Balende Smal weigert Europese playoffs uit zijn hoofd te zetten

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Utrecht waren de voortekenen positief. FC Twente had de afgelopen jaren in eigen huis niet verloren van de Domstedelingen en FC Twente won dit seizoen alle wedstrijden waar publiek bij aanwezig mocht zijn. Toch stapten de Tukkers na negentig minuten en zeven minuten extra tijd met een 2-1 nederlaag van het veld.

FC Twente begon goed aan de wedstrijd en op aangeven van een ontketende Narsingh scoorde Danilo zijn tweede veldgoal van 2021. De 1-0 was tevens de ruststand, maar daarna ging het flink mis. In de 49e minuut scoorde Van de Streek de gelijkmaker en nog geen zes minuten later was het Kerk die een foutieve kopbal afstrafte van Ebuehi. Weg voorsprong en weg drie punten.

Gijs Smal kon het na afloop niet bevatten. "We geven in een paar minuten alles weg. We hadden er bewust voor gekozen om Utrecht wat te laten komen en dat pakte goed uit, want we gaven niets weg. We hadden er alleen naar voren toe wat meer moeten uithalen, maar dan nog. Er was niets aan de hand. En dan begin je zo aan de de tweede helft. Hoe dat kan? Zeg het maar", aldus de aangeslagen linksback in gesprek met Ten Voorde van de TC Tubantia.

Slechts vijf minuten na de 2-1 veroorzaakte Drommel ook nog een strafschop door Van de Streek neer te halen. Gelukkig schoot dezelfde speler deze bal over en hield FC Twente hiermee in leven. Met steun van het publiek ging de ploeg nog op zoek naar de gelijkmaker, maar deze viel niet. De ploeg wist voetballend geen vuist te maken en probeerde het tevergeefs met lange ballen op Dumic die in werd gezet als stormram in de spits.

Door het puntverlies van Heracles blijft de schade beperkt en is FC Twente nog altijd volop in de race voor plek acht die recht geeft op deelname aan de Europese playoffs. Het gat met nummer acht Heracles is slechts twee punten. Waar Jans het even niet wil hebben over de playoffs, heeft Smal deze nog niet uit het hoofd gezet. "Want dan kan nog steeds, maar dat moeten we uit de laatste vier duels wel negen punten pakken. Dan ben je er, denk ik."

De komende twee wedstrijden worden waarschijnlijk cruciaal. Volgende week moet FC Twente op bezoek bij Fortuna Sittard dat in punten gelijk staat. De week erop volgt in de Grolsch Veste de confrontatie met Heracles Almelo. FC Twente sluit de competitie af met RKC-uit en de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.