BREAKING

Advies: "Binnen structuur moet ruimte komen voor supporters"

Advies: "Binnen structuur moet ruimte komen voor supporters"

Zojuist werd het rapport van Dhr. Knuppe gepresenteerd. Eén van de onderdelen was de bedrijfsstructuur bij FC Twente. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van het one-tier board, maar deze heeft volgens Dhr. Knüppe geen toekomst bij FC Twente. Hieronder zijn aanbevelingen met betrekking tot het 'toekomstige bestuursmodel'.

Deze aanbevelingen omtrent de toekomstige structuur luiden als volgt:
- Het bestuur van de Stichting FC Twente ’65 moet als aandeelhoudster de statuten van FCT wijzigen naar een bestuursmodel met een professionele, sterke directie die het gezicht naar buiten vormt, onder toezicht van een RvC op voldoende afstand. Zo ontstaat duidelijkheid over ieders functie en verantwoordelijkheden.

- Alle leden van de RvC moeten onafhankelijk zijn, in die zin dat zij geen vertegenwoordigers van participanten, sponsoren, de gemeente of van supportersverenigingen kunnen zijn. Voldoende draagvlak bij dergelijke geledingen is
evenwel noodzakelijk. Ook diversiteit zal bij de samenstelling van de RvC een rol moeten spelen. Goede profielen en een doordachte selectieprocedure zijn daarbij vangroot belang.

- Het bestuur van de Stichting FC Twente ’65, die de aandelen FCT houdt, zal tevens de eigen statuten moeten wijzigen, in die zin dat het bestuur in de toekomst slechts uit onafhankelijke personen zal bestaan. Dus niet langer enige positie voor de participanten bij die stichting. Ook bij de samenstelling van dit bestuur moet diversiteit een rol spelen.

- Op termijn zal in de structuur van FCT en/of de Stichting FC Twente ‘65 ook ruimte moeten komen voor betrokkenheid van supporters(verenigingen), bijvoorbeeld door het officieel betrekken bij de profielen van de in de toekomst te benoemen directeuren en leden van de RvC van FCT. Dit kan een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke inbedding van FCT in stad en regio. Verdere betrokkenheid van supporters(verenigingen) – naar buitenlands voorbeeld – verdient zeker de aandacht van FCT en de Stichting FC Twente’

[google]- Geen rol meer voor de figuur van vaste adviseurs omdat dit soort personen een strikte toepassing van de governance in de weg kunnen staan. De gemeente Enschede als beoogd verlener van de garantie aan de nieuwe geldverschaffers van de (aanstaande) Stichting FC Twente Stadion (nu nog genaamd FC Twente Stadion B.V.) kan bijvoorbeeld door middel van invloed op de bestuurssamenstelling van die stichting en op de inhoud van de huurovereenkomst van de Grolsch Veste die mogelijk met FCT gesloten zal gaan worden, de nodige waarborgen krijgen.
De directie van FCT zal zich onder meer actief moeten richten op goed werkgeverschap, in iedere betekenis van het woord. Denk ook aan het (eindelijk eens) instellen van een ondernemingsraad en het opstellen van een klokkenluidersregeling. Niet dat deze maatregelen op zich problemen voorkomen, maar in combinatie met een transparante, open cultuur kan zo wel een extra waarborg geschapen worden tegen het ontstaan van nieuwe
vervelende kwesties. FCT moet weer een bedrijf worden waar je graag wilt werken.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties