Connect with us

Columns

Column: Aldo, wijn en zure zult…

Published

on

Telkens als ik hem zie praten op dat onderkoelde, ietwat arrogant overkomende, lijzige toontje, gaan mijn gedachten onwillekeurig terug naar Frank van Putten die met heftige tegenzin met zijn moeder het ijs op gaat. Van Kooten en de Bie maakten het typetje onsterfelijk. De eeuwige, nog thuiswonende vrijgezel die van binnen een alles verzengend verlangen koestert naar het heftig uitwonen van de meest gore en losgeslagen lellebellen van deze aarde, maar toch altijd weer knarsetandend gehoorzaamt aan zijn dominante moeder en ten onder gaat aan de kleinburgerlijke geneugten van het leven. “Nee, moeder, ik wil helemaal niet schaatsen, ik wil gewoon een lekker wijf, een lekker del die ik eens even helemaal…… “ja, moederrrrr, ik kom eraan moederrrr”. Dat werk. Jarenlang als een soort knipmes achter de schaduw van de grote roerganger aanlopen laat in dat opzicht uiteraard zijn sporen na. Hoewel hij zelf meermaals aangegeven heeft dat hij de onderhandelingen met spelers en makelaars voor zijn flink gepeperde rekening neemt, met alle, nu zichtbaar desastreuze gevolgen van dien.

Ergens heb ik wel met hem te doen. Maar toch vind ik dat hij ook zo snel mogelijk de hamer moet overdragen aan iemand die niet besmet is door het verleden.

Het had zo mooi kunnen zijn, een groots opgezet en massaal feest in verband met het vijftigjarig bestaan van onze mooie club. Naast de inkomsten die Aldo genereert via de Zwanenberg Food Group, komen er ook moneten binnen via de verkoop van zijn Zuid-Afrikaanse wijnmerk Longridge. In zijn meer dan ruim bemeten optrekje in Stellenbosch begon Aldo zich al snel te vervelen op een van zijn vakanties in dat land, dus kocht hij in 2006 dit wijnmerk op. Eerst als een soort hobby, maar al snel werd het een zakelijk gebeuren en sloeg de wijn goed aan in de markt van de uit het wat betere segment slurpende middenklasse. De verkoop gaat inmiddels als een dolle, met zwarte cijfers die iedere toets der controlerende kritiek lachend kan weerstaan.

Aldo, wijn en zure zult…Het had dan ook zo mooi kunnen zijn in- en rond de Veste; duizenden plakken leverworst, varkens aan het spit, enorme hoeveelheden braadworsten mit zwiebel voor de fans en dat alles weggespoeld met hectoliters van deze wijn, onder gebroederlijk samenzang het jubileum vieren. Jopie die zijn gitaar in pure trance en uit ultieme zelfbevlekking helemaal de tyfus ramt op het podium, geschokt door zijn eigen genie. Aldo die met een plak zure zult in zijn hoofd en een forse bel wijn in zijn poten, enigszins aangeschoten als een volleerd party animal de voetjes van de vloer doet op het feestpodium en met schorre stem het dansende volk toeschreeuwt; ‘Wij zijn FC Twente, wie doet ons nu wat dan …..lalalalaaa…ik ook van jou, met heel mijn hart….nanananaaa…, en we gaan nog niet naar huis…….” N’Kufo die via een astrale verbinding met donker Afrika ons een hart onder de riem steekt; “Aai, sjust wont toe zeej, senk joe for the koot taims wis efcee twentie end heppie burthdeei to joe allemaal”. Ruiz die in de fanshop achter de kassa plaatsneemt en de niet meer aan te slepen jubileumshirts van een handtekening voorziet. Duizenden Tukkers in het rood die, in diverse stadia van dronkenschap en in een gevoel van eerbied en respect de prachtige verjaardag van onze club vieren tot in de kleine uurtjes. Mooi man!

Hoe anders is het echter in werkelijkheid. Hoe anders was de oorverdovende stilte rondom een mistige Veste waarin Van den Belt als een boekhoudkundig Patholoog-Anatoom het ene na het andere lijk moest ontleden terwijl Aldo de diverse plaatsen delict als een schuldige kleuter met het schaamrood op de kaken moest aanwijzen. Het nieuwe PVA ligt bij de bond. Duimen maar dat het geaccepteerd wordt.

Maar die stilte is bedrieglijk. Het volk heeft de wapenen opgenomen en is zich gaan roeren. De jarenlange gevoelens van onvrede met het geboden spel en het gebrek aan enig concept of lijn, het gebrek aan binding, het gebrek aan passie en het ‘wissel maar raak voor een knaak’ beleid is nu wel genoeg geweest.

Twente is al te lang, binnen en buiten het veld ‘Twente’ niet meer en de vijf man van de technische staf wordt (nu nog) vriendelijk verzocht om ontzettend op te rotten. Via een niet mis te verstane gezamenlijke vuist hebben de supportersverenigingen een zeer duidelijk statement afgegeven.

Aldo, wijn en zure zult…

Passant van het eerste uur schaart zich achter de trainer.

Aldo vindt het niet verstandig…; “Nee moederrrrr”. En Bjelland, nog een maand in Twentse dienst, doet een ook een poging om de trainer te steunen. Er zal echter geen lieve moedertje meer aan helpen.

De inzet zal ongetwijfeld zijn dat in ieder geval Schreuder in het komende seizoen niet meer voor de groep staat, maar je moet de huidige zwoegers in de RVC toch ook enige manoeuvreerruimte geven niet waar. Direct eisen en straks krijgen is in dat opzicht ook prima.

Het jammerlijke is dat uitgerekend in ons jubileumjaar deze twee sporen samenkomen. Het financiële verval en de sportieve neergang. Schreuder peinst er niet over om te vertrekken en sommige supporters vragen zich angstig af waar dat geld van die afkoopsom dan vandaan moet komen.

Twente is, zoals iedere voetbalclub uiteindelijk van het volk. Als dat volk massaal haar afkeuring uitspreek en uit blijft spreken over een trainer, is het gewoon gedaan met de beste man. Linksom of rechtsom zal een vertrek dan plaats gaan vinden, onontkoombaar. Voor de club en zijn eigen carrière zou het een goede zaak zijn dat hij zelf meedenkt over een voor beide partijen gunstige oplossing. Desnoods gooit Aldo er maar een wijnoogst tegenaan.

Zijn vertrek zal dan waarschijnlijk ook een van de laatste echte daden van Aldo als voorzitter van de RVC zijn. Als we straks met een nieuw geaccepteerd plan van aanpak de weg naar boven weer ingeslagen zijn en we sportief weer een club hebben die weer ‘van ons’ is en hij zijn centjes weer terug heeft (of de toezegging daarop), verwacht ik dat ook Aldo het bijltje er bij neergooit en een dikke vette ‘mea culpa’ over zijn eigen medeverantwoordelijkheid uitspreekt ten overstaan van de al zoveel geplaagde supporters.

En dan zal er weer gefeest worden. Echt gefeest. En nog wel dit jaar. Desnoods gaan we met de pet rond en maken we er een ‘bring your own liquor party’ van, buiten de Veste. Na al het gezeik en gedoe met- en over onze mooie club en de honderden ‘slecht nieuws shows’ zijn we daar wel aan toe. Massaal lekker dronken worden en feesten op de jarige job en de mooie toekomst die ons ongetwijfeld weer staat te wachten. Want wat is er mooier dan in gezamenlijkheid de liefde voor onze club te betuigen.

Nog even op de tanden bijten en dan gaan we los.

TAZ

9 Comments

9 Comments

 1. John

  18 april 2015 at 18:13

  De supporters moeten blij zijn met Van der Laan die de club in leven houdt.
  Of hebben jullie liever een faillissement en kun je in Jupiler lequa beginnen.
  Soms moet je iets verder kijken dan je neus lang is.

 2. marcel

  16 april 2015 at 21:38

  Mooi geschreven, grotendeels recht uit het rode hart!!

 3. Belazerd

  16 april 2015 at 17:04

  Schreuder CS degraderen met aangepaste overeenkomst en Jansen met Konterman + Bosvelt en of De Nooijer promoveren…..Iets dergelijks gebeurt dagelijks in het bedrijfsleven De heren een assessment laten doen om vast te stellen of ze bij elkaar passen… Een Technisch Directeur is een must dan verdwijnt van der Laan vanzelf naar de achtergrond.

  • Rik

   17 april 2015 at 10:30

   Heb ie aandelen in die trainers ofzo?

  • John

   18 april 2015 at 18:09

   Wij mogen blij zijn dat Aldo er nog geld in stopt. Waarom dan zo afkraken.?

 4. KOOG

  16 april 2015 at 16:53

  Mooi stukje TAZ! Heb nu al zin in 26 April 16:45 uur ………

 5. Jan

  16 april 2015 at 16:14

  RvC hoort af te treden. Meneer van der Laan is al vele jaren lid van de RvC en moet ook aftreden.
  PS i vindt die Arjan Hoop een veel erger figuur. Kan men daar geen verhaal over schrijven.
  Titel: de financiële adviseur en mede schrijver van het plan van aanpak die achteraf alles bij andere in zijn schoenen probeert te schuiven

 6. John

  16 april 2015 at 16:06

  Als het zo zou gaan zou het geweldig zijn, maar er zullen nog heel wat liters water (of wijn) stroomafwaarts moeten gaan voor het zover is.

 7. TuurenShulle Kel

  16 april 2015 at 15:48

  Geweldig………………….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021 uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021
FC Twente Nieuws2 uur ago

Gaat FC Twente volgend seizoen Europa in?

Ruim elf jaar geleden werd FC Twente kampioen van Nederland. De club beleefde geweldige jaren en speelden seizoenen achter elkaar...

youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015 youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015
Eerste elftal4 uur ago

‘Gediscrimineerde’ Mokhtar belde Jans voor terugkeer bij FC Twente

Youness Mokhtar heeft een aantal pittige uitspraken gedaan tegenover de NOS. De voormalig FC Twente-aanvaller is clubloos en dat heeft...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
Eerste elftal6 uur ago

Van Wonderen: “Ik vind het spel van FC Twente leuk en mooi om naar te kijken”

Komende zondag reist FC Twente af naar Deventer voor de confrontatie met promovendus Go Ahead Eagles. Het wordt een weerzien...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal7 uur ago

Thijs van Leeuwen blinkt uit bij Almere City na ontslag Verbeek

Vorige week dinsdag kreeg Gertjan Verbeek het nieuws dat er geen toekomst meer is bij Almere City FC. Hiermee werd...

tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019 tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019
Eerste elftal23 uur ago

Jans geprikkeld door Van Wissing: “Het werd door jou een item gemaakt”

Eerder deze week zat Tijmen van Wissing aan tafel bij het programma Voetbalpraat van ESPN. Hier sprak de clubwatcher onder...

ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021 ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Jans: ‘Ligt het aan coronatijd dat iedereen doorslaat in negativiteit?’

Na de 0-0 tegen Feyenoord, staat komende zondag de volgende wedstrijd op het programma. Dan neemt FC Twente het in...

cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015 cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Martina overspeelde zijn hand in zoektocht: “Ik heb veel kansen laten lopen”

Oud-FC Twente verdediger Cuco Martina is na zijn vertrek bij Everton in de zomer van 2020 ruim een jaar transfervrij...

mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Oud-FC Twente speler Piqué beëindigde carrière na TIA in stilte

De inmiddels 42-jarige Mitchell Piqué kwam in het seizoen 2000-2001 op huurbasis uit voor FC Twente. Na zijn tijd in...

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld
Eerste elftal2 dagen ago

Ajax kan decennia oud record FC Twente verbreken: “Daar schrik ik wel van”

In het jaar 1972 settelde FC Twente een record wat nog altijd staat. De Enschedese formatie kreeg in dit competitiejaar...

mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021 mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Hilgers en Rots speelde niet altijd op hoogste niveau: ‘Winnen geen doel op zich’

FC Twente stond vorig seizoen derde op de ranglijst met percentages van de gespeelde minuten van zelfopgeleide spelers. De KNVB...