FC Twente Nieuws

Oguchialu Jacob Onyewu

Oguchialu Jacob Onyewu

Naam: Oguchialu Jacob Onyewu

Geboortedatum: 13-05-1982

Geboorteplaats: Washington, USA

Positie: Centrale verdediger

Jeugdteams: Sherwood High School, IMG Soccer Academy en Clemson Tigers

Profclubs: Metz (Frankrijk), La Louviére (Frankrijk), Standard Luik (België), Newcastle United (Engeland), AC Milan (Italië) en FC Twente.

Oguchialu Jacob Onyewu is een Amerikaanse centrale verdediger wiens ouders van Nigeria naar Amerika zijn getrokken om te gaan studeren aan de Howard universiteit in Washington. Naast het Amerikaans paspoort is hij eveneens in het bezit van een Belgisch paspoort. Onyewu heeft twee broers Uche en Nonye en twee zussen, Chi-Chi en Ogechi.

Frankrijk

Ondanks dat Onyewu in Amerika is opgegroeid heeft hij zijn hele profcarrière in Europa gevoetbald. In 2002 was het de Franse club FC Metz die hem als groot talent naar Frankrijk haalde. Ondanks zijn talent slaagde hij hier niet en werd, voor zijn transfer in 2004 naar Standard Luik, in 2003 een half jaar uitgeleend aan het eveneens Franse La Louviére.

Standard Luik en Newcastle United

Zijn periode bij Standard werd wel een succes verhaal. Na het eerste seizoen werd hij opgenomen in het elftal van het jaar en werd hij bekroond tot beste buitenlander van de Belgische competitie.

Zijn succes bij Standard bleef bij de topclubs niet onopgemerkt en in de zomer van 2006 was het Real Madrid dat nadrukkelijk op de deur klopte om hem over te nemen. De Spaanse club bood rond de 7 miljoen Euro voor de sterke verdediger maar Standard sloeg het bod af.

Een half jaar later, januari 2007, kregen Standard en Onyewu alsnog de gewenste transfer. De verdediger vertrok op huurbasis naar Newcastle met een optie tot koop aan het einde van het seizoen. Mede wegens een trainerswissel werd deze optie niet gelicht en keerde Onyewu in de zomer van 2007 terug in België.

AC Milaan

Twee jaar later, in de zomer van 2009, liep het contract af bij Standard en koos Onyewu voor een nieuwe uitdaging. Ajax mengde zich in de strijd om zijn handtekening maar toen AC Milaan zich melde was de keus snel gemaakt en tekende Onyewu een 3-jarig contract bij de club uit Italië. Door zijn aflopende contract was Milaan geen transferbedrag verschuldigd aan Standard.

Op 30 september 2009 maakt Onyewu zijn officiële debuut op de Europese velden in het shirt van AC Milaan tijdens de Champions League wedstrijd tegen FC Zurich waar hij mocht invallen voor Nesta. Het thuisduel ging verloren en het zou achteraf gezien zijn eerste en laatste wedstrijd zijn geweest in dienst van AC Milaan. Vlak na de wedstrijd tegen Zurich raakte Onyewu, op pad met het nationale team van Amerika, geblesseerd aan zijn knie. Na zijn herstel van bijna een jaar kwam hij niet meer in aanmerking voor een plaats bij de selectie en besloot hij zijn heil ergens anders te gaan zoeken.

FC Twente

Michel Preud'homme, ex trainer van Onyewu bij Standard, kreeg lucht van zijn wens en verzocht Twente een poging te wagen de imposante verdediger binnen de club te hengelen. Nadat diverse media en voorzitter Munsterman al hadden gemeld dat Onyewu niet haalbaar was tekende hij tegen alle verwachtingen in alsnog een huurcontract tot de zomer van 2011 met daarin een optie tot koop.

Bij FC Twente moet Onyewu zich in eerste instantie richten op de linksback positie aangezien Preud'homme het centrale duo Wisgerhof/Douglas niet uit elkaar wenst te halen. Velen beweren dat Onyewu voor het seizoen 2011-2012 de opvolger moet gaan worden voor Douglas die in de zomer van 2011 waarschijnlijk niet meer te houden is voor FC Twente.

Team USA

Onyewu is sinds jaar en dag DE centrale verdediger van het nationale team van Amerika. Na diverse jeugdteams van Amerika te hebben doorlopen maakt Onyewu op 13 oktober 2004 zijn officiële debuut voor het nationale team tegen Panama.

Momenteel staat zijn teller op 58 interlands waarin hij 6x wist te scoren.

Foto's: Reuters.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties