Connect with us

Eerste elftal

Brama apetrots op divers en belangrijk eigen boek: “Zit met kippenvel te lezen”

Gepubliceerd

op

wout-brama-tribune-2021
Foto: Orange Pictures

FC Twente-spelers Wout Brama en Maud Roetgering zijn bezig met een eigen kinderboek. Het boek gaat over de carrières van het tweetal, maar de boodschap is gericht op inclusiviteit, diversiteit en homoacceptatie. Het kinderboek heeft de naam ‘Wout en Maud’ gekregen.

“Ik vond Wout en Maud altijd al superleuk klinken. Ik dacht een beetje in het wilde weg, hier moeten we iets mee doen”, vertelt Brama tegenover TC Tubantia. Wat precies, wist de ervaren middenvelder niet. “Totdat ik thuis op een dag de trap afliep en tegen mijn vrouw Paulien zei: ik ga een boek maken met Maud: Wout en Maud. Vraag me niet hoe ik er bij kwam, het was er opeens. Mijn vrouw was meteen heel enthousiast. Paulien en Maud werken bij elkaar en kennen elkaar goed. Ik had Maud er nog niet over gesproken, toen Paulien thuiskwam en zei: ik heb het Maud al verteld, en zij vindt het een superleuk idee.”

Er geen veel tijd zitten in het uitbrengen van een boek, komen Brama en Roetgering nu achter. “We moeten over heel veel dingen nadenken waar je van te voren geen weet van had”, aldus Brama. Over het schrijven van het boek hoeven ze echter niet na te denken, zegt Roetgering. “We schrijven het namelijk niet zelf.”

Dit gaat schrijfster Annemarie van der Eem doen. “We willen wel kwaliteit leveren. Je kunt echt niet zomaar een boek schrijven. Ik zou niet weten hoe dat moet. En je moet altijd weten wat je wel en niet kan. Je kunt immers ook niet zomaar in De Grolsch Veste spelen”, vertelt Wout.

“Het is wel 100 procent ons idee, en de hoofdpersonen zijn 90 procent onze karakters”, zegt Maud. “De schrijfster interviewt ons en je wilt niet weten hoe structureel en punctueel dat gaat. Ze vraagt echt alles: wat is je gezinssituatie, wat is je lievelingseten. Hoe was je vroeger als kind op het voetbal, in de klas? Hoe is je carrière verlopen van A tot Z?”

Waar gaat het verhaal eigenlijk over?

Wout en Maud spelen samen in een voetbalteam en zijn respectievelijk tien en elf jaar oud. Het verhaal is gebaseerd op Brama en Roetgering, maar het is geen autobiografie, de personages worden dus niet letterlijk overgenomen van de voetballers. Ook wordt in het boek aandacht geschonken aan inclusiviteit, diversiteit en homoacceptatie.

Brama schetst een voorbeeld. “In het boek wordt – ik weet ook nog niet alles – misschien wel over homo’s gezongen en ik zing dan mee, zonder dat ik er bij nadenk. Dat zou ik dus vroeger ook hebben kunnen doen, terwijl het nu niet in mijn hoofd zou opkomen. In het boek maak ik een ontwikkeling door van iemand die meegaat met een groep – zonder dat hij daar een verkeerde bedoeling mee heeft – naar iemand die daar wel over gaat nadenken. Het meisje Maud is niet zo. Zij is stil en denkt bewuster na over zo’n liedje op de tribune”, vertelt Brama.

“Ik denk dat een kind het niet eens in de gaten heeft dat dit thema spelenderwijs in het boek zit verweven. Met dit boek kun je misschien wel iets op gang brengen, zodat er meer over gepraat gaat worden”, aldus Brama. Roetgering: “De homoacceptatie in de mannenvoetbalwereld, de inclusiviteit en diversiteit lopen door mijn aanwezigheid als een heel dun lijntje door het boek heen. Eigenlijk lopen er drie verhaallijnen door elkaar. Waarbij het erom draait: voetbal is voor iedereen.”

“De mensen van 28 gaan we niet meer veranderen, juist de kinderen van 7 tot en met 12 kunnen we nog wat meegeven”, legt Brama uit. “Als ze het boek lezen en daarna aan hun moeder iets vragen, hebben wij ze dat duwtje gegeven. Ik ben die maatschappelijke thema’s zelf ook steeds belangrijker gaan vinden. Als er nu een discussie in de kleedkamer komt over de aanvoerdersband van Kökcü, dan ga ik het gesprek aan. Dat zou ik vijf jaar geleden niet hebben gedaan. Ik praat daar zeker over in de kleedkamer, niet elke dag, want dan word je net een pater, maar soms pak ik bepaalde onderwerpen wel bij de kop.”

Roetgering: “Als je tien jaar bent en het boek leest, dan sta je er niet eens bij stil, maar later kan er wel een moment komen dat je denk: oh, dit is dus wel normaal. Er is niks mis met anders zijn. Als ik als jong meisje dit boek had kunnen lezen, had dit voor mij wel een soort van mini-openbaring kunnen zijn.”

“In alle lagen ben ik als persoon zeer gemiddeld: ik ben wit, normaal opgeleid, ik val nergens buiten de boot”, vertelt Brama. “Ik heb nooit gevoeld tot een minderheid te behoren. Als ik bij discotheek Index in Duitsland kwam vroeger, was ik een van de weinige witte mensen. Dat vond ik heel raar. Mensen van kleur voelen dat dus heel vaak. Ik kan niet zeggen hoe dat is. Pas geleden vertelde iemand op televisie dat Aziatische mensen zich nooit terugzien op tv. Niemand vertegenwoordigt ze. Er is ook geen Superman die zwart is, homo of Aziatisch”, aldus de aanvoerder van FC Twente.

Binnenkort gaat schrijfster Annemarie van der Eem vol aan de slag om het boek af te krijgen. In mei zal het boek uitkomen. “Het boek krijgt zo’n tweehonderd pagina’s en is een leesboek voor kinderen van zeven tot en met twaalf jaar. Ik vind het echt heel leuk. De hoofdstukken die ik heb gezien, zit ik met kippenvel te lezen. Het wordt absoluut geen belerend boek. Het wordt gewoon een leuk, mooi kinderboek. Zoals ik vroeger Snelle Jelle las”, besluit Wout.

Reageer op dit artikel

Plaats een reactie

Laatste Nieuws

Eerste elftal2 uur ago

Video: Andersen geeft assist tegen wereldkampioen en stunt bijna

Joachim Andersen werd in 2013 op zeventienjarige leeftijd door FC Twente overgenomen van FC Midtjylland voor 670.000 euro. De centrale...

renate-jansen-fc-twente-vrouwen-rouwband renate-jansen-fc-twente-vrouwen-rouwband
FC Twente Nieuws2 uur ago

Aanvoerster Jansen looft vechtlust: “Het vuurtje is aan bij ons”

FC Twente Vrouwen won zondagmiddag de topper tegen titelconcurrent Ajax. Het werd 3-1 in De Grolsch Veste. Suzanne Giesen, Caitlin...

marisa-olislagers-suzanne-giesen-caitlin-dijkstra-doelpunt-goal-juichen-fc-twente-ajax-de-grolsch-veste-vrouwen-eredivisie-2022-2023 marisa-olislagers-suzanne-giesen-caitlin-dijkstra-doelpunt-goal-juichen-fc-twente-ajax-de-grolsch-veste-vrouwen-eredivisie-2022-2023
FC Twente Nieuws3 uur ago

FC Twente Vrouwen neemt koppositie over met overwinning op titelconcurrent Ajax

FC Twente Vrouwen heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in de belangrijke topper tegen titelconcurrent Ajax. In De Grolsch Veste, waar...

bryan-ruiz-juichend-costa-rica-belgie bryan-ruiz-juichend-costa-rica-belgie
FC Twente Nieuws4 uur ago

WK-droom Ruiz blijft in leven door miraculeuze overwinning Costa Rica

Bryan Ruiz had nog twee laatste dromen voordat zijn carrière stopt. Hij wilde nog graag een prijs pakken met zijn...

olislagers-twente-vrouwen-ajax-finale-supercup-2022 olislagers-twente-vrouwen-ajax-finale-supercup-2022
FC Twente Nieuws5 uur ago

FC Twente Vrouwen – Ajax wordt LIVE uitgezonden op ESPN 1

Het is zover. FC Twente Vrouwen gaat vanmiddag de absolute kraker spelen tegen Ajax. Om 12:15 uur wordt afgetrapt in...

supercup-2022-vrouwen-twente-ajax-doelpunt-vieren supercup-2022-vrouwen-twente-ajax-doelpunt-vieren
FC Twente Nieuws5 uur ago

Opstelling: Twee wijzigingen bij FC Twente Vrouwen voor topper tegen Ajax

Het is bijna zover. Om 12:15 uur speelt FC Twente Vrouwen de topper tegen Ajax in eigen huis. Bij het...

victoria-pelova-actie-caitlin-dijkstra-super-cup-de-grolsch-veste victoria-pelova-actie-caitlin-dijkstra-super-cup-de-grolsch-veste
FC Twente Nieuws6 uur ago

Ajax-speelsters kijken vol vertrouwen uit naar ‘eerste finale’ in de Veste

Vandaag staat er een cruciale wedstrijd in de Azerion Vrouwen Eredivisie op het programma. FC Twente Vrouwen ontvangt Ajax in...

jan-jeuring-tribune-opening-fc-twente jan-jeuring-tribune-opening-fc-twente
FC Twente Nieuws7 uur ago

Jan Jeuring wordt 75: KNVB Beker, UEFA Cup, all-time topscorer en prachtige omhaal

Het is vandaag 27 november en dat betekent dat FC Twente-icoon Jan Jeuring jarig is. De voormalig spits wordt vandaag...

an-dooren-ajax-twente-middenvelder an-dooren-ajax-twente-middenvelder
FC Twente Nieuws7 uur ago

Seizoen FC Twente Vrouwen-speelster Van Dooren vroegtijdig beëindigd

FC Twente Vrouwen neemt het zondag om 12:15 uur in De Grolsch Veste op tegen titelconcurrent Ajax. Dit zal het...

supercup-2022-vrouwen-twente-ajax-doelpunt-vieren supercup-2022-vrouwen-twente-ajax-doelpunt-vieren
FC Twente Nieuws1 dag ago

Voorbeschouwing: Kom FC Twente Vrouwen steunen in de Veste voor dé klassieker!

Zondag om 12:15 uur is het tijd voor dé klassieker van het Nederlandse vrouwenvoetbal. FC Twente ontvangt Ajax in De...