Nieuws

Column: Beleggen in partjes topvoetballer

Column: Beleggen in partjes topvoetballer

In de consternatie over de samenwerking tussen FC Twente en het hedgefonds Doyen Sports Group is het woord moderne slavenhandel regelmatig gevallen. De Brits-Maltese investeringsmaatschappij steekt vijf miljoen Euro in de Enschedese voetbalclub in ruil voor circa 30% van de transferrechten van een handvol spelers. Talenten als Dusan Tadic en Luc Castaignos zijn daarmee verworden tot wat ze in Zuid-Amerika pizzavoetballers noemen: spelers waarvan de transferopbrengsten in smakelijke partjes zijn verdeeld door investeringsmaatschappijen.

Pizzavoetballers creëren is de favoriete beleggingsmethode van Doyen Sports Group, die de onfrisse spelershandel in Zuid-Amerika in de jaren negentig goed heeft bestudeerd. Het hedgefonds maakt deel uit van Doyen Group, een Holding met het hoofdkwartier in Londen. Die telt meerdere bedrijven die investeren in vastgoed, grondstoffen, energie, entertainment en sport. Met hoeveel geld het fonds precies is gevuld, weet niemand. Als het gerucht klopt dat de Russische miljardair en Chelsea-eigenaar Roman Abramovich suikeroom is misschien wel tot over de rand.

Het hedgefonds maakt steeds gebruik van dezelfde formule: kapitaal verstrekken aan nooddruftige clubs in ruil voor een kwart tot een derde economisch eigendomsrecht van één of meerdere jonge, talentvolle voetballers (onder wie ook de Nederlanders Ola John en Zakaria Labyad). De afgelopen jaren kreeg Doyen daarmee voet aan de grond in Portugal en Spanje.

In deze twee olijflanden lagen banken aan het infuus van het ECB en was krediet voor voetbalclubs, die zoals beken niet uitblinken in solide, zakelijke modellen, schaars.
Geen bank durfde het aan met zijn cluppie, verdedigde ook FC Twente-voorzitter Joop Munsterman de deal. Hij wil investeren in een nieuwe trainingscomplex.

Internationale transfermarkt
pizzavoetballersDe UEFA en FIFA zijn niet gecharmeerd van de handelswijze van Doyen omdat het de internationale transfermarkt – goed voor drie miljard dollar – zou verstoren. Doyen geeft toe spelers en makelaars te benaderen, maar ontkent malafide handelspraktijken. Dat landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen third party ownership hebben verboden om investeringsmaatschappijen buiten de deur te houden, maar dat maakt Doyen niet veel uit. In de Premier League-deals mag het hedgefonds niet optreden als eigenaar van voetballers, maar via een banklicentie wel Britse clubs financieren.

Nooddruftige clubs lijken de grootste voorstanders van het overdragen van het eigendomsrecht van spelers aan investeringsmaatschappijen. Het verschaft ze toegang tot nieuwe financieringsbronnen. Critici stellen dat de investeringsmaatschappijen voetballers reduceren tot balanskapitaal en het maar de vraag is of een speler nog zelf bepaalt waar hij voetbalt. Misschien sloeg Frans international Eliaquim Mangala – voor de helft eigendom van Doyen Sports Investments – wel de spijker op zijn kop toen hij zei: “Wij zijn financiële producten. Een voetbalclub is als een fabriek en wij zijn de output. Daarin moet je realistisch zijn.”
12 Years a Slave

[google]Het Oscar-winnende 12 Years a Slave als blauwdruk voor het betaald voetbal? Moderne slavenhandel of niet een ding lijkt duidelijk: wie zoals FC Twente - en binnenkort ook mogelijk PSV - Doyen Sports Investments toelaat, geeft vooral zijn bankrekening en niet zijn selectie een kwaliteitsimpuls. Naar verluidt verstrekte Doyen Atletico Madrid een krediet met een looptijd van een jaar in ruil voor een deel van de opbrengst van spits Falcao. Nog voordat de lening afliep werd de Colombiaan voor 60 miljoen Euro verpatst aan Monaco.

De belangrijkste vraag voor Tukkers die hopen Tadic, Promes, Ebecilio en Castaignos ook volgend seizoen nog aan het werk te zien is dan ook: hoeveel tijd krijgt voorzitter Joop Munsterman om die vijf miljoen euro terug te betalen?

Jorge Groen

Jorge Groen is zelfstandig financieel-economisch journalist en werkte onder andere voor het Financieele Dagblad, en als hoofdredacteur van Nederlands Pensioen en Beleggingsnieuws (NPN), een uitgave van Financial Times. Hij schrijft op freelance basis over financiële markten en pensioenen en legt in zijn columns voor Belegger.nl de relatie bloot tussen (top)sport, financiële markten en de reële economie.

[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties