Mokhtar kopt FC Twente in extremis naar overwinning op AZ

FC Twente heeft de 5-2 overwinning op NAC Breda en de 1-2 uitoverwinning in Kerkrade op Roda JC (1-2), een goed vervolg gegeven. In Alkmaar werd de lastige uitwedstrijd tegen AZ gewonnen met 1-2 door de ploeg van trainer Michel Jansen. Youness Mokhtar was de grote man bij FC Twente, hij scoorde beide doelpunten voor de Tukkers.

[google] Vanaf minuut één was AZ - FC Twente al een prachtige wedstrijd, na drie minuten kwamen de Alkmaarders op een 1-0 voorsprong dankzij een geweldig doelpunt van Roy Beerens. De AZ-speler kreeg de ruimte om de bal aan te nemen en schoot vanaf 25 meter prachtig over Nick Marsman heen, die iets te ver voor zijn goal stond.

AZ was in het eerste deel van de eerste helft dreigender dan de Tukkers die vooral in het zelfde tempo speelden. Beerens kreeg een grote kans op 2-0 maar Marsman tikte de bal uit de benedenhoek. FC Twente had gedurende de eerste helft het merendeel van het balbezit maar wist nauwelijks gevaar te stichten voor het doel van Esteban. AZ was veelal dreigend in de omschakeling en leek ook op 2-0 te komen door Aron Jóhannsson, maar de treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Vlak voor rust kwam FC Twente toch langszij in Alkmaar, Shadrach Eghan schoot op het doel van Esteban en de Costa Ricaanse keeper kon de bal slecht verwerken waardoor Youness Mokhtar de bal voor het intikken had en dat liet hij niet na. Daardoor stond bij rust de stand van 1-1 op het bord.

Na de rust kwam er een beter FC Twente voor de dag, de Tukkers speelden goed combinatievoetbal en hadden de controle over de wedstrijd. Dit leidde tot kleine kansjes voor de Enschedeërs. Maar ook AZ kreeg enkele kansjes, Beerens schoot via de borst van Jóhannsson bijna raak. Het waren niet echt uitgespeelde kansen die beide ploegen kregen in de tweede helft. Nadat Jesús Corona in de 69ste minuut het veld betrad voor de geblesseerde Shadrach Eghan kreeg FC Twente ook meer uitgespeelde kansen.

Dat AZ de 75ste minuut overleefde mag bewonderenswaardig zijn, Corona leverde goed voorbereidend werk maar Mokhtar raakte de lat en Ebecilio deed dat in de rebound ook. Dusan Tadic schoot even later net naast. FC Twente maakte in het laatste kwartier aanstalten om de wedstrijd te winnen. Felipe Gutiérrez was ook nog dicht bij de 1-2 voor FC Twente ware het niet dat de Chileen op de vuisten van Esteban stuitte.

Beide ploegen leken genoegen te moeten nemen met een punt en gezien het feit dat de eerste helft voor AZ was en de tweede helft voor FC Twente zou 1-1 een terechte uitslag zijn. Maar na een fraaie actie van Rosales op de rechterflank wist Mokthar de 1-2 tegen de touwen te koppen in de 92ste minuut. FC Twente leek de buit binnen te hebben, al werd AZ in de allerlaatste minuut van de extra tijd nog gevaarlijk en kregen de Alkmaarders twee corners, deze werden beiden onschadelijk gemaakt door de Enschedese defensie, waardoor de Tukkers met 1-2 wonnen bij AZ.