Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Onze club gaat nooit kapot!

Column: Onze club gaat nooit kapot!

Een lome mist hing als een kille deken over het nog donkere en ontwakende land. Het vertrouwde ochtendgeluid van het zacht pruttelende koffiezetapparaat. De smekend kijkende katten, die weer staan te springen om hun tuinterritorium aan een kritische inspectie te onderwerpen. De vertrouwde dingen op de keukentafel. Slechts wat lege bierglazen op het aanrecht herinneren aan de avond ervoor. Opgedroogd Grolsch schuim aan de binnenkant van de glazen. Tijdens het draaien van mijn eerste sigaretje open ik het keukengordijn en neem plaats op de plek waar ik altijd plaats neem. Aan de keukentafel, met de rug tegen het raam. Vertrouwd, routine, gewoonte. Soit. Ieder mens heeft behoefte aan wat vertrouwde routine in de ochtend. Vooral na een drinkgelag. Ik pak mijn smartphone en kijk zoals gewoonlijk op de NOS app en Twitter. Ik lees: ‘‘Al 900 Twentesupporters gaan mee naar PSV” in een twitterbericht. Een warme gloed komt over mijn lichaam. Een gevoel van trots maakt zich van mij meester. Dat is verdomme onze club. Die kan gewoon niet kapot en gaat nooit kapot. Het klinkt misschien gek, maar daar krijg ik een versnelde toevoer van adrenaline van. Dat geeft mijn werkdag direct een kick-start. Mijmerend passeerden de laatste weken de revue, weken waarin de club liet zien op meerdere fronten de goede weg te zijn ingeslagen.

Tiki Taka voetbal
sportfoto-oost-tukker-fc-twente-supportersTijdens de uitwedstrijd tegen Go Ahead zagen we al een FC Twente dat sportief verdomd goed in elkaar zit. Nog niet helemaal ‘top of the pops’, maar gedurende grote gedeelten van de wedstrijd was het genieten van ‘Tiki taka’ voetbal van de bovenste plank en positioneel uiterst gedisciplineerd spel. Een keer raken, wegwezen en weer aanbieden, heel mooi om te zien. De uitdrukking ‘Tiki taka’ voetbal is trouwens een zogenoemde ‘onomatopee’, ofwel een woord dat ontstaat door nabootsing van een geluid. In dit geval was het een Spaanse commentator die het woord gebruikte om het spel van de nationale ploeg mee aan te duiden. Tik, tik, tak, tak. Kleine snelle passjes en een heel team dat over het veld wervelt als een speels veulen, waarbij men elkaar blindelings volgt op weg naar het vijandelijke doel, zonder vastgeroest op een bepaalde positie te blijven staan.

Ik zeg hiermee uiteraard niet dat FC Twente qua spel te vergelijken valt met het Spaanse kampioensteam, maar er zit meer speelsheid en frisheid in het spel dan we in jaren gezien hebben, los van de spreekwoordelijke fouten die horen bij jeugdigheid.

Wie de jeugd heeft
Dat laatste brengt me direct op een zeer verheugend en hoopgevend feit. Tegen Go Ahead bestond de gehele basisdefensie uit spelers uit de eigen opleiding! En er werd door hen ook nog eens puik gepresteerd tegen een soms fel, agressieve tegenstander. Zet dat eens af tegen al die jaren waarin de jeugd niet werd gezien en spelers gekocht werden als pure handelswaar. Ze werden trouwens ook verkocht als pure handelswaar, ook al waren ze happy met- en bij de club. Denk eens aan Ola John, Promes, Mokhtar. Steeds duidelijker wordt dat deze spelers gewoon een post op de handelsbalans waren, waar men vanaf moest toen het schip water begon te maken. Nee, dan liever investeren in jeugd en respectvolle omgang met de spelers. Dat we nu, enigszins noodgedwongen, moeten roeien met de riemen die we hebben, pakt vooralsnog beter uit dan menigeen had gedacht.

Nuchter

enes-unal-respect-supporters

City revelatie Enes Ünal.

Het City Trio komt nuchter over en laat wekelijks zien plezier te beleven aan het voetbal en de club, waarbij men niet te beroerd is om te werken voor het team. Ünal is inmiddels op de radar van alle verdedigers en ontvangt menig trap en beuk tijdens de wedstrijden, waarbij hij niet nalaat ook zelf wat uit te delen. Zijn kwaliteiten zullen zich blijvend etaleren via een behoorlijke doelpuntenproductie. Daar ben ik van overtuigd. Celina ziet het spel goed, heeft ‘feeling’ voor het moment en een fijne, snelle balbehandeling. Yeboah is een ruwe diamant die het spel zomaar open kan beken via een rush, waarbij hij menigmaal laat zien te beschikken over een goede technische bagage. Zijn jeugdige onstuimigheid staat precisie soms in de weg, maar dat kan alleen maar beter worden.

Daarnaast mogen we het steeds beter wordende (samen)spel van Klich en Mokotjo niet vergeten. Uitermate belangrijk voor de balans in het elftal en het uitzetten van de lijnen. Voegen we daar een bijkans complete ‘Twentse’ verdediging aan toe, en een trainer die synoniem staat voor nuchterheid en hard werken en we hebben een mooi geheel dat ons menig leuk voetbalavondje of middag kan blijven bezorgen. Ik hoef wat dat betreft geen samengeraapt sterrenensemble dat alleen komt spelen voor het geld. Dit is eigenlijk veel mooier. Met alle ups en downs die erbij horen. Maar vooral het gevoel van eenheid, spelvreugde en respect voor de club en de fans dat ze uitstralen is mooi om te zien.

Onze club gaat nooit kapot
Steeds vaker hoor ik, hier in het westen, om mij heen lovende commentaren op FC Twente en hoe men toch weer een leuk elftal op de been heeft gebracht. Daar waar het lang; ‘Oplichters’, ‘Bedriegers’, ‘Fraudeurs’ was wat de klok sloeg, hoor je ook hier weer meer respect voor de club doorklinken. Respect dat de meegereisde Twentefans naar Deventer ook opbrachten voor de actie in de 15e minuut. Jammer dat een paar onverlaten uit Deventer het toch nodig vonden om vuurwerkgeluiden te maken en een pathetisch spandoek op te hangen. We moeten het echter gewoon van onszelf hebben en niet van de tegenstanders of hun publiek.

Op het bestuurlijk-financiële vlak dient er nog het een en ander geregeld te worden, gezien de belastingclaim die de club boven het hoofd hangt, maar als ik een ding heb ondervonden het laatste jaar is het wel de zekerheid dat onze club nooit kapot zal gaan. Al die bedrijven en supporters die meewerkten aan de actie Twente voor Twente. De acties van de Vriendenkring en Twente, Verenigt. Al die hondstrouwe supporters uit het hele land, alle actieve supportersverenigingen die onze club heeft, van Schotland en West-Nederland tot Tubbergen. De levende Grolsch-Veste. De ‘FC Twente leeft’ manifestatie, al die enorme aantallen die meegaan met uitwedstrijden. Het bestuur dat ‘normaal doen’ weer hoog in het vaandel heeft staan en weer oog heeft voor de spelers en de supporters.

We zullen ook dit seizoen nog geconfronteerd worden met sportieve tegenslagen en ander ongemak, maar ik heb de beschermende muur gezien die wij als supporters en bestuurders van diverse achtergrond om onze club in nood heen hebben gebouwd. Een rode muur die wij, gezamenlijk en hand in hand, overeind houden wanneer de club het moeilijk heeft en wordt belaagd. Ook in tijden van tegenslag en ramspoed staan we klaar voor de club. We zijn met veel, één en ongedeeld, we zijn er altijd- en overal, we zijn er met passie, we blijven met die passie achter de club staan, waar en wanneer dan ook. Dat is misschien wel de grootste winst die alle ellende ons gebracht heeft. Onze prachtige club gaat daarom nooit kapot!

COTE !!!

TAZ

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karlsson Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Karlsson
Gast
Karlsson

Zo is het maar net TaZ. Mooi verwoord en ik merk het hier ook weer over de grens : in de Duutse grensregio weet men donders goed dat Twente “wieder Tabellenfünfter ist 😉 De lokale “Tubantias” en de altijd al aanwezige interesse in onze Regioclub doen hun werk!