Nieuws

Uitgelicht: Uithoudingsvermogen

Uitgelicht: Uithoudingsvermogen

Vorig seizoen wist Twente met enige regelmaat te scoren in de laatste minuten van een wedstrijd. Het team was topfit en wist in die laatste minuten vaak nog wat extra gas te geven, waardoor we een flink aantal keer aan het eind wat extra overhadden ten opzichte van de tegenstander, wat nog de nodige punten opleverde. Dit seizoen is voorlopig alles anders, zo halverwege de tweede helft beginnen de prestaties te dippen, krijgt de tegenstander meer vrijheid en worden er meer aannames en passes verhaspeld.

Voordat ik hier dieper op inga, leg ik eerst wat meer uit over periodiseren. Periodiseren is eigenlijk niks anders dan een planning maken voor het seizoen voor het team en de individuele spelers om het uithoudingsvermogen op te bouwen. In Nederland is de meest gangbare methode van periodiseren die van Raymond Verheijen. Verheijen heeft samen met anderen een enorme hoeveelheid wedstrijden bestudeerd en een enorme hoeveelheid data verzamelt over de rol van uithoudingsvermogen in het voetballen. Daaruit heeft hij een manier van trainen ontwikkeld om dit stap voor stap methodisch te verbeteren.

michel-jansen-uithoudingsvermogenMichel Jansen is een Verheijen-adept die sinds vorig seizoen dus zorgt voor de seizoensopbouw van het uithoudingsvermogen. Dit gebeurt in sprint-oefeningen en door partijtjes te spelen van 3x3/4x4 t/m 11x11. Nou komen we echter bij het probleem uit: Twente trekt bewust zes weken voorbereiding uit om een zo groot mogelijk deel van de selectie op eenzelfde hoog niveau te krijgen. Zodat er diep op de helft van de tegenstander druk gezet kan worden en dit volgehouden kan worden tot het einde van de wedstrijd. Dit seizoen kwamen er lopende het seizoen echter nog spelers bij op belangrijke posities en andere spelers hadden een slechte voorbereiding gedraaid, m.n. Corona.

Als die nieuwe spelers op eenzelfde niveau binnengekomen waren zou het probleem op zich niet zo groot geweest zijn, maar ze kwamen van clubs die lager voetballen en bovendien een wat compacter spelletje spelen. Uit de data van Verheijen blijkt dat hoe hoger je speelt hoe meer sprints er tijdens een wedstrijd gemaakt worden en hoe langer dit volgehouden wordt. Dit verschil uit zich ook op de trainingen, waardoor je nieuwe spelers in het begin nog niet zo zwaar kunt belasten als de spelers die al een seizoen bij je meegedraaid hebben. Dit geldt overigens ook voor spelers uit lagere elftallen, wat een van de redenen zal zijn dat jonge spelers steeds vroeger aansluiten bij de selectie om eerst aan de belasting te wennen.

[caption id="attachment_54753" align="alignright" width="300"]uithoudingsvermogen Auteur Raymond Verheijen[/caption]Het verschil in conditie uit zich in wedstrijden altijd in vermoeidheid, wat je het eerst ziet in de passing en aanname, de concentratie wordt minder, dus worden er simpelweg meer ballen verspeeld. Bovendien wordt het explosief vrijlopen steeds moeilijker volgehouden waardoor je slechter aan opbouwen toekomt. Daarnaast wordt het moeilijker om de ruimtes dicht te lopen, waardoor je verdedigend onder druk komt. Uiteindelijk ga je ook spelers met kramp zien, zo zagen we dit seizoen al Ziyech, Mokotjo en Corona met kramp op de grond liggen. Als er niet ergens een moment komt dat de belasting minder wordt is het uiteindelijke effect zelfs dat je blessures gaat zien.

Afgelopen zaterdag tegen Ajax werd het nog eens duidelijk hoe belangrijk het is om gedurende een hele wedstrijd het sprinten vol te blijven houden. Twente begon furieus tegen Ajax maar begon tegen het einde van de eerste helft te dippen. De tweede helft was het plan om weer furieus te beginnen maar werd het team simpelweg overlopen op het middenveld met name door een ontketende Klaassen.

[google]Het niveau van de eerste 30 minuten is een goede indicator van waar de technische staf naartoe wil. Zaak wordt nu om de spelers op het niveau te krijgen dat ze ook tot ver in de tweede helft druk kunnen blijven houden op de tegenstander en dat m.n. de bepalende tegenstanders zich vrij kunnen blijven lopen. Zodat Ziyech, Corona en Mokotjo het spel kunnen blijven bepalen tot het einde.

Gelukkig is er wel zicht op beterschap, de nieuwe spelers zullen de conditionele partijtjes steeds beter en langer vol gaan houden, tot ze op het niveau van de basis van vorig seizoen zitten. En dan zul je waarschijnlijk ook langzaam aan zien dat we weer wat overhouden aan het eind van de wedstrijd en vaker punten gaan pakken of over de streep trekken in de slotfase. Off-days als die tegen Utrecht daargelaten.

Rik
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties