Nieuws

FC Twente, de geschiedenis van een volksclub. Deel 2

FC Twente, de geschiedenis van een volksclub. Deel 2

Het vervolg op 'FC Twente, de geschiedenis van een volksclub. Deel 1'

De stemming

Daar staan we dan in restaurant Vrieler aan de Brinkstraat, niet zo ver van het Diekman stadion vandaan. De stembus staat pontificaal op een tafel en het geroezemoes is niet van de lucht. Er waren talloze Boys leden aanwezig en 384 van hen brachten hun stem uit. Rond middernacht waren alle stemmen uitgebracht. Nerveus gelach en geroezemoes maakte toen plaats voor een gespannen stilte. Met Sportclub was de afspraak gemaakt dat de uitslag pas bekend gemaakt zou worden nadat die van hen zou worden doorgegeven.

Verderop in de stad waren de leden van SC Enschede verzameld in het Parkhotel. Slechts 167 leden waren op komen dagen voor deze belangrijke stemming. De sfeer was er meer gespannen dan bij Vrieler. Her- en der stonden groepjes verzameld om mogelijkheden te bespreken om de fusie te dwarsbomen of alternatieven op te stellen. Ook op de toiletten was het een drukte van belang wat dat betreft. “Ik goa nog liever dood dan soamn goan met de greun’n” viel er te horen. Tegen een ja-stemmer werd gezegd; “Kiek ie moar uut aj vanaomd op hoes an goat, dat ze oe nie dood maakt”.

De uitslag

[caption id="attachment_56212" align="alignright" width="300"]FC Twente, de geschiedenis van een volksclub. Deel 2 Restaurant Vrieler
Foto: Enschede in anzichten[/caption]Waren ze bij de Boys in gespannen afwachting, rond half een ’s nachts werd er dan eindelijk gestemd door de Sportclub leden. Er werden 167 stemmen uitgebracht. 97 waren er voor en 68 tegen terwijl 2 leden zich onthielden van stemming. De uitslag werd per telefoon doorgegeven aan de aanwezigen in Vrieler, waarna de voorzitter van de Boys, de heer Rombouts, de uitslag van de stemming daar doorgaf; 227 voor, 146 tegen, 9 onthoudingen en 2 ongeldige stemmen.

In beide etablissementen stonden volwassen mannen met tranen in de ogen elkaar te ondersteunen. Het ondenkbare was dan toch gebeurd. Twee maanden later probeerde Sportclub het onvermijdelijke toch nog een keer te dwarsbomen door in een buitengewone ledenvergadering te stemmen voor terugtreding uit de stichting. 55 leden stemden hier voor, 43 tegen en 7 hadden geen mening. Aanleiding vormde problemen met de reglementen van KNVB en de hoogte van de schuld van Boys. Beide zaken werden echter geregeld en FC Twente ’65 was een feit, een Love Child kon het echter allerminst genoemd worden. Het leek wel of ze bij Sportclub dachten dat ze bij de Boys toch tegen zouden gaan stemmen. Dat kan ook de lage opkomst verklaren bij de vergadering van die club.

De grandeur van Sportclub Enschede

Sportclub was echter ook niet zomaar een club. Deze vereniging had al heel wat sportieve hoogtepunten achter haar naam staan en speelde tegen clubs als Barcelona, Arsenal, Borussia Dortmund, Santos, etc. Na kampioen te zijn geworden in 1926 werd in 1956 en 1958 de nationale titel net gemist. Na afloop van het seizoen 1957-1958 werd er door de Sportclub selectie een trip naar Spanje en Portugal gemaakt. In Portugal werd een toernooi gespeeld en gewonnen bij Belenenses (De Grote beker valt nu nog in de bestuurskamer van Sportclub te bewonderen) en in Spanje werd in Camp Nou gespeeld tegen Barcelona. Hieronder unieke filmbeelden van die trip evenals unieke beelden van Sportclub in het Diekman in 1960.

FC Twente’65, het begin

De eerste wedstrijd van F.C. Twente is op 3 Augustus 1965 in Kiel tegen Holstein Kiel. Het wordt 3-3, de eerste Twente goal ooit komt op naam van Johan Plageman.

De openingswedstrijd van het seizoen is thuis tegen Telstar, dat als fusieclub als voorbeeld diende voor FC Twente, de uitslag is 1-1. Egbert Ter Mors is de eerste speler die een competitiedoelpunt voor FC Twente scoorde.

De ploeg bestaat uit:
Warringa, Vondeling, Hoomans, Ter Beek, De Vries, Plageman (aanvoerder), Kohn, ten Donkelaar (allen voorheen Sportclub) Höher (ex VFL Bochum),Ter Mors (ex Go Ahead) en Bulatovic (de enige Boys speler).

Willem de Vries is de eerste speler die een contract ondertekent bij het nieuwe FC Twente. De Vries speelde zowel bij de Boys als bij Sportclub en was destijds ook nog parttime in dienst van de Betoncentrale Twenthe. De club komt al direct in financieel zwaar weer doordat men alle contractspelers van de Enschedese Boys en Sportclub heeft overgenomen alsmede die van de Stichting Voetbalbelangen Twente. Totaal een bedrag van 800.000 gulden. Omdat een deel van die schulden direct opeisbaar was, werd de club al in het najaar geconfronteerd met liquiditeitsproblemen en moest men aankloppen bij de gemeente.

De verzetsmannen en de doctorandus

[caption id="attachment_56211" align="alignright" width="170"]FC Twente, de geschiedenis van een volksclub. Deel 2 Cor Hilbrink
FC Twente Media[/caption]Op het landgoed ‘Lidwina’ nabij Zenderen en Borne, stond ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een Villa die dienst deed als hoofdkwartier van het verzet. Cor Hilbrink was daar als jonge verzetsman actief, evenals zijn vader en broer. Door verraad werd de villa ontdekt en werden laatstgenoemden door de Duitsers vermoord. Cor zette zijn verzetswerk voort vanuit diverse plekken en maakte als vrij man de bevrijding van Enschede mee. Prins Bernhard bood hem een hoge positie in het leger aan, maar Cor verkoos een ondernemersbestaan in Twente. Hij richtte onder andere de Betoncentrale Twenthe op en werd geroemd om zijn leiderscapaciteiten (zie; Willem de Vries) en werd voorzitter van Quick’20 uit Oldenzaal. In die hoedanigheid was hij aanwezig bij de oprichtingsvergadering van FC Twente. Omdat men voor de nieuwe club een onafhankelijk voorzitter zocht kwam men al snel bij Cor terecht. Hij werd dan ook de eerste voorzitter in het bestaan van de club.

Het bestuur werd verder gevormd door Henk Olijve van Sportclub en Henny Iliohan van de Enschedese Boys. Henk Olijve zorgde voor de contacten met nieuwe spelers en de contractonderhandelingen. Mede door zijn toedoen woonden nogal wat Twentspelers in Oldenzaal, waar hij een aantal woningen had geregeld. Henk overleed, na een auto ongeval veel te vroeg op 49-jarige leeftijd vlak bij zijn woonplaats Losser. Henny Iliohan was van december 1976 tot medio 1977 interim-voorzitter van FC Twente. Hij overleed in 2003 op 89-jarige leeftijd.

De eerste trainer van FC Twente was de Oostenrijker Friedrich Donenfeld. Deze wereldburger voetbalde onder andere in Wenen, Tel- Aviv, Marseille en Parijs. Als speler van Red Star Paris was hij betrokkene bij het Franse verzet tegen de Nazi heerschappij. Na de oorlog werd hij o.a. bondscoach van Columbia, Nederland en trainde hij SC Enschede. Vanuit die hoedanigheid werd hij de eerste trainer van de fusieclub.

De eerste aanvoerder van de club kwam ook van SC Enschede in de persoon van Johan Plageman, zoals reeds vermeld de eerste speler die een doelpunt scoorde in een Twente shirt. Tijdens zijn loopbaan bij Sportclub en het eerste seizoen bij FC Twente studeerde hij Economie aan de Katholieke Hogeschool van Tilburg (nu Tilburg University). Hij rondde zijn studie in 1966 af en was zodoende de eerste Doctorandus in het Nederlandse betaalde voetbal.

De competitie

[caption id="attachment_56209" align="alignright" width="300"]FC Twente, de geschiedenis van een volksclub. Deel 2 FC Twente Media[/caption]Het eerste seizoen begon hoopgevend. Na negen wedstrijden stond FC Twente’65 op de 2e plaats. Op het einde van de competitie vond de club zich echter terug op een 11e plaats van de toen deelnemende 16 clubs. Interne strubbelingen en onenigheid binnen de grote selectiegroep waren hier onder andere debet aan. Ook de inkomsten blijven ver achter op de verwachtingen en de club sluit het eerste seizoen af met een schuld van iets meer dan één miljoen gulden.

Onder leiding van de ‘commissie van drie’, bestaande uit Hilbrink, Olijve en Iliohan, gaat het roer om bij FC Twente. Trainer Donenfeld wordt na het tegenvallende eerste seizoen vervangen door de jonge ambitieuze Kees Rijvers. Deze voert een radicale verjonging door en licht de gehele spelersgroep door. De oude vedetten van Sportclub en de Boys moeten plaats maken voor een nieuwe lichting talenten, met spelers als Jeuring, Pahlplatz en Drost.

Het Nederlandse en Europese voetbal zou weldra te maken krijgen met de klasse van FC Twente.

TAZ

In verband met het feit dat onze mooie club volgend jaar vijftig jaar bestaat, zal ik een aantal artikelen schrijven over de historie van de club. Doel is om deze historie en die van de gewone supporter niet verloren te laten gaan en te bewaren voor het nageslacht.

Het artikel hierboven zal nog worden aangevuld met meerdere delen. Ik wil daarin ook graag de ervaringen van de gewone supporter meenemen. Heeft u (leuke) anekdotes te vertellen over uw ervaringen met FC Twente en wedstrijden die u heeft bezocht of anderszins? Dan zou ik die graag willen ontvangen. Ervaringen vanaf de beginjaren tot en met nu zijn dan ook welkom. Een aantal van deze zal ik dan anoniem verwerken in de artikelen zodat u er ook een bijdrage aan kunt leveren.

U kunt uw verhaal mailen naar: kleknil12@gmail.com
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties