Twente Insite

FC Twente Nieuws

20 clubs verzoeken KNVB te wachten met puntenaftrek

20 clubs verzoeken KNVB te wachten met puntenaftrek

Zo’n twintig amateurclubs uit de tweede en derde divisie willen dat de KNVB twee weken wacht met het straffen van clubs die zich niet aan de nieuwe licentieregels houden. De voetbalbond wil dat de clubs voor 13 januari laten weten op welke manier ze spelers een contract gaan geven, maar daar willen of kunnen de clubs niet aan meewerken. Voor clubs die voor 13 januari niet aan de regels voldoen, dreigt drie punten aftrek. De clubs hebben de KNVB gevraagd om die deadline te verschuiven naar 1 februari, waardoor er extra tijd is om te onderhandelen.

Clubs in de Tweede Divisie moeten dit seizoen over acht contractspelers van minimaal twaalf uur per week beschikken. Volgend jaar worden dat er dertien. Een niveau lager, in de Derde Divisie, gaat het nu om drie contractspelers en worden dat er zes. De licentiecommissie van de KNVB dreigt clubs die voor 13 januari niet aan bepaalde voorwaarden voldoen met puntenaftrek te bestraffen.

Omdat het voor veel clubs financieel onhaalbaar is wachten ze nu op een CAO-voorstel van de bond. Dat komt naar verwachting 9 januari. Vier dagen voor het moment dat de clubs moeten aangeven hoe ze de nieuwe regels gaan toepassen. Te kortdag, vinden de voorzitters. Daarom vragen ze de KNVB om de deadline te verplaatsen naar 1 februari. “Het is de bedoeling dat we in de tussentijd met de KNVB kunnen onderhandelen over de licentievoorwaarden”, zegt voorzitter Angela Jansens van VV Dongen.

Vrijdag komen de clubs met een gezamenlijk statement, waarin ze de KNVB ook vragen om de nieuwe regels te versoepelen. Naast de CAO is ook het feit dat een speler voor minimaal twaalf uur per week in dienst moet komen bij een club onderwerp van discussie. Hoewel de clubs het liefst zien dat spelers helemaal niet op de loonlijst hoeven, ziet hij in dat dat lastig te bereiken is. “We zullen een middenweg moeten vinden. Daarvoor gaan we in gesprek met de KNVB.”

Ondanks dat het onbekend is om welke clubs uit de 2e divisie het precies gaat, kan dit voordelig uitpakken voor Jong Twente. Jong Twente vindt zich momenteel terug op de laatste plek in de 2e divisie, en puntenaftrek voor concurrenten zou voor de Tukkers goed uitkomen. Jong Twente zelf hoeft zich overigens geen zorgen te maken over puntenaftrek, FC Twente voldoet namelijk aan de eisen van de KNVB.

Laat wat van je horen

*