Twente met ruime cijfers langs de Graafschap

FC Twente heeft zich vanavond geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de KNVB beker. In de Vijverberg wisten de Tukkers na een zwakke eerste helft alsnog met 4-2 te winnen. Jesus Corona en Hakim Ziyech scoorden ieder tweemaal.

De wedstrijd was 11 minuten onderweg toen Vincent Vermeij De Graafschap op voorsprong zette, na een fout in de verdediging van FC Twente. Doelman Stevens kwam niet overtuigend genoeg uit zijn goal, waardoor de spits van de Graafschap de bal binnen wist te koppen. Tien minuten later schoot Engelaar hoog over.

In het eerste halfuur was de Graafschap de bovenliggende partij. De ploeg van trainer Jan Vreman kreeg na de 1-0 via Vermeij en Van Ewijk diverse kansen om de voorsprong uit te breiden. FC Twente creëerde daarentegen geen enkele kans.

Na 40 minuten schoot FC Twente voor het eerst op doel en dat was gelijk raak. Corona wist de Tukkers met een prachtige omhaal op gelijke hoogte te zetten. Vlak voor rust wist Ziyech doelman Jurjus te passeren en zette hij FC Twente op voorsprong: 1-2.

Direct na rust kreeg Mokhtar een grote kans om de voorsprong van FC Twente uit te breiden, maar hij stuitte op doelman Jurjus. Niet veel later kreeg de vleugelaanvaller opnieuw een grote kans, maar schoot hij naast. Na een uur spelen was het wel raak voor FC Twente. Corona wist na een goede actie de 1-3 in het net te schieten.

Niet veel later was het opnieuw raak voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder. Hakim Ziyech wist vanaf de middenlijn over Jurjus te schieten: 1-4. Daarna kreeg invaller Kasper Kusk nog tot twee keer toe de kans op 1-5, maar de eerste keer stuitte hij op de doelman en de tweede keer was het de paal die hem in de weg zat.

Tien minuten voor tijd werd het toch nog een beetje spannend op de Vijverberg. Cuco Martina speelde de bal verkeerd terug op Stevens, waarop Bjelland probeerde te voorkomen dat Vida scoorde. Hierin slaagde de Deense verdediger, maar veel nut had het niet, want hij tikte de bal zelf achter doelman Stevens.

Toch wist de Graafschap niet echt gevaarlijk meer te worden en eindigde de wedstrijd met 2-4 op het scorebord. Hierdoor bereikt FC Twente de kwartfinale van het bekertoernooi. De laatste keer dat de club dit wist te bereiken, was in het seizoen 2010-2011. Aan het eind van dat seizoen mocht de club zich bekerwinnaar noemen, nadat het de bekerfinale met 3-2 won van Ajax.

Opstelling FC Twente: Stevens; Martina, Lachman, Bjelland, Koppers; Mokotjo, Ziyech, Engelaar ('78 Ter Avest); Ould-Chikh ('66 Kusk), Corona ('72 Tapia), Mokhtar.

Opstelling De Graafschap: Jurjus, Cavlan, Pröpper ('75 Lammers), Van de Pavert, Lazic, Tarfi, Vermeij, Van Ewijk, Echcharaf, Calvete ('66 Cicete), Vida.