Connect with us

Columns

Column: De uitfluiter

Published

on

“Ja sorry hoor, maar dit vind ik dus echt niet kunnen. Hier help je je ploeg niet mee. Hier help je de keeper niet mee, maar hiermee maak je alleen je tegenstander sterker, onbegrijpelijk dit”.

Bovenstaande uitspraak kwam de verslaggever die gisteren in de Grolsch-Veste live verslag deed van de wedstrijd FC Twente- FC Groningen en werd gedaan nadat een striemend fluitconcert neerdaalde op de keeper van FC Twente die de bal aangespeeld kreeg nadat hij daarvoor een dikke blunder had begaan door een houdbare bal niet te pakken.

Het was dan ook een schaamteloos gebeuren. Eerder al in de thuiswedstrijd tegen GA Eagles, en nu weer thuis tegen Groningen. Het massaal uitfluiten van de eigen ploeg of individuele spelers daarvan in de Grolsch-Veste lijkt ‘hot’ te zijn tegenwoordig.

de uitfluiter

De gebeten hond, Nick Marsman

De uitfluiter heeft daar echter maling aan. De uitfluiter ziet dat het niet gaat zoals het moet en geeft direct lucht aan zijn gemoed. “Opdonderen met die Marsman, opzouten met die Schreuder, optyfen met die Mokhtar, weg met die Schilder, oprotten met die Japanner, eruit met die Castaignos, opdonderen met die Bengtsson”. Als het aan de uitfluiter ligt staat er om de week een compleet nieuw elftal en technische staf op- en naast het veld. De uitfluiter zit daar echter niet mee, als hij zijn ‘ei’ maar kwijt kan. Nadelig voor de ploeg? Jammer dan, IK vind dat IK dat mag doen als IK daar zin in heb.

We zien het meer om ons heen tegenwoordig. Het individu dat zichzelf op een narcistisch standbeeld plaatst en lak heeft aan de gevolgen die dat kan hebben voor de rest of de club in zijn geheel.

Ik het hier niet over het plaatsen van kritische kanttekeningen of het uiten van andere emoties die bij het voetbalspel horen.

Gisteren werd de bal minder teruggespeeld dan de wedstrijden ervoor, terwijl dat soms gewoon nodig is tegen een zich ingravende tegenstander. In de eerste 20 minuten had Twente gewoon op 1-0 moeten staan gezien de kansen van Ziyech, Martina en de zeer kansrijke, maar mislukte 1-2 tussen Hakim en Luc. Is niet gebeurd. In die zin is voetbal tevens een sport van ‘momenten’.

de uitfluiterDaarna had Groningen in tactisch opzicht een overwicht dat men zeer knap uitbuitte via Chery (foto), Antonia en de Leeuw. Het werd meer- en meer een spel van ‘Mannen’ tegen ‘Jongens’. Onze buitenspelers kwamen er fysiek niet aan te pas tegen hun directe verdedigers en Luc stond in zijn eentje te vaak machteloos tegen het eveneens fysiek sterke verdedigingsblok van de Groningers. Op het eind werd het nog hectisch en moest Groningen alle zeilen bijzetten. Het werd echter een nederlaag. Voor het eerst na 27 keer thuis ongeslagen te zijn geweest. Dat kan gebeuren in de voetballerij. Zonder verlies geen victorie. Kloten van de bok, maar het is nu eenmaal inherent aan het voetbalspel.

Iedereen die denkt dat daarmee de kous af is heeft het echter mis. Gisteren werd ook duidelijk dat de balans in het team zeer broos is, dat er tactisch sneller geanticipeerd moet worden, dat Antonia de complete Winkler Prins encyclopedie kon doornemen en een kopje thee drinken en dan nog tijd genoeg had om volledig vrijstaand de bal aan te nemen en voor te zetten zonder een verdediger in de buurt, dat het relatief jonge team kwetsbaar is in mentaal opzicht, dat er meer ‘durf’ van achteruit nodig is, dat er een paar ECHTE KERELS ontbreken. Soit! We zijn er gewoon nog niet. Dat ziet u en dat zien de technische mensen om het team heen ook.

Tegelijkertijd staan we vooralsnog gewoon nog vierde en werden er in de wedstrijden hiervoor een paar knappe overwinningen behaald. Dit team heeft baat bij onze steun tijdens de wedstrijden. Dit team heeft kwaliteit genoeg en zal met de nodige aanvulling straks gewoon –beter in balans- mee blijven doen om de eerste 3 plaatsen, ondanks alle gejank en geweeklaag.

De uitfluiter zal dat geduld echter niet kunnen opbrengen ben ik bang. Sta achter je team en kap daar gewoon eens mee. Niemand wordt daar sterker van. Alleen de tegenstander. Balen van een nederlaag is iets van ons allemaal en zeker niet van de uitfluiter alleen.

TAZ

11 Comments

11 Comments

 1. jimmy

  1 december 2014 at 18:03

  De laatste weken word er gefloten als twente een tikki terug doet terwijl ze gewoon vooruit kunnen spelen maar dat word niet gezien alleen nu

 2. rocky

  1 december 2014 at 16:44

  Heeft Twente wel de zogenaamde beste supporters. Ik denk het niet. Negatief en altijd maar klagen, ondanks dat ik wel vindt dat Stevens in de goal moet.
  Maar uitfluiten (redelijk massaal) is niet de manier om de ploeg te steunen.

  • Gerrit

   1 december 2014 at 21:05

   Waar baseer jij op dat stevens in de goal moet?

 3. don

  1 december 2014 at 15:49

  Tuulk zijn we boos en b lijven achter de club staan. Als er mensen gaan fluiten. Tja niet iedereen floot we keken wel rond wie het was. Je kunt toch ook zien wie blijven a de wedstrijd. Kijk daar eens na als de spelers van het veld lopen looen wij ook weg. Daar wordt niks van gezegd .

 4. Guest

  1 december 2014 at 15:30

  In voor en tegenspoed achter je club blijven staan

  • Mark in Maastricht

   1 december 2014 at 22:09

   Precies!

 5. Uncle Ben

  1 december 2014 at 13:43

  Uitfluiten of cynisch lachen? Wat deed jij gister? Werd de wedstrijd gespeeld op 5 december? Schreuder dacht van wel. Marsman bakt er gewoon niks van. Wederom ontglipt hem een bal op een cruciaal moment in de wedstrijd. De beste man heeft een gat in z’n hand, zowel op het veld als achter de roulette.

  • Sjoerd

   1 december 2014 at 14:59

   Welke westrijd nog meer dan? Laatste keer was tegen GAE vorig seizoen.

   Feit dat je ook nog een sneer maakt naar wat ie in zn vrije tijd doet, geeft wel aan dat het je diep zit. Hij zal je vriendin wel gedaan hebben.

 6. Semstar

  1 december 2014 at 13:34

  Amen TAZ!

 7. alexensche

  1 december 2014 at 12:16

  Dat noemen ze nu het “Ideaalrecht”.
  Het Ideaalrecht staat omschreven in het Wetsboek van Strafvordering.
  Dit recht geeft een ieder het recht zijn mening te mogen uiten van zijn ideaal zolang het niet discriminerend is.
  Wanneer iemand hier niet mee leven kan, zal hij/zij zijn tegen mening mogen uiten.
  Dit staat in de Waarden en Normen, waarop iedereen steeds wil terug vallen wanneer zij vinden dat het niet kan.
  Zeik dus niet zo en accepteer nu eens de mening van een ander, nogmaals……. je hoeft het er niet mee eens te zijn maar acceptatie is er tegenwoordig niet meer bij!!

 8. Koog

  1 december 2014 at 12:12

  TAZ je sloat de pieker op den uitfluiter zijn harde plank! 🙂 Aber auf gut Deutsch WIR WOLLEN EUCH KAMPFEN SEHN!!!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal9 uur ago

FC Twente schiet financieel niets op met de nieuwe versoepelingen

Zojuist is bekend geworden dat publiek vanaf woensdag weer welkom is bij sportwedstrijden. Voor FC Twente houdt het in dat...

ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021 ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal10 uur ago

Snel duidelijkheid over Streuer en Jans: “Anders wordt het een dingetje”

Vorige week zou het veelbesproken gesprek plaatsvinden waarbij jan Streuer te horen zou krijgen of hij door mag als technisch...

sfeeractie-bus-binnenuit sfeeractie-bus-binnenuit
Eerste elftal12 uur ago

Van Binnenuit: Schitterende sfeeractie en vreugde na de driepunter

FC Twente heeft afgelopen zaterdag drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tukkers wonnen zonder Lars Unnerstall...

tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021 tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021
Eerste elftal12 uur ago

Vitesse in beroep tegen fikse schorsing topscorer Openda

Afgelopen zaterdag speelde Vitesse, de komende tegenstander van FC Twente, de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij een 0-0 stand deed...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal13 uur ago

‘Grolsch Veste gaat weer open, maar met een beperkt aantal supporters’

Dinsdagavond om 19:00 uur volgt er weer een persconferentie met een update over het coronavirus. Gehoopt wordt op een aantal...

leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020 leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020
Eerste elftal13 uur ago

Ten Voorde positief: “Het was zowaar een keer iets dat op voetbal leek”

Na de bekerwedstrijd tegen AZ Alkmaar was Leon ten Voorde één van de velen die kritiek hadden op het spel...

mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo
Eerste elftal14 uur ago

Heracles-verdediger Knoester gelinkt aan gevoelige overstap naar FC Twente

In de zoektocht naar versterkingen lijkt FC Twente voor het tweede jaar op rij uitgekomen te zijn bij Heracles Almelo....

fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022 fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022
FC Twente Nieuws16 uur ago

Samenvatting FC Twente Vrouwen – PSV seizoen 2021-2022 (3-1)

Voor FC Twente Vrouwen stond zondagmiddag de tweede wedstrijd van 2022 op het programma. Na de knotsgekke Overijsselse derby tegen...

kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt
Eerste elftal17 uur ago

Mokotjo loopt vertraging op en sluit later aan bij FC Twente

Vorige week kwam het nieuws dat Kamohelo Mokotjo begin deze week aan zou sluiten bij FC Twente. De middenvelder is...

justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016 justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016
FC Twente Nieuws18 uur ago

Hoogma keert terug bij Heracles en tekent langdurig contract

Voormalig FC Twente-verdediger Justin Hoogma keert terug in de eredivisie. Hij heeft een contract getekend bij Heracles Almelo, de club...