Adriaanse ambieert speelstijl Ajax

Trainer Co Adriaanse pakte bij zijn terugkeer meteen zijn eerste prijs op Nederlandse bodem. Door een 2-1 zege op Ajax legde hij met FC Twente beslag op de Johan Cruijff-schaal. De coach reageerde ingetogen op de triomf.

"Ik kan deze wedstrijd in één zin samenvatten: het beste voetbal wint niet altijd", zo begon Adriaanse. "Als voetbal een jurysport was geweest, dan zouden we verloren hebben. Het plan waarmee ik mijn ploeg het veld in stuurde is ondanks de zege mislukt."

Adriaanse wil met FC Twente aanvallend voetbal spelen, dominant op de helft van de tegenstander aanwezig zijn. Maar het was juist Ajax dat FC Twente met sprankelend combinatiespel lange tijd voor grote problemen stelde. "Het ging voor de meeste spelers te snel. Bryan Ruiz was een van de weinigen die in moeilijke situaties in balbezit bleef."

Ruiz speelde maar een helft. FC Twente had hem hard nodig. Met Marc Janko als diepe spits misten de Tukkers een balvast aanspeelpunt. Adriaanse loopt weg met de Oostenrijkse aanvaller. Maar in wedstrijden tegen tegenstanders van het kaliber Ajax is zijn inbreng toch te gering. FC Twente ging beter voetballen toen Luuk de Jong uiteindelijk naar de punt van de aanval doorschoof.

FC Twente speelde zijn minste wedstrijd na de flitsende voorbereiding. In de Arena werd duidelijk dat de club - naast Bryan Ruiz - ook Nacer Chadli nodig heeft om de plannen van Adriaanse uit te kunnen voeren. Die zat met een peesblessure - volgens Adriaanse het gevolg van o-benen - aan de kant. Het is nog onduidelijk wanneer hij weer beschikbaar is.

FC Twente won de schaal door een slim steekpassje van Steven Berghuis en een prachtige goal van Ruiz. De actie van Berghuis - die kort na rust ten onrechte met een tweede gele kaart uit het veld gestuurd werd - leverde een penalty op. Theo Janssen zag tegen zijn oude club het gevaar en trok Luuk de Jong neer. Janko scoorde vanaf de stip.

Bij het doelpunt van Ruiz verzuimde André Ooijer rugdekking te geven toen de voetballer uit Costa Rica vanaf de vleugel naar binnen trok. Het bleek de winnende goal. Toby Alderweireld had even tevoren met een fantastisch afstandsschot Ajax de gelijkmaker bezorgd.

Ooijer kwam bij Ajax na de rust in de ploeg voor Nicolai Boilesen. Trainer Frank de Boer verving ook spits Kolbeinn Sighthórsson en gaf toe dat die wissels wat ongelukkig waren. "Als iedereen op 27 juni aan de voorbereiding begonnen was, dan had ik het anders gedaan", verklaarde hij. "Maar ik moest spelers tegen zichzelf in bescherming nemen. Anders had deze wedstrijd ons de komende weken opgebroken."

Met zijn wissels gaf De Boer meteen aan dat het winnen van de Johan Cruijff-schaal geen grote prioriteit had. "Het gaat in deze fase vooral om de manier waarop je hem verliest. Ik heb Ajax het laatste jaar nog niet zo dominant gezien."

Ajax heeft door de komst van Sigthórsson enorm aan kwaliteit gewonnen. Met veel positiewisselingen stelde het FC Twente voor grote problemen.

De Boer was ondanks de nederlaag tevreden. "De spitspositie is nog niet dubbel bezet, daar moeten we nog naar kijken. En uiteraard moet er ook nog een keeper bij."