Connect with us

Buikschuiver

Column: Communiceren kun je leren

Published

on

richard-peters-leon-ten-voorde-fc-twente

Communiceren kun je leren. Of beter gezegd: Van gemaakte fouten zou je móeten leren. Nee ik heb het niet over de aanstelling van Garcia Garcia. Althans … nóg niet.

Ik heb het over de afdeling Communicatie van FC Twente. Om kort te gaan: Ik maak me ernstige zorgen over de kwaliteit van de communicatie afdeling van FC Twente. In het bijzonder maak ik me vooral zorgen om de kwaliteit van Dhr. Richard Peters, volgens de website van FC Twente het Hoofd Perszaken.

Dat we zéér moeilijke jaren achter de rug hebben mag bij eenieder bekend zijn. Dat daarin op élk level fouten zijn gemaakt is onomwonden vastgesteld. Het heeft geresulteerd in een méér dan wenselijk wisselpatroon op directiefuncties, de Raad van Commissarissen en binnen alle managementlagen van de club.

Slechts één man zit nog altijd op dezelfde plek binnen de organisatie en dat al meer dan 13 jaar. Hij maakte de opmars van Joop en consorten van dichtbij mee, was verantwoordelijk voor de communicatie afdeling in het kampioensjaar en zag van dichtbij de ondergang van Joop en consorten. Al met al 13 bewogen jaren.

Voor een juiste interpretatie is het van belang om te weten wat het doel van een (corporate) communicatie afdeling precies is:

(Corporate) Communicatie

Een goede reputatie is de essentie van (corporate) communicatie. Het doel van corporate communicatie is het bewaken van het imago en de reputatie van de organisatie bij klanten, opdrachtgevers en de medewerkers.

Het doel is dus: Het bewaken van het imago en reputatie van de organisatie.

Hoogtijdagen

Tussen 2008 en 2010 was FC Twente in het gehele land geliefd. Met oogstrelend voetbal behaalden we resultaat en tot op dat moment was er van frauduleuze handelingen van Joop nog geen enkele sprake. Er verscheen af en toe eens een stukje in de Tubantia, dat kritisch was op het functioneren van de Voorzitter en diens harde hand bij Wegener. Slechts Wagenaar en Ten Voorde lieten zich af en toe kritisch uit over de preses. De resultaten en het bij vlagen magistrale voetbal snoerde hen vaker de mond dan hen lief was. In zulke gloriedagen heb je amper een perschef of Hoofd Perszaken nodig. De beeldvorming is dan toch wel positief. Hoe anders is dat wanneer de klad er in komt en er van alle kanten druk op de club komt te staan. Juist dán is er een hoofd Perszaken die tot doel heeft het imago en de reputatie van de organisatie te bewaken.

Terug naar Richard Peters, de verantwoordelijke voor die reputatie en imago bij de club FC Twente. Sinds 2012 is ons imago naar de haaien. Uiteraard is dat voor het overgrote deel te wijten aan megalomane narcistische acties van Joop en de machts- en geldwellust van ene Aldo van der Laan. Maar júist dan kan een Hoofd Perszaken zich onderscheiden.

Als we terugkijken dan zien we schandaal op schandaal de pers halen, de beeldvorming over de club daalt als een vliegtuig met uitgevallen motoren van sympathiek naar arrogant en van arrogant naar gehaat. En Peters? Peters blijft zitten waar hij zit. Als een ware Al-Sahhaf die in alle toonaarden ontkent dat er iets aan de hand is. Struisvogelpolitiek noemen we dat in Twente.

Daarnaast zijn er nog tal van kleinere schandalen geweest die Peters met gemak onschadelijk had kunnen maken … wat zeg ik? Onschadelijk had MOETEN maken.

Wie herinnert zich niet de totaal uit de hand gelopen clash tussen Fardau Wagenaar van Tubantia en aanvoerder Bjelland die Wagenaar ervan beschuldigde een gesprek te hebben afgeluisterd. Totale escalatie over iets dat prima intern opgelost had kunnen worden.

Ook het grote aantal contractspelers (73!) dat het in nood verkerende FC Twente tot haar beschikking had haalde de landelijke media. Peters werd bij het programma Voetbal Inside op RTL7 zelfs geciteerd. Dus ondanks dat er hoor en wederhoor werd toegepast door de heren journalisten was Richard Peters niet in staat de negatieve beeldvorming in de kiem te smoren.

De komst van Xandro Schenk was ook zo’n pareltje van een misser. De ene dag stond hij te poseren in een Sparta shirt op Het Kasteel, de volgende dag zette hij alsnog zijn handtekening onder een verbintenis bij FC Twente. Daar waar Twente in de media al als een gewonde boxer in de touwen hing, lukt het Peters maar niet om deze bom onschadelijk te maken. Na alle financiële wanordelijkheden werd er in het land wederom gewezen naar de Enschedese club die het niet zo nauw nam met de moraal. Door deze negatieve beeldvorming niet te tackelen kregen ook de vriendelijke Jupiler League clubs een hekel aan nieuwkomer FC Twente, nog voor het seizoen was gestart.

Foto: Paolo den Hartog / RTV Rijnmond

Wanneer Dhr. Peters de media dan wél de mond snoert dan is dat met een arrogantie waar zelfs de Provinciaalse Ajax supporters een puntje aan kunnen zuigen. RTV Oost, samen met TC Tubantia kan hier over meepraten. Het regionale medium werd door Peters te verstaan gegeven dat er geen spelers of trainers meer aan zouden schuiven bij de (sport)programma’s. Volgens FC Twente (Lees: Peters red.) was men te kritisch op de club.

En als we nog even gaan graven dan vinden we nóg minimaal zes a zeven nodeloos uit de hand gelopen reputatiekillers.

Garcia Garcia

Vorige week werd bekend gemaakt dat assistent Gonzalo Garcia Garcia zal worden doorgeschoven naar de positie van hoofdtrainer. Normaliter is het doorschuiven van een assistent naar de stoel van eindverantwoordelijke er al één die de wenkbrauwen bij menigeen doet fronsen. Tel daar bij op dat dit al de 4e (!!!) assistent op rij is die doorschuift op de trainersladder. Dan weet je dat er commentaar komt. Neem je in ogenschouw dat Garcia Garcia mede verantwoordelijk is voor het dramatische voetbal in het afgelopen kampioensjaar dan weet je: Er komt kritiek. Los van het inhoudelijke debat of Gonzalo al dan niet de juiste man is, heeft Peters ook dit wederom slecht aangepakt.

We hadden al geconstateerd dat een goede reputatie de essentie is van het werk van de afdeling Communicatie. Wanneer je dan lukraak een bericht online gooit met de aankondiging van Garcia Garcia als nieuwe trainer, dan heb je het eenvoudig weg niet begrepen. Als Hoofd Perszaken heb je dan 18 millimeter plaatstaal voor je kop. Hij had op zijn minst moeten wachten met de bekendmaking tot men de hele technische staf voor elkaar had.

Daarbij kun je op je vingers natellen dat de achterban, die zo massaal is blijven komen en Noabers die zo ver-schrik-ke-lijk veel geld in de club hebben gestoken, niet zonder slag of stoot akkoord gaan met een 35-jarige trainer, die pas zijn diploma heeft behaald.

Misschien is Gonzalo Garcia inderdaad wel de nieuwe Pep Guardiola, of Erik ten Hag zo je wilt. Hij zal in ieder geval kennis en ervaring naast zich nodig hebben. Als eindverantwoordelijke voor de reputatie en imago van de club mag je verwachten dat Peters hier slim(mer) mee omgaat.

Op zijn minst zou hij de achterban gerust moeten stellen door mét Garcia Garcia een zeer ervaren assistent te presenteren. Hij zou er alles aan moeten doen om de beeldvorming naar buiten toe zó in te steken dat sponsoren, supporters én de media zouden denken: “Dat is een logische optie, dáár hebben we wel vertrouwen in”. Gemiste kans!  

Door wederom geen (of een onjuiste) inschatting te maken van de impact van een dergelijk bericht heeft hij eens te meer laten zien dat hij incapabel is voor een dergelijke functie.

Na 13 jaar zou je mogen verwachten dat hij de fijne kneepjes van het vak “Hoofd Perszaken bij een BVO”,  toch wel onder de knie zou hebben. Communiceren kun je immers leren … helaas moeten we constateren dat dat niet geldt dat niet voor de Hoofd Perszaken van FC Twente.

Buikschuiver

8 Comments

8 Comments

 1. Willemink

  2 juni 2019 at 16:00

  Wie hier wat schrijft is mij niet geheel duidelijk
  Dat de perschef van FcTwente de club niet altijd goed op de kaart zet is wel duidelijk. Hij kan in ieder geval niet op tegen die van Wissing en ten Voorde die FcTwente alleen maar kapot schrijven en alles in het negatieve trekken. Dat deze technische staf ook niet de voorkeur heeft van menig supporter is ook wel duidelijk. Maar geef ze een kans en begin niet gelijk ook deze mannen gelijk weer kapot te schrijven.

 2. Hendrik

  31 mei 2019 at 16:01

  Ik zit niet zo in het regionale wereldje, maar moet ik begrijpen fat Ten Voorde buikschuiver is. Raar dat hij dan over zichzelf schrijft. Als hij het niet is, snap ik de reacties hier niet.
  Raar dat deze buikschuiver de aanstelling van een hulptrainer op het conto van een perschef schrijft. Rest van zijn oordeel kan ik niet beoordelen, maar dat lijkt me nonsens.

 3. twente forever

  31 mei 2019 at 14:55

  Wat een smeerlapperij ! Er is er maar een die sofort op moet donderen :LEON TEN VOORDE ,de grote opperRAT ! De ALBERT VERLINDE VAN Tubantia . Onbegrijpelijk dat dit heerschap bij onze club nog toegang heeft , trap die vent er aub zo snel mogelijk uit !!Kampioen poten afzager eerste klas dat boertje uit Haaksbergen !er gaat geen item voorbij of hij staat er weer bij op een foto met zijn rotkop die rat ! Laten we als supporters dit toe (het kapot schrijven van onze club ?
  NEE ,graag actie !!!Opzouten met die sjaakie !

  • W. de Lange

   31 mei 2019 at 17:44

   Onder welke steen ben jij vandaan gekropen? Wat er in dit stuk gescheven is klopt als een bus. Ten Voorde doet gewoon zijn werk. Lekker makkelijk om hem aan de schandpaal te nagelen. Daar komt bij dat ten Voorde geen onwaarheden schrijft. Overigens, wie zegt dat ten Voorde dit stuk heeft geschreven? De taal die je gebruikt is overigens van een niveau dat men zich van kennis van jou kant geen zorgen hoeft te maken.

  • Jaap van Hummel

   1 juni 2019 at 15:37

   Jammer dat hij meestal wel gelijk heeft, geweldige verslaggever, die de problemen binnen deze club durft te openbaren.

  • Freddy

   2 juni 2019 at 13:57

   Wat is het toch een eikel eerste klas , iedereen heeft het moeten ontgelden bij onze FC Twente .
   Nu heeft hij zelfs in de zomerstop een nieuw slachtoffer gevonden .
   Hoop echt dat er een dag komt dat je werkloos bent door ontslag .
   Blijft een vies negatief mannetje , altijd onze club of trainer kapot schrijven .
   Nogmaals , lul eerste klas .
   Hoop zo dat je vandaag of morgen zo een knal voor je harses krijgt , dat je nooit meer iets durft te schrijven .

 4. Gerrit

  31 mei 2019 at 10:39

  Wat een smeerpijpen. De volgende die aangepakt gaat worden. “Communiceren kun je leren”, ja aan poten zagen ook. Moet je bij te voorde zijn. Die kan je zo een masterclass geven.

 5. bam

  31 mei 2019 at 10:17

  Er is door al die jaren heen ook een man bij Tubantia die er van smult “Story en Prive” journalistiek toe te passen om zich zelf maar telkens in het nieuws te profileren. In 2010 toen de landelijke/buitenlandse pers veel belangstelling had in FC Twente was hij de kenner. In Twente zeggen ze dan “hij liep rond als een houd met 10 lullen”. En als het dan wat minder gaat dan gaan we mooie reactie stukjes schrijven en lokken we weer onrust uit. Leuke journalistiek Mr Ten Voorde. Wordt het niet eens tijd dat ook hier de bezem doorgaat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

jan-streuer-aanstelling-technisch-directeur jan-streuer-aanstelling-technisch-directeur
Eerste elftal6 uur ago

Streuer blikt vooruit: “Denk dat we in de winter niet veel gaan doen”

De transferwindow is nog open tot dinsdag 6 oktober. Doordat het coronavirus flink heeft huisgehouden is dit veel later dan...

eric-gudde-directeur-betaald-voetbal-knvb-2018-2019 eric-gudde-directeur-betaald-voetbal-knvb-2018-2019
BREAKING22 uur ago

KNVB niet blij met laatste waarschuwing minister: Makkelijk scoren op basis van twee incidenten

De voetbalbranche bestaande uit de KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, clubs, supporters en alle betrokken partijen, zijn verrast door...

mees-hilgers-fc-twente-excelsior-31-2020-2021 mees-hilgers-fc-twente-excelsior-31-2020-2021
FC Twente Nieuws23 uur ago

Hilgers scoort twee keer, maar Onder 21 verspeelt riante voorsprong

FC Twente / Heracles Onder 21 speelde vandaag de thuiswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Almere City FC. De Tukkers kwamen...

cerny-itakura-fc-twente-groningen-2020-2021 cerny-itakura-fc-twente-groningen-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Aftermovie: FC Twente pakt drie punten in de eigen Grolsch Veste

FC Twente pakte vrijdagavond drie belangrijke punten in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Cerny, Danilo en Jeremejeff waren de doelpuntenmakers...

zerrouki-jeremejeff-bedanken-supporters-twente-groningen-2020-2021 zerrouki-jeremejeff-bedanken-supporters-twente-groningen-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

MOTH verkiezing: Wie was de Man Of The Match tegen FC Groningen?

FC Twente wist vrijdagavond met 3-1 te winnen van FC Groningen. Hiermee blijft de ploeg van Ron Jans na drie...

ron-jans-blij-koptelefoon-fc-twente-groningen-2020 ron-jans-blij-koptelefoon-fc-twente-groningen-2020
Eerste elftal1 dag ago

Dubbel gevoel bij Jans: “Qua resultaat zijn we gewoon helemaal happy”

Voor Ron Jans was het vrijdagavond een weerzien met de club waar hij als speler, trainer en technisch manager actief...

tommy-stroot-trainer-fc-twente-vrouwen-boos tommy-stroot-trainer-fc-twente-vrouwen-boos
FC Twente Nieuws1 dag ago

Titelhouder FC Twente Vrouwen wint nipt op bezoek in Alkmaar

FC Twente Vrouwen nam het vrijdagavond in de Eredivisiecup op tegen VV Alkmaar. De ploeg van Tommy Stroot ging op...

danny-buijs-fc-twente-groningen-grolsch-veste-2020-2021 danny-buijs-fc-twente-groningen-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Buijs hekelt de VAR: “Laten we hiermee stoppen, dit wordt lachwekkend”

De VAR zorgde vrijdagavond voor flink wat opschudding in de Grolsch Veste. Sinds dit seizoen werkt de VAR met het...

alexander-jeremejeff-doelpunt-fc-twente-groningen-2020-2021 alexander-jeremejeff-doelpunt-fc-twente-groningen-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Jeremejeff schiet zichzelf in de geschiedenisboeken van FC Twente

FC Twente heeft vrijdag de goede lijn door weten te trekken tegen FC Groningen. In de Grolsch Veste won de...

ron-jans-trainer-fc-twente-fortuna-2020-2021 ron-jans-trainer-fc-twente-fortuna-2020-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Ongeloof bij Jans na beslissing VAR: “Dit kan niet, dit is gewoon een goal”

Ook na afloop van de wedstrijd was de door de VAR afgekeurde 1-0 het onderwerp van gesprek. De lijnen van...

Advertisement