Connect with us

Columns

Column: 2014

Gepubliceerd

op

2014 banner

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik ben blij dat we aan een nieuw jaar zijn begonnen. Ik kan namelijk geen terugblik meer zien. De laatste weken van 2013 werd je werkelijk doodgegooid met oud nieuws. Nieuws dat ook ten tijde van verschijning al een uiterst twijfelachtige nieuwswaarde had. Was de klap die Silvie kreeg van Rafael bijvoorbeeld nieuws? Nee toch. De vrouw die vroeger al in stadions werd toegezongen als ‘hoer van Amsterdam’ had simpelweg haar werkterrein wat uitgebreid. En waren de elfsteden-dooi en de te volle stranden door de hittegolf nou echt groot nieuws dat we aan het einde van het jaar nog een paar keer moesten zien? Nee toch. Het was juist nieuws geweest als die ijstocht wel door was gegaan of als de stranden een keer niet vol hadden gelegen met schuttersputjes gravende Duitsers. En zo waren er nog vele trivialiteiten die ineens als groot nieuws nogmaals de revue mochten passeren.

Er zat natuurlijk ook wel echt nieuws in die overzichten, maar het was helaas zwaar in de minderheid. Het overlijden van Mandela was natuurlijk wel echt dramatisch nieuws, maar aangezien ik Obama´s woorden toch niet kan overtreffen, wou ik eigenlijk een poging doen om daar nog minder lang bij stil te staan dan Sepp Blatter. Wat hierbij helaas alweer mislukt is. Ook de kroning van onze nieuwe koning had natuurlijk wel enige nieuwswaarde, maar zelfs dit hoefde ik in december niet nog zes keer herhaald te zien worden. Persoonlijk boerde ik de oliebol dan ook net een keer te vaak op toen ik Bea voor de zoveelste keer het balkon zag betreden met de prins die wél kan skiën. Deze jaaroverzichten zijn dan ook pure beeldvulling. Knip- en plakwerk zodat televisiemakers in december nog even naar Aruba kunnen voordat ze vanaf deze week weer moeten concurreren met het groots opgezette ‘Utopia’. Over overbodige beeldvulling gesproken. Een ‘onmogelijke werkelijkheid’ wil men de kijker bij dit nieuwe programma dagelijks door de strot drukken, maar volgens mij heeft iedereen zijn eigen Utopia al. Bij ons thuis zijn het opgeruimde kinderkamers, bij Sparta is het de Eredivisie en voor Youri Mulder is het een trainingspak met een rits die fatsoenlijk dicht wil. Voor de club FC Twente is Utopia waarschijnlijk het hebben van een rustig en onbewogen jaar, want wat was 2013 weer een turbulent jaartje voor onze club. Geen turbulentie die een jaaroverzicht hoort te halen overigens, maar wel nieuws dat voor een echte twentefan vele malen belangrijker is dan bijvoorbeeld een Moszkowicz die dezelfde boekhouder als Louis Snellers blijkt te hebben. Gezien mijn onlangs ontstane afkeer jegens terugblikken wou ik echter toch niet teveel achterom kijken. Ik ga dan ook een poging doen om als een echte Derek Ogilvie eens vooruit kijken naar het prachtige 2014.

2014Er staat namelijk weer een heerlijke nieuw voetbaljaar voor de deur en ik ben toch altijd maar weer blij dat we zo´n nieuw jaar weer inrollen onder aanvoering van voorzitter Munsterman. De man die het Utopia van elke Twente-supporter in 2010 al mogelijk maakte, maar die nog altijd overloopt van de ambitie en die het ondanks sporadische strubbelingen altijd rustig weet te houden in het Twentse achterland. En dat terwijl lang niet alles verloopt zoals Joop het wil. Er is discussie over te duur bier, over trainersconstructies, over boze gemeentes en over trainingsvelden in Apeldoorn, maar je merkt er relatief weinig van. Naast de Twentse waslijn staat namelijk altijd dat kleine gedreven voorzittertje heel erg zijn best te doen om alle vieze onderbroeken in zijn te grote colbert te drukken zodat bij ons alleen de schone was buiten hangt. Indien de slechtziende Twente-watchers Wagenaar en Ten Voorde weer een quasi-kritisch stuk in hun krantje publiceren, doet Joop in alle rust een interview met huispopje Martine Braam. Hierdoor lijkt het al snel weer alsof intern alles net zo gladjes verloopt als het voorhoofd van Ronald de Boer. Zelfs als de steeds senielere opa Derksen op maandagavond weer onzin uitkraamt of als Jack ‘Ter land, ter zee en in Amsterdam’ van Gelder weer een stoot onder de gordel uitdeelt, blijft Joop rustig. Een interviewtje via een ander medium is voor Joop vaak al genoeg om er zijn eigen draai aan te geven en de gemoederen te bedaren. En dit alles terwijl onze voorzitter ondertussen gewoon doorwerkt aan de verdere groei van de club. Ook volgend jaar komt het ongetwijfeld weer goed.

En toch volgt er in 2014 voor de heer Munsterman een duivels dilemma omtrent ons veel gedronken biertje. Blijft hij met FC Twente het correcte regioproduct dat alles netjes probeert op te lossen of zoekt hij na de tegenvallende uitspraak van de rechter de confrontatie met het megalomane, doorgedraaide Grolsch? Als er in 2013 namelijk één ding duidelijk is geworden dan is het dat Grolsch nooit verder heeft afgestaan van het regioproduct van weleer dan op dit moment. Grolsch is tegenwoordig van SABMiller en deze multinational denkt niet aan een rijk verleden in Groenlo of aan een rijk heden in Enschede. Tot treurnis van voormalig CEO Rob Snel denkt men bij SABMiller anno 2014 alleen nog maar aan geld.

2014

Grolsch nog steeds achter Twente?

En dit mag volgens het management best ten koste gaan van wat lokale werknemers of van wat regionale sentimenten. Grolsch is dan ook al lang niet meer van de regio. Sterker nog, ik weet uit betrouwbare bron dat FC Groningen zelfs bij een lagere afname veel gunstigere prijzen betaalt dan FC Twente voor het eigen ‘streekproduct’. En heeft u daar als supporter nou meteen last van? Nee, natuurlijk niet. Indien echter in 2014 het moment aanbreekt dat onze voorzitter moet kiezen voor een ander biermerk, probeer dan uw geklaag of uw sentimenten tot een minimum te beperken in de wetenschap dat onze voorzitter echt geen andere keus meer had. Eén ding is namelijk zeker en dat is dat de oude slogan van Grolsch binnenkort speciaal voor onze Veste wordt verbasterd; ‘Op een dag drink je geen Grolsch meer, maar drink je bier.’

FC Twente is door alle regionale connecties gelukkig wel nog steeds een authentiek streekproduct en onze trotse voorzitter doet er alles aan om ons ondanks deze regionale inslag ook in 2014 concurrerend te houden ten opzichte van Russische oliemagnaten en binnenlandse Chelsea-filialen. Dat doet hij overigens niet door alleen kritisch naar de bierprijs te kijken. Onze directeur en tevens voorzitter heeft namelijk dertig uren in een dag zitten en is naast zijn twee functies bij FC Twente ook nog directeur van Sepa Green, adviseur bij het Veste Media van zijn vrouw en commissaris bij Joop van den Ende producties. tuckervilleCreatief als onze voorzitter is, gebruikt hij de contacten van laatstgenoemde functie om onze Veste in 2014 om te turnen in een regionale concerthal. Volgend jaar zal Ilse ‘wat lacht ze leuk’ de Lange neerstrijken in ons stadion om samen met Waylon het nummer ten gehore brengen dat ons land tegen die tijd naar een prachtige twaalfde plaats van het Europese songfestival heeft geleid. Ilse zal wegens doorslaand succes worden opgevolgd door de Weense wals van Andre Rieu en door de niet-aflatende inzet van onze voorzitter zal ons stadion een geregelde bron van concertinkomsten worden. Hans Klok zal live tijdens magische illusieshows de snor van Johan Derksen omtoveren in een toupet voor René van der Gijp en de jonge vaders onder ons kunnen volgend jaar vanaf Vak-P proberen te ontdekken of het Utopia onder het regenboogjurkje van K3´s Josje een beetje netjes is achtergelaten door John de Mol Junior. Je kan dan ook zeggen wat je wil van onze voorzitter, maar zijn ambities voor onze club zijn nog steeds grenzeloos en alle mogelijke manieren om de club te laten groeien worden door hem verkend. Ook daar had Grolsch trouwens een slogan voor; `Vakmanschap is Meesterschap`.

De grote schlemiel voor 2014 kan ik als zelfbenoemd paragnost trouwens ook al voorspellen en dat wordt natuurlijk PSV. Al was dit eind 2013 ook al wel bekend bij de rest van Nederland. Ik wist het echter helemaal zeker toen ik onlangs in een regionale ochtendkrant foto’s zag van PSV-spelers die na de zoveelste zeperd op rij aankwamen op de Herdgang. Op deze kiekjes stonden volwassen mannen die als nummer tien van Nederland het Brabantse huis hadden verlaten met een paars hoedje schuin op het hoofd of met een grote hangende muts over hun porem die men weken daarvoor nog had kunnen gebruiken om voedselpakketten te droppen boven de Filipijnen. De outfit van de voetballers was afgemaakt met een opzichtig leren tasje van Luis Vuitton waar Paris Hilton normaal de geschoren Chihuahua in bewaart. Nee, niet die geschoren Chihuahua; ik bedoel het hondje. Ik zag in dit ochtendblad mannen op een vrijwel volledig bewolkte dag een zonnebril dragen waar Kim Holland de gehele buste achter kan verstoppen. Er stapte een spelertje -die tot voor kort nog voor de beloften speelde- als een soort Brad Pitt-wannabe uit een sportwagen die zelfs Brad op afbetaling moet kopen. Het totaalplaatje was al moeilijk te bevatten geweest als dit het beeld was van FC Barcelona dat ergens aankwam na het winnen van de zoveelste CL-titel, maar het waren de Stijn Schaarsjes van Brabant die het befaamde rechterrijtje aanvoerden. Op dat moment kreeg deze Derek Ogilvie van het oosten het beeld van PSV voor 2014 definitief binnen; de letter R, een E, gevolgd door D en rest volgde snel; “Reddeloos verloren…”

2014Ondertussen bent u natuurlijk zo overtuigd geraakt van mijn paranormale gaven dat u ook benieuwd bent hoe Twente het dan dit kalenderjaar gaat doen. Ik kan nu natuurlijk als een echte Char de oude markt gaan omschrijven of een Champions League loting uitbeelden waarbij Twente naast Barcelona in poule D belandt, maar ik denk dat ik het bedenken van Utopia even aan John de Mol overlaat en het bouwen van Utopia aan onze fantastische voorzitter. Ik wou als nuchtere tukker alleen maar even wijzen op onze zegeningen voor 2014. Nog geen jaar geleden hadden we namelijk een volgevreten selectie die nauwelijks nog vooruit te branden was en nu kijken we elke week naar een piepjonge, talentvolle selectie waar nog veel rek in zit. We mogen weer genieten van jongens die plezier beleven aan het spelletje voetbal en die liever vooruit lopen dan achteruit. Als we dat genot in 2014 met zijn allen weten vast te houden en misschien zelfs weten uit te bouwen dan gaan we een prachtig 2014 tegemoet. En dat we daarmee misschien het jaaroverzicht van het lopende jaar mislopen, vind ik een prachtige bijkomstigheid. Deze paragnost zonder paranormale gaven houdt dan ook op met voorspellen en gooit nu voor u allen zijn glazen bol in duizend stukken. Scherven brengen tenslotte geluk en ik wil u allen namens de redactie van Twente Insite een extreem gelukkig 2014 toewensen!

Hannibal


4 Reacties

Plaats een reactie

4 Reacties

 1. TwenteBilly

  Ik neem genoegen met alleen de loting tegen Barcelona in de Champions League.

  8 januari 2014

  • Mark in Maastricht

   Ik neem alleen genoegen met een cl finale tegen Barça.

   8 januari 2014

 2. Sjef

  Ik werd er serieus een beetje week van :$ Prachtig 🙂

  8 januari 2014

 3. Daan Krake

  Wauw, wat een geweldige column! Een prachtig staaltje schrijven. Petje af hoor

  8 januari 2014

Laatste Nieuws

fuck-053-heracles-fc-twente-haters fuck-053-heracles-fc-twente-haters
Eerste elftal7 uur ago

Heracles afgemaakt op Twitter: “Return op groot scherm in de Veste?”

Na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente waanden de spelers en de supporters van Heracles zich veilig. De ploeg...

FC Twente Nieuws8 uur ago

FC Twente (v) slaat dubbelslag met contractverlengingen Dhont en Tijink

FC Twente Vrouwen heeft dinsdag een dubbelslag geslagen wat het verlengen van contracten betreft. Maandag kwam namelijk naar buiten dat...

excelsior-heracles-play-off-2021-2022 excelsior-heracles-play-off-2021-2022
Eerste elftal8 uur ago

Heracles op rand degradatie na keiharde nederlaag tegen Excelsior

Twee dagen voor de degradatie play-off wedstrijd Excelsior – Heracles, besloot de club uit Almelo trainer Frank Wormuth op straat...

ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018 ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018
Eerste elftal8 uur ago

Van Leeuwen heeft spijt van keuze voor FC Twente: “Nooit moeten doen”

Ted van Leeuwen heeft vandaag een opmerkelijke uitspraak gedaan. De huidige technisch directeur van N.E.C. heeft laten weten spijt te...

huldiging-grolsch-veste-supporters-2022 huldiging-grolsch-veste-supporters-2022
Eerste elftal12 uur ago

VAN BINNENUIT: Uitbundig voetbalfeest bij de Grolsch Veste

Afgelopen maandag trokken zo’n 10.000 Twente-supporters richting de Grolsch Veste om daar samen met de spelers en staf een feestje...

jan-streuer-close-up-2022 jan-streuer-close-up-2022
Eerste elftal13 uur ago

Streuer reageert op Ulderink-rel: “Teleurstellend en onbegrijpelijk”

Jan Streuer heeft vandaag gereageerd op het nieuws dat Andries Ulderink de nieuwe assistent-trainer gaat worden van Mark van Bommel...

jurgenlocadia-psv-2017 jurgenlocadia-psv-2017
Eerste elftal13 uur ago

Transfervrije Jurgen Locadia een goed alternatief voor Manfred Ugalde?

Voormalig FC Twente TD Ted van Leeuwen heeft contact gelegd met Jurgen Locadia. De 28-jarige aanvaller is komende zomer transfervrij...

grolsch-veste-zonsondergang-zijkant-2020 grolsch-veste-zonsondergang-zijkant-2020
Eerste elftal14 uur ago

FC Twente presteert ver boven verwachting op basis van de begroting

FC Twente is dit seizoen begonnen met de zesde begroting van alle eredivisieclubs. Uiteindelijk eindigde de Enschedese ploeg op een...

mats-wieffer-excelsior-rotterdam-2020 mats-wieffer-excelsior-rotterdam-2020
Eerste elftal15 uur ago

Twente-supporters niet welkom om Excelsior te steunen tegen Heracles

Vanavond staat de confrontatie tussen Excelsior en Heracles Almelo op het programma. Om 18:45 uur zal in Rotterdam worden afgetrapt...

de-la-torre-sadilek-limnios-2022-heracles de-la-torre-sadilek-limnios-2022-heracles
Eerste elftal16 uur ago

Degradatie Heracles levert FC Twente extra 300.000 euro op

FC Twente heeft een flinke sprong gemaakt op de ranglijst voor de verdeling van de tv-gelden. De Tukkers kenden een...