Connect with us

Columns

Column: De Beenham blues

Published

on

ikmisoe-kerstbal-kerstboom-fc-twente-2020

‘Blues a healer, all over the world
Blues a healer, healer, all over the world, all over the world
It healed me, it can heal you
The blues can heal you, early one morning
It can heal you
The blues can heal you
Yeah, yeah’

De bovenstaande tekst komt uit het in 1989 uitgebrachte en immer onvolprezen nummer; ‘The Healer’, in de uitvoering van John Lee Hooker en Carlos Santana. Het knalde zaterdagochtend ergens keihard uit een auto op de randweg in Haarlem. Als een plotse bliksemschicht van licht in een verder wat druilerige en mistige ochtend. Bluesmuziek als  helende kracht in deze donkere tijden. Prachtig!

Mijn vrouw en ik stonden daar met onze fiets te wachten voor een stoplicht, op de terugweg naar Zandvoort. Even daarvoor hadden we drie ‘ik mis oe’ matchday pakketten opgehaald bij het Haarlemse afhaalpunt van SV De Gouden Korenaren. Wat een goed bedachte actie is dat en wat geeft het toch mooi weer hoe groot wij als volksclub zijn. “Kun je niet naar het stadion, dan komt het stadion naar je toe”, geniaal.

Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Haarlem, Zwolle, Twente, overal zetten mensen zich in om het pakket te vullen, te verspreiden en bij de supporters te krijgen. Het levert nog punten op ook nog. De relatie tussen de matchdaypakket actie en de uitslagen van Twente is ondertussen niet meer te ontkennen 😉. Uiteraard ontbreekt het broodje beenham niet. Het broodje dat zoveel meer is dan de ingrediënten waar het uit bestaat. Het broodje dat door heel supportersland faam heeft verworven en de ‘geur van de Veste’ met zich brengt. Het broodje ook, dat je een beetje het gevoel en vertrouwen geeft dat er ooit weer normale voetbaltijden zullen zijn, midden in deze vreselijke Corona pandemie en alles wat daarbij komt kijken.

Dat gevoel krijg ik trouwens ook als ik kijk naar de gang van zaken bij ons geliefde FC Twente. Nadat we als club door het oog van de naald waren gekropen volgden er een aantal woelige jaren. Zowel op sportief, financieel, als bestuurlijk vlak. Momenteel zie ik steeds meer stabiliteit en rust terug. Niet dat we er al zijn, maar er staat nu iets hoor. Steviger dan voorheen. Een goede trainer, een goede technisch-directeur een betere en meer solide supportersinbreng, bestuurlijke rust en vertrouwen. Dat geeft hoop voor de toekomst.

Voetballen zonder publiek blijft behelpen en raar om te zien. Dat er desondanks in deze tijd zulke mooie en unieke initiatieven vanuit de club, samen met de supporters en de ondernemers ontstaan, geeft eens te meer aan hoe groot onze club is en hoe diep de verbinding tussen FC Twente supporters door heel Nederland en overal ter wereld gevoeld wordt. Of het nu gaat om de actie ‘TwentevoorTwente’, de matchdaypakketten actie, de Twente loterij, telkens gaan we weer om onze club heen staan om haar door moeilijke tijden te loodsen.

Die gedeelde eenheid en dat gevoel samen de Twente familie te vormen wordt niet alleen met de mond beleden, maar steeds weer prachtig in praktijk gebracht door velen die zich vrijwillig inzetten. Op welke manier dan ook. Dat maakt ons als club zo groot en uniek en dat zal het altijd blijven doen. Los van de prestaties op het veld. Dat maakt dat we straks met recht weer; ‘Trots daw veur Twent bint’ kunnen gaan zingen in het stadion als de hele Corona ellende voorbij is, en dat kan mij niet snel genoeg zijn.

Deze week kwamen een aantal kerstcadeaus, besteld bij de FC Twente fan shop binnen. Een ervan is voor mijn schoonzoon. Een voormalig Heerenveen fan die inmiddels tot de ‘juiste kerk’ is gaan behoren en graag een FC Twente hoodie wilde. Mijn dochter had hem vorig jaar een paar keer meegenomen naar de Veste en sindsdien is hij bevangen door het Twente virus; “Wat je allemaal bij FC Twente ziet gebeuren door de supporters zie je echt nergens anders in Nederland” zei hij laatst. Kijk, dat is mooi om te horen.

Terwijl ik dit tik, luister ik naar ‘The Healer’ en ruik ik de Twente beenhamgeuren uit de keuken komen. Ik krijg er zowaar de blues van. De Beenham blues.

Kerst nadert en we kunnen het ‘rampjaar 2020’ bijna afsluiten, hoe sober dat ook zal moeten gebeuren. Ik wens iedereen alvast een in alle opzichten gezond, gelukkig en vooral een ‘normaal’ 2021 toe. Blijf elkaar vasthouden!

TAZ

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

marino-pusic-teneergeslagen-hand-voor-de-mond marino-pusic-teneergeslagen-hand-voor-de-mond
FC Twente Nieuws5 uur ago

Pusic en Thesker blikken terug op degradatiejaar: “Mensen onderschatten de invloed van stress en spanning”

Vandaag werd bekend dat Willem II hoofdtrainer Adrie Koster heeft ontslagen. Onder dezelfde trainer eindigde Willem II vorig seizoen nog...

bryan-ruiz-fc-twente. bryan-ruiz-fc-twente.
Eerste elftal6 uur ago

Throwback Sparta – FC Twente: Ruiz scoort op fraaie wijze zijn eerste goal

Aanstaande donderdag reist FC Twente af naar Rotterdam waar de confrontatie wacht met Spart Rotterdam. Iemand die goede herinneringen bewaard...

logo-fc-twente-trainingscomplex-2020 logo-fc-twente-trainingscomplex-2020
Eerste elftal6 uur ago

Van Staa waarschuwt: “Leg die lat nou niet direct op Europees voetbal”

FC Twente heeft het hele seizoen al problemen met tegenstanders die naar Enschede komen zonder aanvallende intenties. Afgelopen zondag ging...

Nathan-markelo-rechtsback-fc-twente-training-juli-2020 Nathan-markelo-rechtsback-fc-twente-training-juli-2020
Eerste elftal1 dag ago

Twijfels bij Jans over Markelo: “Weten niet goed of hij eredivisie rijp is”

Voor de wedstrijd tegen VVV Venlo moest Jans een keuze maken wie rechtsback zou spelen als de vervanger van Tyronne...

Nick-Marsman-FC-Twente-2016-Keeper Nick-Marsman-FC-Twente-2016-Keeper
Eerste elftal1 dag ago

Marsman en Unnerstall geopperd als nieuwe eerste doelman FC Twente

Aan het einde van het huidige seizoen gaat FC Twente definitief afscheid nemen van Joël Drommel. De doelman wilde eigenlijk...

jan-van-halst-fc-twente-everton-2017-2018 jan-van-halst-fc-twente-everton-2017-2018
Eerste elftal1 dag ago

Clubliefde dreef Van Halst terug naar FC Twente, maar daar heeft hij nu spijt van

Jan Van Halst vertrok op een zeer vervelende manier bij FC Twente. Dit terwijl hij jarenlang een zeer geliefde speler...

danilo-pereira-da-silva-vvv-fc-twente-de-koel-2020-2021 danilo-pereira-da-silva-vvv-fc-twente-de-koel-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Danilo probeert vormdip te verklaren: “Ook de grootste spelers hebben er last van”

FC Twente kent een grillige start van het jaar 2021. De ploeg van Ron Jans opende 2021 met een 4-1...

Eerste elftal1 dag ago

Samenvatting FC Twente – VVV seizoen 2020-2021 (0-1)

FC Twente heeft zondagmiddag in eigen huis verloren van VVV. De Tukkers hadden in de eerste helft de controle maar...

danilo-pereira-da-silva-fc-twente-vvv-2020-2021-veste danilo-pereira-da-silva-fc-twente-vvv-2020-2021-veste
Eerste elftal1 dag ago

De cijfers: Rapporteur spaart FC Twente met slechts twee onvoldoendes

FC Twente heeft zondagmiddag slechte zaken gedaan tegen VVV Venlo. De ploeg verloor in eigen huis met 1-0 van VVV...

marco-van-basten-analist-ziggo-sport marco-van-basten-analist-ziggo-sport
Eerste elftal2 dagen ago

Van Basten: “FC Twente heeft nu pech met geblesseerde spelers”

Zondagmiddag verloor FC Twente thuis met 1-0 van VVV Venlo. De ploeg van Ron Jans heeft de laatste tijd zichtbaar...

Advertisement