Twente Insite

FC Twente Nieuws

Berckmans verkoos FC Twente boven Australische topclub Sidney FC

Berckmans verkoos FC Twente boven Australische topclub Sidney FC

Afgelopen zomer werd op advies van Wout Brama Balder Berckmans gecontracteerd als de nieuwe fysiektrainer van FC Twente. Zijn taak betreft echter meer. Volgens de 31-jarige Belg is zijn werk een combinatie tussen fitnesstrainer, performancetrainer, voetbaltrainer, fysiektrainer en inspanningsfysioloog.

Berckmans werd overgenomen van Central Coast Mariners waar hij vorig seizoen samenwerkte met Wout Brama. Hij kon ook naar Australische topclubs Sidney FC, maar de beslissing viel uiteindelijk toch op FC Twente. Heet zeer lastige keuze. “Dat was de enige keer dat ik echt buikpijn heb gehad bij het nemen van een beslissing”, zo laat Berckmans weten in gesprek met Leon ten Voorde van de TC Tubantia. “Sydney is een geweldige plek om te leven en de club is top. Maar aan de andere kant trok FC Twente. Er zijn in mijn beleving in België en Nederland tien clubs waar ik zou willen werken en ondanks de degradatie hoort Twente daar ook bij. Het leek mij een prachtige uitdaging om mijn tanden in de promotie van zo’n grote club te zetten.”

Bij zijn aankomst in Nederland moest Berckmans wel even wennen. Het werken in Nederland is heel anders dan hij zelf gewend is. “Als ik naar de trainingen van de jeugd kijk, zie ik veel positiespelletjes en wedstrijdsituaties. Ik ben iemand die zeker ook vanuit pass- en trapvormen werkt. Daar zit zoveel in, zowel conditionele als technische prikkels. Ik wil dat spelers kritisch blijven, want het is hun lichaam. Ik ken vanuit België te veel voetballers die op hun 35ste met een kapotte enkel, knie of heup rondlopen.”

Er moet volgens Berckmans meer out of the box worden gedacht. “Ga een keer met z’n allen waterpoloën om maar eens wat te noemen. Volgens mij is in Nederland AZ daarin het verst.” Kijkend naar FC Twente denkt Berckmans dat de club nog wel wat tijd nodig heeft om terug te komen waar het daadwerkelijk hoort. “Het vraagt tijd. Ik denk dat we volgend jaar klaar zijn met de aanloop, waardoor Twente weer de club kan worden die het hoort te zijn.”

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op