Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column André Manuel: ‘De Kuip kom je niet in zonder eerst 50 euro door je neus te hebben getrokken’

Column André Manuel: ‘De Kuip kom je niet in zonder eerst 50 euro door je neus te hebben getrokken’

Na de inval afgelopen donderdag is er veel kritiek op de werkwijze van de politie en de burgemeester. Op het moment dat de politie het supportershome van Vak P inviel ontstond er chaos in het stadion nadat er door de stadionspeaker werd omgeroepen dat het stadion moest worden ontruimd. Paniek en 27.000 mensen de een stadion moeten verlaten, het is een combinatie die in het verleden meerdere doden heeft opgeleverd.

Gisteren kregen de commissaris van de politie en de burgemeester er al flink van langs van Johan Derksen. Vandaag laat ook André Manuel weten de handelswijze te hekelen. We kregen van de schrijver toestemming om zijn column met onze volgers te delen.

Dienstbaar

We lopen in Twente weer eens voorop. Tijdens een schitterend gecoördineerde actie werd in het supportershome van Vak P drugs gevonden. Ik viel zowat van mijn stoel toen ik het hoorde. Drugs in een voetbalstadion! Het moet toch niet veel gekker worden in de wereld. Dat je De Kuip in Rotterdam niet eens binnenkomt zonder voor een kleine 50 euro door je neus te hebben getrokken laat ik maar even buiten beschouwing. Dat is Rotterdam. Daar wonen grote mensen. Dit ging over Enschede. En drugs in Enschede. Dat klinkt toch een beetje alsof je in wapens handelt in kinderdagverblijf Pablo Escobar.

Nu weet ik ook wel dat we in Nederland hebben afgesproken dat cocaïne een verboden genotsmiddel is. En ik kan me ook wel voorstellen dat er ouderwetse bromsnorren zijn die handelend willen optreden. Maar om dat 20 minuten voor tijd in een vol stadion te doen, terwijl de stadionspeaker tegenstrijdige berichten verspreidt en sommige agenten zo zwaar bewapend zijn dat je het idee krijgt dat er een terroristische organisatie moet worden opgerold, je kan het ook overdrijven. Vooral ook als je kijkt naar het nettoresultaat.

Je hebt weliswaar een kleine hoeveelheid drugs in beslag genomen, de handel zal er niks onder lijden. Je hebt een supportershome weten te sluiten omdat een paar criminelen daar de dienst uit maakten. Waar je ook de criminelen op had kunnen sluiten en het supportershome weer terug aan de supporters had kunnen geven. En waar je als politiecommandant vast en zeker de avond ervoor een natte droom hebt gehad over de historische actie in de Grolsch Veste, rest er een dag later niks dan deemoed en schaamte omdat je in je ijver om te scoren de veiligheid van 27.000 toeschouwers en je eigen personeel op het spel hebt gezet om 5 arrestaties te verrichten.

Ik zou het de volgende keer anders doen. Want er komt een volgende keer. Omdat er altijd drugs zullen worden gebruikt. En omdat die drugs illegaal zijn zullen er altijd criminelen zijn. En omdat er altijd criminelen zullen zijn, houden we altijd politieagenten. Ik zou de volgende keer een crimineel arresteren in zijn eigen huis. Heb je minder mensen nodig. Dat drukt de kosten. En de kans dat deze crimineel 27.000 mensen bij hem op de bank heeft zitten die op Fox Sport naar F.C. Twente-PSV zitten te kijken lijkt mij verwaarloosbaar klein. De taak van de politie lijkt me toch vooral dienstbaar zijn tegenover het publiek. En niet andersom.

André Manuel

Reacties

 1. Sandra zegt:

  Wat heeft de Kuip hier nu weer mee te maken? Daar is het de sfeer die je in hogere sferen brengt en geen troep in je neus. Neem nog een lijntje….

 2. Massa zegt:

  Kan de heer Manuel Feyenoord er even buiten laten . Feyenoord en de kuip kunnen er niets aan doen dat er massaal in drugs gehandeld wordt in het Twente supportershome

 3. Johan zegt:

  zat er ook met mijn zoon, wat een domme actie van de politie, kan er nog steeds niet over uit. Liep rustig naar buiten na de ere ronde , geen steward die wat zei, en opeens sta je te rennen voor paarden ??? Wat was in godsnaam het nut om überhaupt een vak te ontruimen in een prachtwedstrijd in een prachtsfeer en alles te vergallen…. Doe je ding als dat nodig is, wat was de gevulde tribune voor belemmering? Ze hadden juist moeten zeggen: blijf zitten waar je zit. Het “brein” achter deze actie moet onmiddellijk ontslagen worden dat is beter voor iedereen, voordat er wel doden vallen en dat acht ik niet uitgesloten als de gezondheid van duizenden blijkbaar zo makkelijk op het spel wordt gezet voor het eigen succes.

 4. Jeannette zegt:

  Manuel heeft helemaal gelijk. Echter wanneer er mogelijke criminele organisaties de regels gaan bepalen over toegangsbeleid in het home van vak P die daar lidmaatschap voor betalen is niet toelaatbaar. Maar of dat met zo’n geweld moet worden aangepakt? Als het gaat over de grote drugshandel, had de politie hiervoor niet beter Roberto Stegeman in consult kunnen roepen om undercover te gaan? Hij durft wel undercover wat volgens de burgemeester vanuit de politie niet kon. Wat communicatie betreft dit had de politie zelf ook kunnen meedelen vanuit de stations speaker was de timing en berichtgeving ook goed geweest.
  Maar laten we de oogkleppen af doen en realistisch zijn dat het witte poeder en de pillen niet uitgebannen kan worden in de maatschappij en ook niet bij de FCT. Wat gaat de politie doen bij het uit vak als er bij de bezoekers witte snot uit de neus komt??

 5. De visser zegt:

  Geheel mee eens.

 6. zo is het, en niet anders !!!!!

We zijn benieuwd naar jouw mening

error: Copyright FC Twente Insite