FC Twente Nieuws

Angstcultuur bij 'slecht familiebedrijf' FC Twente veroordeeld

Angstcultuur bij 'slecht familiebedrijf' FC Twente veroordeeld

Ben Knüppe doet in zijn onderzoeksrapport enkele aanbevelingen die FC Twente voor 1 mei moet doorvoeren om de licentie te kunnen behouden. Naast aanbevelingen schetst de onderzoeker ook een beeld van hoe het er aan toe ging binnen FC Twente. De bevindingen zijn nogal schokkend.

Munsterman had de ambitie om met FC Twente bij de 30 beste clubs van Europa te horen. Alles was daaraan ondergeschikt. De scheiding der machten was binnen FC Twente niet bekend. Iedereen was, vonden ze, “best goed bezig voor de club”. Er was alleen geen afstemming.

"Er was een vrij informele taakverdeling tussen de statutaire functionarissen, los van hun officiële verantwoordelijkheden. Zo wist iedereen “… dat Van der Laan de transfers deed.”" Niemand keek er verder naar om. De ontwikkelingen werden gevolgd, maar niemand vroeg door. Iedereen was bezig met het uitvoeren.

Toen Munsterman directeur was van FC Twente ondertekende hij zijn brieven vaak als "voorzitter van de Raad van Commissarissen". Van den Belt wordt genoemd onder het kopje "Management Team", terwijl de technisch directeur géén bestuurder is. "Deze verkeerde “tone at the top” was geen goed voorbeeld voor de organisatie. Velen namen het niet al te nauw met regels en afspraken."

Enkele geïnterviewden erkenden dat er sprake was van een angstcultuur bij FC Twente. “Wil je een ondernemingsraad? Prima, je hebt er recht op, maar dan is daar het gat van de
deur", zou er zijn gezegd.

"In feite werd FCT geleid als een familiebedrijf, maar dan in de slechte betekenis van het woord. Hierdoor veel “pluk de dag”, met alle risico’s voor de bedrijfsvoering van dien", wordt de macht van Munsterman, zonder het direct te noemen, onderuit gehaald in het rapport.

Toen FC Twente er op een gegeven moment financieel slecht voor kwam staan nam de overwegende invloed van enkele functionarissen toe, ze kwamen zelfs met garanties over de brug. Ze kregen echter nul op het rekest. “Wie betaalt, bepaalt", kreeg men af en toe te horen in de bestuurskamer.

"Een aantal personen beleefden FC Twente als een organisatie waarin men elkaar in een beklemmende wurggreep hield. Er ontstond steeds meer onderlinge irritatie, personen zaten – letterlijk en figuurlijk – met onbetaalde rekeningen. Naar buiten toe werd veelal de schijn opgehouden", beschrijft Knüppe de tenenkrommende situatie bij FC Twente.

Toen Munsterman in april 2015 definitief stopte bij FC Twente waren er verschillende lezingen voor de reden van opstappen. "Hoe dan ook, de achterblijvers waren opgelucht dat de heer Munsterman vertrok."

Niet alles was slecht onder Munsterman en consorten

[google]"Wel moet gezegd dat een aantal personen die verwijten zijn te maken (Knüppe doelt op de Tadic-deal en het Doyen-contract), met inzet van veel (vrije) tijd en geld veel voor de club deden. Per
saldo lijkt ook niemand beter te zullen worden van hetgeen niet klopte, zeker niet na de beoogde schuldsanering."

Er is volgens Knüppe ook veel goeds tot stand gekomen bij FC Twente. Zo is de club levend en maatschappelijk betrokken. De club heeft een skybox voor ernstig zieke patiënten, doet Scoren in de Wijk, heeft een samenwerking met het ROC en heeft vaak volle tribunes. Toch plaatst de onderzoeker één kanttekening. "Het moet wel een gezonde basis hebben die thans ontbreekt", besluit hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties