Nieuws

Blessure Schilder houdt aan. Doorspelen risicovol.

Blessure Schilder houdt aan. Doorspelen risicovol.

FC Twente back Robbert Schilder speelt wel maar is nog altijd niet hersteld van zijn blessure die hij al op is gelopen aan het einde van zijn periode bij NAC Breda. De verdediger heeft last van een geïrriteerde Patellapees, een blessure die normaliter door rust geneest.

Schilder zelf geeft in de Telegraaf aan dat het een stuk beter gaat als voor de winterstop. "De hinder die ik nu ondervind is minder groot. Ik word nog wel een beetje geremd door de blessure maar al een stuk minder dan voor de winterstop. Toen speelde ik steeds met pijnstillers en moest ik me in wedstrijden beperken tot doen wat ik moest doen. Nu heb ik er nog steeds last van, met name bij draaibewegingen, maar het is wel een stuk beter. De rust heeft me goed gedaan en daarnaast zijn we begonnen met shockwavetherapie en dat lijkt wel iets te helpen".

Blessure Schilder uitgelicht

De blessure van Schilder, ook wel de Jumper’s knie genoemd, is een overbelastingsfenomeen ter hoogte van de kniepees. Deze patellapees verbindt de knieschijf met het scheenbeen en is een onderdeel van het strekmechanisme van de knie (samen met de voorste dijspier (quadriceps) en de knieschijf (patella)).

Het peesprobleem is een gevolg van meerdere microscopische letseltjes die optreden na een sportinspanning. Deze herhaalde microtrauma’s worden normaal zonder problemen hersteld door het lichaam. Bij onvoldoende rust of onvoldoende herstelcapaciteit is er echter een onvolledig herstel en komen er alsmaar meer letsels bij. Uiteindelijk kan het letsel zo groot worden dat er zichtbare scheuren ontstaan of zones van weefselsterfte (= necrose).

In normale omstandigheden herstelt het lichaam beschadigde weefsels dmv een gecontroleerde ontstekingsreactie. Bij herhaalde of grotere letsels kan deze herstelreactie ongecontroleerd en te groot worden, we spreken dan van een ontsteking. Na een tijdje kan deze ontsteking chronisch worden en aanleiding geven tot degeneratie. Bij een degeneratie wordt het normale peesweefsel vervangen door littekenweefsel, cysten, ed… Een belangrijk gevolg hiervan is de verhoogde kans op peesscheuren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties