FC Twente wint eenvoudig van streekgenoot Heracles

FC Twente is bij de hervatting van de Eredivisie goed uit de startblokken gekomen. In de Grolsch Veste werd vrij eenvoudig gewonnen van de buurman uit Almelo: 3-1. Quincy Promes, Luc Castaignos en Dusan Tadic waren succesvol voor de thuisploeg. Mark Uth scoorde tegen voor Heracles, dat ruim een half uur met tien man moest spelen na een rode kaart voor Veldmate.

[google]Bij Twente keerde Quincy Promes weer terug in de basis. De aanvaller, die door een knieblessure de laatste drie wedstrijden voor de winterstop miste, was in de eerste helft de gevaarlijkste man op het veld. Met wat meer geluk had de jeugdinternational zelfs twee keer kunnen scoren. Hij hield het echter bij één treffer, die na 22 minuten spelen viel. Promes speelde Jason Davidson aan de rechterkant eenvoudig uit en verraste Heracles-doelman Remko Pasveer vervolgens met een laag schot in de verre hoek. De goalie was een kwartier later wel attent op een goed schot van Promes.

Heracles, dat als enige ploeg in de eredivisie beter op vreemde bodem presteert dan in eigen stadion, was aanvankelijk niet eens de mindere van de Twentse buurman. Zo was Bryan Linssen al in de eerste minuut met een volley gevaarlijk en had Mark Uth vlak na de 1-0 voor de gelijkmaker kunnen zorgen. Doelman Nick Marsman had zijn schot echter klemvast.

Terwijl Heracles voortvarend aan de tweede helft begon, sloeg Twente bij de eerste de beste kans toe. Castaignos werkte de bal in de 55e minuut in twee instanties achter Pasveer. De opdracht werd er voor Heracles niet makkelijker op, toen Veldmate er vlak daarna met rood vanaf moest. De verdediger trok de doorgebroken Youness Mokhtar naar de grond, al was het het arbitrale kwartet ontgaan dat de aanvaller buitenspel stond.

Twente verzuimde die overtalsituatie echter goed uit te spelen. Dankzij Uth kwam Heracles een klein kwartier voor tijd zelfs op fraaie wijze op 2-1. De Duitser bekroonde een solo vanaf de middenlijn met een prachtig schot in de kruising. In de slotfase ging Heracles op jacht naar de 2-2, maar de treffer viel aan de andere kant. Tadic benutte een strafschop, na een overtreding op invaller Luka Djordjevic.

Door de zege komt Twente op 37 punten, evenveel als Ajax en Vitesse. Die ploegen komen dit weekeinde nog in actie. Heracles blijft onderin de middenmoot.