Connect with us

Columns

Column: Code rood

Published

on

code red fc twente

We zitten weer in het jaargetijde waarin de codemeldingen je om de oren vliegen. Windkracht 8? : code oranje. Kerntop in Den Haag? : code ‘alle wapenstokken verzamelen’. Sneeuwval in combinatie met ijzelvorming en venijnige rukwinden ? code rood. Allemaal om er zeker van te zijn dat niemand bij ernstige calamiteiten de vraag kan stellen; “Waarom ben ik niet gewaarschuwd?”, of erger nog ; “Mijn toupet woei zojuist van mijn hoofd omdat ik de wind niet zag aankomen. See you in court fucking KNMI!!”

In feite verkeren we in een continue staat van alarmering die doorgeschoten is naar een soort angst voor de angst. Dit tot volle tevredenheid van de diverse veiligheidsdiensten die als een dolle allerlei data over jan en alleman aan het verzamelen zijn en er af en toe een ‘re→el dreigement’ uitgooien om de massa in het gareel te houden.

Vertaalt naar de voetbalsport schijnt er voor nogal wat Twente fans aanleiding te zijn om Code rood af te kondigen omdat PSV onze trots versloeg met 3-2 dit weekend. Er gaat zelfs een heuse petitie rond op het net waarin opgeroepen wordt om onze spits zo spoedig mogelijk van de hand te doen.

castaignos schilder“Mokhtar kan er niks van”, “Eghan is prut”, “Deze technische staf maakt niks klaar”, “Luc is kloten”, “Schilder is drama”, “Ze moeten gewoon zeggen dat ze voor het Kampioenschap gaan”, “Tadic was ook niks”, “Wat stond die Marsman nou te doen?” Voetbal is emotie en is dat altijd al geweest. Gelukkig maar. Voetbal is echter ook opportunisme. Van eeuwige helden tot het laagste van het laagste in een week tijd is absoluut geen uitzondering in het brein van een aantal hedendaagse fans. Dit gezegd hebbende is mijn ervaring dat deze groep de laatste jaren steeds meer aan invloed en aantal lijkt te winnen.

Natuurlijk, vloeken en tieren als het niet loopt tijdens de wedstrijd hoort er bij. Vlak na de wedstrijd stoom afblazen ook, al of niet virtueel. De wijze waarop sommigen echter tekeer blijven gaan na een nederlaag slaat als kut op Dirk. Voetbal is nu eenmaal een sport waarbij de kans bestaat dat je verliest.

Hardnekkig allerlei ronkende, overdreven conclusies in het negatieve blijven trekken na een verliespartij is echter meer een teken des tijds dan dat het erbij hoort. Is ook meer iets van deze tijd. Een tijd waarin ambulancepersoneel in elkaar getrapt wordt omdat ze niet op tijd komen, agenten idem dito. Een tijd waarin buschauffeurs klappen krijgen omdat ze het lef hebben te vragen naar een kaartje, conducteurs op een trein idem dito. Een tijd waarin de juf of meester op school wel eens een lesje geleerd zal worden omdat ze het lef hebben om aan te geven dat kindlief zich niet zo best gedraagt de laatste tijd. Een tijd waarin ambtenaren steeds vaker bedreigd worden omdat men niet snel genoeg krijgt wat men als een recht beschouwd zonder naar de eigen verplichtingen en verantwoordelijkheden te kijken. Een tijd waarin de taxichauffeur klappen kan krijgen als hij het lef heeft om het geld voor de rit te vragen omdat hij toch duidelijk kan zien dat ‘ik’ dronken ben, “de lul”.

Een tijd waarin iedereen en alles het gedaan lijkt te hebben behalve de persoon zelf uiteraard. Een tijd kortom, waarin tegenslag niet geduld en geaccepteerd wordt en waarin het heil in snelle en quasi doortastende antwoorden op korte termijn wordt gevraagd en gezocht. Dat zie je overal steeds vaker terug. Ik althans wel. Het narcistische ongeduld is alomtegenwoordig.

Tadic EbecilioTerug naar zaterdag. Twente verliest de wedstrijd uiteindelijk, maar verdiende een gelijkspel. PSV herbergt spelers die met hun individuele kwaliteiten een wedstrijd kunnen beslissen of doen kantelen. Tegen Twente was het voor hen een mooie gelegenheid om alle ellende eens lekker van je af te spelen door met veel fanatisme en inzet ten strijde te trekken, wat ze ook deden. Uiteindelijk scoren ze drie goals die er wellicht op een ander moment van het seizoen niet in waren gevlogen. Alle drie gingen ze vlak naast de paal het doel in, onhoudbaar. Hoewel Willems wel veel ruimte kreeg voordat hij uithaalde en Depay voordat hij de bal voorzette die Locadia inkopte. Feit is echter dat ze er dit keer wel ingingen. Feit is ook dat Twente kansen genoeg kreeg om zelfs als duidelijke winnaar van het veld te kunnen gaan. De bal huilde ongetwijfeld toen hij met Luc in aanraking kwam en even later het net niet voelde. Of toen hij via Tadic op de lat belande. Of slap van het voorhoofd van een volledig vrijstaande Ebicilio van de doellijn werd getrapt.

Twente speelde PSV in de eerste helft bij tijd en wijle volledig van de mat. Na rust toonde de ploeg een ander, ongeduldiger en minder krachtig gezicht. Het is een jonge ploeg, een ploeg waar nog genoeg rek in zit en een ploeg die ook nog wel vaker het lid op de neus zal krijgen. Moeten we dan voor onze eigen gemoedsrust een paar spelers op het altaar flikkeren en het mes erin zetten als offer voor een denkbeeldig betere toekomst? Moeten we er 1 speler uithalen en die met pek besmeuren en schande beladen? Zal de technische staf zelf ook niet zien dat het gebrek aan benutte kansen ons lelijk kan opbreken? Zal het geleuter over uitspreken dat je kampioenskandidaat bent ervoor zorgen dat de ballen er wel ingaan?

Iedere speler op dit niveau gaat voor het hoogste en wil het hoogste. Als je tweede staat is dat ook logisch. Neem maar van mij aan dat de TS (Technische staf) dat ook als doel blijft zien zolang de kans bestaat. Ik zie de meerwaarde er niet van in om van de TS te vragen om dit ook naar buiten toe van de daken te schreeuwen. Ik heb dan ook nog geen enkel team kampioen zien worden omdat ze dat ook in de krant hadden laten zetten. Reinste flauwekul. De voeten moeten spreken en het doen. Vooral in deze zeer onvoorspelbare competitie. Dat heeft niets te maken met het al- of niet geloven in jezelf. Integendeel juist.

Voor het begin van dit seizoen hadden velen onder ons zich neergelegd bij een marginale rol voor FC Twente dit seizoen. We werden echter verblijdt met een leuk en sprankelend voetballend Twente dat gedurfd naar voren treedt en op de aanval spelend, als een van de weinige teams een eenheid vormt en herkenbaar is. Hierbij speelt de TS een belangrijke rol. Om nu, na een nipte nederlaag tegen PSV diezelfde TS en een aantal spelers aan de schandpaal te blijven nagelen zal niet bijdragen aan het binnenhalen van de noodzakelijke punten die nodig zijn om dit seizoen helemaal tot een groot succes te maken. Dit jonge team heeft alle support van ons nodig. De kritische noten worden intern ook wel gekraakt. Nog 12 wedstrijden code Rood voor ons fans zou ik zeggen!!

TAZ


8 Comments

8 Comments

 1. FKH

  10 februari 2014 at 22:25

  hulde

 2. DT65

  10 februari 2014 at 15:11

  Klopt als een bus..word nie goed van dat succespubliek..iedereen heeft er ineens verstand van maar de een kraamt nog meer onzin uit dan de ander..we staan gosamme tweede met een wedstrijd minder gespeeld..dat had niemand verwacht begin dit seizoen..steun je club en de die jongens op het veld..je bent supporter..en de maatschappij gaat al een tijdje naar de kloten..kijk eerst in die spiegel..

 3. Inkoppertje

  10 februari 2014 at 14:09

  Geweldig geschreven! Niet alleen de verwijzing naar de twente supporters klopt als een bus maar ook hoe je de maatschappij beschrijft. Het is om te huilen..
  Ik lees met veel plezier je column!

 4. Michaell

  10 februari 2014 at 12:30

  Interessant stukje en je hebt inderdaad gelijk !

 5. Sabelrat

  10 februari 2014 at 12:11

  Super gesproken !! Werk zelf in het onderwijs en jou beschrijving over de huidige stand van de maatschappij is helaas “treffend” te noemen.

  • 2de ring

   10 februari 2014 at 12:36

   Goede Column weer TAZ.
   De frustratie tolerantie bij een aantal supporters ligt wel erg laag, en dan vooral degenen die zich supporter noemen op .net.

   De wedstrijd tegen PSV was niet te winnen, op voorhand al niet.
   Soms heb je krachten die opgebouwd worden in aanloop naar een wedstrijd die je niet kunt beheersen.
   PSV stond stijf van de adrenaline, 3 kansen 3 goals.
   Lukt ze nooit weer.

   Een prima voetballend Twente gezien die gewoon mee blijven doen om de bovenste plaatsen.

  • TwenteBilly

   10 februari 2014 at 12:53

   Die mensen die op het forum hun negatieve mening verkondigen zitten veelal ook tijdens de wedstrijd achter de computer. Zegt genoeg lijkt me.

   Complimenten TAZ voor weer een puik stukje schrijfwerk.

  • TAZ

   10 februari 2014 at 16:00

   Ik heb staaltjes meegemaakt en gehoord hoe hedentendage mensen worden behandeld die dag in dag uit alles geven voor het welzijn van een kind, zieke, werkloze etc. en vervolgens als boosdoener worden gezien door degenen van wie ze in feit de taak deels overnemen.Ziekelijk gedrag.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

wout-brama-aanvoerder-fc-twente-2020-2021-band. wout-brama-aanvoerder-fc-twente-2020-2021-band.
Eerste elftal1 dag ago

Behoudt aanvoerder Brama de komende weken zijn basisplek?

Wout Brama maakte afgelopen weekend zijn rentree in de basis bij FC Twente. Brama moest de gehele voorbereiding missen vanwege...

jeroen-heubach-fc-twente-all-stars jeroen-heubach-fc-twente-all-stars
Eerste elftal2 dagen ago

Video: Heubach speelt hoofdrol in gevatte aankondiging voor winactie

FC Twente heeft haar supporters woensdagochtend een unieke kans geboden. In samenwerking met TOTO geeft de club een paar behoorlijk...

propper-unnerstall-twente-utrecht-13-september-2021-grolsch-veste propper-unnerstall-twente-utrecht-13-september-2021-grolsch-veste
Eerste elftal2 dagen ago

Van Staa en Van Wissing loven Unnerstall: “Superlatieven komen tekort”

Hoewel FC Twente afgelopen weekend aantrad met een ‘gemankeerd elftal’, wist het toch voor de eerste keer dit seizoen te...

robin-propper-aanvoerder-fc-twente-augustus-2021 robin-propper-aanvoerder-fc-twente-augustus-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Afellay laaiend enthousiast over Pröpper: “Die kan voorlopig niet meer stuk”

Afgelopen weekend wist Robin Pröpper er voor de tweede keer in korte tijd voor te zorgen dat het tijdens de...

jan-de-jong-directeur-eredivisie-cv-2020 jan-de-jong-directeur-eredivisie-cv-2020
Eerste elftal2 dagen ago

Betaald voetbal-directeuren complimenteren supporters: “Loyaal gebleven”

De directeuren Jan de Jong (Eredivisie CV), Marianne van Leeuwen (KNVB) en Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie) hebben een statement...

virgil-misidjan-training-fc-twente-2021 virgil-misidjan-training-fc-twente-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Misidjan wilde te graag en raakte geblesseerd: “Ik heb daar nu van geleerd”

Virgil Misidjan kwam afgelopen zomer transfervrij naar FC Twente. Na een deel van de voorbereiding te hebben meegedraaid, raakte Misidjan...

supporters-vak-p-twente-augustus-2021 supporters-vak-p-twente-augustus-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Video: Vanaf de tribune | Pröpper brengt Vak-P in extase

Afgelopen zaterdag wist FC Twente voor de eerste keer dit seizoen de volle buit te pakken. FC Utrecht, werd in...

janko-luuk-de-jong-theo-janssen-brama-fc-twente-inter. janko-luuk-de-jong-theo-janssen-brama-fc-twente-inter.
Eerste elftal2 dagen ago

On this day: FC Twente tegen Inter in eerste Champions League-duel ooit

Het Champions League seizoen van 2021-2022 is dinsdagavond begonnen. Elf jaar geleden begon het Champions League seizoen 2010-2011. In dat...

gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste
Eerste elftal2 dagen ago

‘Smal is niet gevaccineerd’: “Dan moet je misschien maar niet gaan spelen”

Nadat de selectie van FC Twente anderhalf jaar lang nauwelijks geteisterd werd door coronabesmettingen, was het enkele weken geleden dan...

klaas-jan-huntelaar-schalke-2020-2021 klaas-jan-huntelaar-schalke-2020-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Voormalig FC Twente-target Huntelaar stopt definitief met voetballen

Klaas-Jan Huntelaar klaar met voetballen, zo meldt Voetbal International. Het voormalig FC Twente-target heeft op 38-jarige leeftijd besloten om zijn...