Eerste elftal

Column: 5-3-2, weg ermee!

Column: 5-3-2, weg ermee!

De teleurstelling na afloop van de degradatiekraker tussen FC Twente en Sparta Rotterdam was groot in De Grolsch Veste. De emotie was zichtbaar, de emotie was voelbaar. De murw gebeukte Tukkers hadden tegen de hekkensluiter dé kans om het zelfvertrouwen een boost te geven, maar niets was minder waar. Na 94 minuten was mocht FC Twente zich met het 1-1 gelijke spel misschien wel de ‘morele winnaar’ noemen na een 0-1 achterstand, aangezien het niet afdaalt naar de achttiende plek. Het zelfvertrouwen, dat al zo broos was, is er alleen niet beter op geworden.

Na het geklaag van Verbeek over het zware programma dat zijn ploeg de afgelopen weken kende, moest het nu eindelijk gaan gebeuren: punten pakken. Ja, FC Twente trof in de afgelopen 13 wedstrijden Ajax, PSV en AZ twee keer, maar heeft het alleen aan het programma gelegen? In wedstrijden tegen onder andere Roda JC en het dolende sc Heerenveen gaf de ploeg niet thuis en dat lag meer aan het 5-3-2-systeem dan aan de tegenstander. Uiteraard, FC Twente heeft pech gehad, alleen ligt het daar niet alleen aan.

De wedstrijd tegen de Kasteelheren moest voor de ommekeer zorgen, maar Sparta had in Enschede maar één doel: tegenhouden. Dat lukte de ploeg van trainer Dick Advocaat alleraardigst. FC Twente domineerde gedurende de eerste helft en was enkele malen dreigend, maar groot gevaar stichten? Nee, dat kon de ploeg van trainer Gertjan Verbeek niet. Het vaak bekritiseerde 5-3-2-systeem leek eindelijk tot wasdom te komen, al moet de kanttekening geplaatst worden dat Sparta de slechtste ploeg van de eredivisie is.

Kleine kansjes waren er voor FC Twente via Tom Boere, Fredrik Jensen, Adam Maher, Adnane Tighadouini en Haris Vuckic, maar de Spartaanse defensie heeft nooit echt hoeven vrezen in de eerste helft. Het tempo aan Twentse zijde was te langzaam om de Spartaanse muur te slopen. Iets wat toch zeker te wijten is aan het 5-3-2-systeem, al ontkent Verbeek na weken van kritiek nog steeds in alle toonaarden dat hij met vijf verdedigers speelt. Cristian Cuevas, Richard Jensen, Thomas Lam, Peet Bijen en Hidde ter Avest zijn toch echt verdedigers en als ik goed heb geteld zijn het er vijf.

Het zal me werkelijk waar een worst zijn dat Cristian Cuevas ‘hangend op links’ staat. In een 4-3-3-systeem kan een back ook hangend op links staan. Bovendien heb je met drie aanvallers meer stootkracht om de Rotterdamse Muur te doorbreken dan met twee aanvallers. Toegegeven, Verbeek had weinig aanvallers tot zijn beschikking. Zo miste de oefenmeester tegen Sparta Mounir El Hamdaoui en smaakmaker Oussama Assaidi. Met Luciano Slagveer zat er bovendien slechts één aanvaller op de bank, waar hij ook de hele wedstrijd bleef zitten.

Dat is mijn volgende punt van kritiek: het waardeloze wisselbeleid van Verbeek. Mijn kameraad typeerde het na afloop van de wedstrijd treffend door het wisselbeleid te vergelijken met dat van Steve McClaren in zijn tweede periode. Het is de 63ste minuut en FC Twente is zojuist door een treffer van Spartaan Fred Friday op een 0-1 achterstand gekomen. Verbeek haalt de creatieve aanvaller Tighadouini eruit en brengt middenvelder Danny Holla. Nogmaals: FC Twente staat 0-1 achter. De volgende wissel was linksback Michaël Maria voor de andere linksback Cuevas. Onbegrijpelijk aangezien de Chileen een waanzinnig goede wedstrijd speelde. De laatste wissel was misschien nog wel de ergste. Verdediger Jos Hooiveld voor middenvelder Jensen.

Column: 5-3-2, weg ermee!

De onmacht aan Twentse zijde werd nog maar eens pijnlijk duidelijk gemaakt: een zogenaamd ‘Plan B’ is er niet. Dat Vuckic in de 85ste minuut voor de gelijkmaker mocht tekenen, mag met recht een Godsgeschenk genoemd worden. Gedurende 23 minuten was FC Twente virtueel hekkensluiter van de eredivisie. Opluchting was er dan ook zeker wel na de gelijkmaker, al was de teleurstelling groter.

Verbeek, die weken terug het voetbal van PSV uitmaakte voor ‘schijtbakkenvoetbal’, kreeg de bal van de eigen supporters teruggekaatst. Iedere wissel die de oefenmeester werd met een luider gejoel begeleid. Zijn uitleg na afloop mag dan nog zo duidelijk zijn, de onvrede zal er niet minder om zijn. Tighadouini en Jensen konden dan wel niet verder, dan nog is het inbrengen van respectievelijk Holla en Hooiveld onverklaarbaar. Holla inbrengen is nog enigszins te rechtvaardigen, een linksback voor een linksback brengen bij een 0-1 achterstand is dat niet.

Met Hooiveld probeerde Verbeek dan wel ‘alles of niets’ te spelen, maar met een tegenstander die voor de pot hangt heeft lange ballen spelen weinig nut. Het was een wedstrijd die gewonnen moest worden, maar die uitliep uit op een totale deceptie en dat mag de oefenmeester zich wel degelijk aanrekenen. Dat de spelers na afloop als verplicht nummertje ballen de tribune in mogen trappen, is misschien wel het grootste dieptepunt van de middag. Niemand die daar op zit te wachten, zowel spelers als supporters niet.

Wat FC Twente nu wacht zijn tien finales waarin de ploeg toch minimaal achttien punten bijeen moet rapen. Een uiterst lastige taak, maar niet onmogelijk. Wel zal dat moeten gebeuren met een spelersgroep waarin men niet barst van het zelfvertrouwen. Supporters zullen erachter blijven staan, maar om de steun te behouden zal het wel anders moeten. Allereerst eens kappen met dat schijtbakkenvoetbal. In de media is er al genoeg over te doen, maar de supporters zijn er al helemaal klaar mee. 5-3-2, weg ermee!

Column: 5-3-2, weg ermee!

[google]Aanstaande zondag wacht FC Utrecht, een zogenaamde ‘must win’ net als het duel tegen Sparta. Al is het nu niet omdat je in principe beter bent dan de tegenstander, maar omdat er vertrouwen getankt moet worden. Vertrouwen dat allang getankt had kunnen zijn, maar het zij zo. Zoals de titel van het door FC Twente TV gemaakte filmpje al luidde: we never give up. Ook na deze klap is de boodschap hetzelfde: niet opgeven. Doorzetten, knokken, strijden en punten pakken! Want met dit materiaal hoor je niet bijna onderaan te staan, maar minimaal in de middenmoot.

Gewoon lekker voetballen en wegkomen uit de gevarenzone. Meer vragen de supporters niet. Laat het maar zien en verover de harten van de supporters weer. Alleen zo blijft FC Twente behouden voor de eredivisie.

Maurice Mazenier

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties