidelijking rondom vage liesklachten Vlap: Dit is er aan de hand

Het hele seizoen kwakkelt Michel Vlap al met zijn lies. De 26-jarige middenvelder annex aanvaller heeft al sinds de voorbereiding last van liesklachten. Nagenoeg altijd kan hij wel spelen - pilletje slikken voor de wedstrijd en gaan -, maar afgelopen zondag tegen AZ waren de liesklachten dusdanig dat hij niet fit genoeg was.

Maar hoe kan dat? Hoe kan een speler een heel seizoen kwakkelen met een blessure, maar toch fit genoeg zijn om te spelen? Roy Hoogeslag, hoofd medische staf bij FC Twente, verklaart het. "Blessures bestaan in verschillende gradaties", zegt hij aan tafel bij 1Twente Voetbaltijd. "Je hebt 'time loss-blessures', waardoor je echt iets niet kan wat je normaalgesproken wel doet: trainen, voetballen."

"Je hebt ook blessures in de chronische hoek, waar je last van hebt en een bepaalde mate van beperking door zou kunnen voelen - ik praat in algemene zin, even voor de duidelijkheid-, maar waarbij je wel inzetbaar bent. Het probleem bij chronische blessures - nogmaals, in zijn algemeenheid gesproken - is dat het zich de goede kant op kan ontwikkelen, maar dat het ook kan stageneren en in één keer de verkeerde kant op kan ontwikkelen", aldus Hoogeslag.

René Wagelaar vraagt of FC Twente er dan niet beter voor kan kiezen om Vlap een paar weken aan de kant te houden. "Je geeft hem drie, vier of vijf weken. Je hebt andere spelers aan de buitenkant, laat hem even rusten en brengt hem in één keer weer topfit terug. Ik zou zeggen: wacht maar eens een periode. Dan heb je er ook meer aan."

Hoogeslag reageert. "Als iemand een hamstring scheurt, is het duidelijk. Dat is een acuut moment, daarna kun je niet meer lopen of is het lastig om te sprinten, et cetera. Dat is veel makkelijker oordelen voor iedereen, ook voor de buitenstaander. Bij chronische blessures is het toch anders, dan heb je met zijn allen gewoon een belangenafweging te maken. De hoeveelheid klachten kan variëren in de tijd, net als de belangen. Ik denk dat de afweging in algemene zin heel goed gebeurt op dit moment, inclusief speler en iedereen uit de staf", aldus het hoofd medische staf.

Michel Jansen, die in het seizoen 2013-2014 voorlopig de laatste trainer werd die derde eindigde met FC Twente, haakt in. "Wat denk ik ook meeweegt, is de prestatie die hij ondanks de beperking toch levert, want hij levert wel. Hij heeft wel een belangrijk aandeel en speelt gewoon prima wedstrijden. Er zit een beperking, waardoor hij misschien af en toe eerder gewisseld wordt. Als je rol op die manier toch belangrijk is voor de ploeg...", besluit Jansen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties