Nieuws

"Alsof zij minder waard zijn dan de jongens"

"Alsof zij minder waard zijn dan de jongens"

Vorige week maakte FC Twente bekend de vrouwenvleugel van de club af te stoten. Hier zijn de vrouwen absoluut niet blij mee en dit nieuws slaat dan ook in als een bom. De vrouwen van FC Twente, die al jarenlang zeer succesvol zijn, zijn ten einde raad en hebben zeer begrijpelijk veel moeite met de beslissing van de noodlijdende club. Maar dan heb je ook nog de jongere generatie, de meisjes die hun carrière nog moeten gaan waarmaken. Met een beslissing als deze stort hun wereld in.

"Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar het wordt ook niet ontkend dat voor de vrouwenopleiding eigenlijk geen plek meer is." verklaart Mary Kok-Willemsen, hoofd vrouwenvoetbal bij FC Twente. Kok-Willemsen wordt overspoeld met telefoontjes van wanhopige en verdrietige voetbalsters naar aanleiding van het besluit van FC Twente. "Het voelt bijna alsof ik ze moet vertellen dat zij minder waard zijn dan de jongens. De jongensopleiding staat buiten kijf in de toekomstplannen van FC Twente. Logisch, maar het gaat tegen mijn gevoel van gelijkwaardigheid in dat we de meisjes niet ook per se bij de ’One Family’ van FC Twente willen houden." vervolgt ze.

De Nederlandse voetbalbond heeft de ambitie om over vier jaar vijf of zes opleidingsinstituten voor het vrouwenvoetbal te hebben. FC Twente hield zich daar ook jarenlang mee bezig, maar zet daar nu een punt achter. Aan het succes van de vrouwen kan het onmogelijk liggen. Sinds 2011 werden de Tukkers 3 keer landskampioen, en de selectie bestond voor tachtig procent uit eigen jeugd. "Kijk, het eerste vrouwenelftal is gewoon aan de markt onderhevig. Daar bepalen de inkomsten en sponsors het budget. Maar bij jonge kinderen hebben de maatschappij, inclusief KNVB, NOC*NSF, het bedrijfsleven en overheid een belangrijke taak. Ik roep hen dan ook op om ons uit de brand te helpen." vertelt Kok-Willemsen.

[google] Veel geld is er niet nodig. Maar het moet wel nu gebeuren, geen tijd te verliezen. Met zo'n twee ton per jaar denkt Kok-Willemsen al geholpen te zijn. Dat moet voor een organisatie als de KNVB toch geen probleem zijn zou je zeggen. "Met dat geld staat hun leven gewoon helemaal in het teken van voetbal. Ze kunnen in de buurt hun opleiding volgen en iedere dag trainen." besluit ze.

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties