Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Chadli

Column: Chadli

Hij zorgde gisteravond weer even voor een glimlach op de gezichten van de vele fans die hij tussen medio 2010 en 2013 in deze regio had. Nacer Chadli stond namens de Belgen aan de finish van een prachtige counter en produceerde de winnende goal. Inmiddels voorzien van een baard en een knotje was hij van een afstandje ietwat onherkenbaar, maar aan zijn soepele motoriek, aan zijn atletische lichaam kon je hem overal op het veld in Rostov herkennen. Hij tekende voor een schitterende invalbeurt en zal vrijdag tegen de Brazilianen zeker in de basis staan bij de Belgen.

Vanaf de tribune in de Veste, vanaf het beeldscherm in mijn woonkamer of van achter het gaas langs het trainingsveld heb ik hem talloze acties zien maken. En eigenlijk kon ik mijn ogen niet van hem afhouden. Zijn techniek, zijn passes, zijn schoten, zijn rushes. Wellicht weet u nog wat trainer Co Adriaanse zei toen hij Chadli op het trainingsveld bezig zag. Hij zei: “Alles is mooi aan Nacer. Zijn naam, zijn gezicht, zijn stijl, zijn fysieke bouw. Ik heb zelden zo’n complete voetballer meegemaakt.” Dat was zeer waar, wat Ko beweerde.

Chadli was afkomstig uit Luik, kwam op enig moment bij AGOVV terecht in Apeldoorn, waar de FC hem op haar beurt in 2010 vandaan haalde. Goed gezien. Hij werd bij de FC al snel basisspeler en bleef het tot hij vertrok naar de Spurs in Londen. Dat was medio 2013.
Chadli speelde 123 wedstrijden voor de FC, 78 keer in de competitie, 10 keer voor de beker en 29 keer een Europese wedstrijd. In totaal maakte hij 40 doelpunten.
En ja, daar zaten ook cruciale doelpunten bij. Tegen Steaua Boekarest thuis maakte Chadli het enige doelpunt. Thuis tegen Tottenham Hotspur scoorde hij de gelijkmaker. Zo kunnen we doorgaan.

nacer-chadli-schilderij-debbie-voermanIn 2015 posteerde ik Chadli in het boek de Top 50 van FC Twente op de 20ste plaats. Bij dat boek hoorde ook een tentoonstelling in het Rijksmuseum Enschede met kunstwerken van 1 bij 1 meter. Kunstenares Debbie Voerman koos voor Nacer Chadli. ‘Want’, zei ze, ik laat me vaak inspireren door iemands blik of houding. Van Nacer is veel online te vinden; hij heeft een mooi, karaktervol gezicht en hij komt erg grappig en sympathiek over. Ik probeer hem op een directe, expressieve en levendige manier te schilderen.’

Het bijzondere daaraan was dat Debbie hem in totaal liefst zes keer geschilderd heeft. Zes doeken met allemaal verschillende Chadli’s stonden er in haar werkruimte. Debbie kon er geen genoeg van krijgen. En eigenlijk konden en kunnen wij dat als volgers van FC Twente ook niet. Vandaar die glimlach gisteren toen hij in de laatste seconden van de match tegen de Japanners de winnende bal in de touwen drukte. Voor de tienduizenden fans van de FC, die al weken geplaagd worden met vervelend nieuws en allerlei onzekerheden, was het een welkom momentje.

PS: Zou Debbie al die zes schilderijen van Chadli nog ergens hebben staan of liggen? Ik ga het haar vragen. Zijn geld waard.

Gijs Eijsink
Twente Sport

Foto: Pro Shots

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
NikolajblaauwHendrik Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Hendrik
Gast
Hendrik

En ik herinner mij hoe afschuwelijk lui hij speelde uit bij VVV, waar Twente het mogelijke kampioenschap verknalde, ergens in seizoen 20111-2012 of 2012-2013. Mooie voerballer, maar geen mentaliteit. Was een van de spelers die Twente in die jaren liet zakken, met een veel te hoog salaris.

Nikolajblaauw
Gast
Nikolajblaauw

Ik kan me ook nog een assist herinneren in de CL