Connect with us

Columns

Column: Dit is ons FC Twente!

Gepubliceerd

op

ultras vak p supporters, sfeeractie

Wat is er in hemelsnaam gebeurd? Waar was het fletse, angstige en verkrampte FC Twente gebleven? Waar bleef de behoudende insteek en het initiatief loze tikkie breed en tikkie terug gepriegel? Waar het teveel aan respect voor de tegenstander?

De wedstrijd van gisteren zal menig supporter net zo verbaasd hebben doen staan als menig familielid na het zien van een geliefde tante na een multi ‘make over’ behandeling. “The Makeover” was ooit een tv-programma waarin voornamelijk volstrekt uitgerangeerde en uitgewoonde dames in de leeftijd van de menopauze verkerend, op tal van onderdelen werden ‘gepimpt’. Kleding, haardracht, fietsenrekgebit, rimpelpens, uitzakreet, graftakkenadem, loensogen, schandalen van neuzen…… Alles werd grondig onder handen genomen.

Op het einde mochten allen die haar na staan of na stonden het eindresultaat bewonderen, waarbij bijkans alle monden doorgaans volledig openvielen van verbazing; ‘Wattuh? is dat eus taante Annie, det geleuf ik ja helegaar niet, tis ja net een fillumster, wat een verschil wa?’ Tante Annie was dan vervolgens voor even het stralende middelpunt van de avond en beleefde haar ‘finest hour’ in haar voor de rest zo voorspelbare en miserabele leven.

Gisteren na de wedstrijd kon ik me goed inleven in dit soort reacties van destijds. Wat een verschil met de meeste wedstrijden die tot dusver werden gespeeld was dat zeg. Het leek wel een mentale ‘make over’ die de ploeg bezielde zoals nog niet eerder dit seizoen.

dit is ons fc twente!

Renato Tapia met een ultieme poging de bal binnen te houden.

Vanaf het begin werd uitgestraald en duidelijk gemaakt dat er niets te halen viel voor de gasten uit Alkmaar. Fris van de lever werd de aanval gezocht en menig mooie combinatie werd uitgevoerd of opgezet. Er werd strijd geleverd, met passie gespeeld, met durf en lef.

De somtijds angstig, verkrampte manier van spelen werd overboord gegooid door een soort spel waar de fans al een tijd op zitten te wachten. Dit is FC Twente! Dit is ons FC Twente!! Dit is het FC Twente zoals we dat graag willen zien!!!

Los van het resultaat toonden de spelers gisteren aan wel degelijk dat te kunnen brengen wat het publiek zo graag wil zien; Passie, strijdlust, uitgaan van eigen kracht en dat ook uitstralen. Zowel naar de tegenstander als naar het publiek. Schitterend!

Ziyech en de ‘ijzig’ sterk spelende jongeling Tapia zetten de lijnen uit op een onvergetelijke avond. Een avond die eindelijk dat bracht waar we als fans al zo lang op zaten te wachten.

Hulde voor de spelers en hulde voor de staf! Het team is jong en de technische staf nog steeds zoekende naar het beste systeem met de best bijbehorende spelers. We zullen dit seizoen heus nog wel de nodige ups-and-downs mee gaan maken. Het moge echter duidelijk zijn dat wat we gisteren gezien hebben hoopgevend is voor de rest van het seizoen en zeker maatgevend zal zijn. Maatgevend zal moeten zijn daar waar het de passie en de strijdlust betreft.

We hebben als fans de nodige kritiek op het spel en de Technische Staf gehad dit seizoen. Vaak ook terechte kritiek. De wijze waarop er gisteren lef werd getoond en fris en fruitig werd gespeeld kan deze kritiek goeddeels doen verstommen en is hoopgevend voor de rest van het seizoen. Het was een ‘do or die’ wedstrijd. De druk lag er behoorlijk op gezien het feit dat winst van de KNVB beker directe Europese groepsplaatsing en dus ook extra geld in het laatje betekent.

De groep heeft aangetoond met deze druk om te kunnen gaan, de contouren van een goed lopend team waren zichtbaarder dan het ooit dit seizoen is geweest. “Een zwaluw maakt nog geen zomer”, zeker niet. Maar als de jongens blijven spelen zoals ze gisteren deden is de lente ook goed. In de lente worden immers de prijzen verdeeld.

Een lente waarin de wisselwerking tussen spelers en publiek weer als vanouds is, een lente waarin de passie en de strijdlust weer helemaal terug is, een lente waarin de eigen kracht weer helemaal voorop staat en de koppies niet blijven hangen na een nederlaag waardoor de behoudzucht weer voorop komt te staan. Een lente waarin een mooie prijs lonkt. Een lente kortom die de belofte in zich draagt van een FC Twente zoals we het graag zien en willen blijven zien. Mijn FC Twente, ONS FC Twente!

TAZ

7 Reacties

Plaats een reactie

7 Reacties

 1. JW

  Ik heb een goede wedstrijd gezien gisterenavond. Sinds tijden niet zo genoten in de Grolsch Veste. Maar, ze worden nu helemaal de hemel in geprezen. 1 zwaluw maakt nog geen zomer…….

  28 januari 2015

 2. T.Adic

  Jac, ik help je uit de droom: ONZIN!

  Schreuder is gewoon op zoek geweest en de enige fout die hij heeft gemaakt is Tapia niet veel eerder brengen. Maar misschien was dit ook wel het moment. Zo’n jongen kon het nu in de basis niet fout doen en dat hielp hem tot een prachtig basisdebuut. MEDE te danken aan Schreuder, die Castaignos vertrouwen gaf, Corona liet herleven, Ebecilio op zijn plek zette (die tóch meevierde als 1 van..), van Bjelland een sterke aanvoerder maakte, Ziyech vertrouwen gaf door 10 positie te beloven, etc. etc. Iedereen is enorm negatief, ik niet.

  28 januari 2015

  • Belazerd

   Zoals de aanhef zegt overheerst ook het gevoel…belazerd…Ja, SUPER zoals gespeeld werd tegen AZ. Als Mokthar nu ook nog effectiever wordt is het zgn. lek aardig boven ook Steevens en Lachman doen het goed. Erg benieuwd hoe het tegen Cambuur gaat

   28 januari 2015

  • Jac

   T.Adic, jouw enthousiasme over het functioneren van Schreuder met, volgens jou, tot nu toe maar 1 gemaakt foutje kan ik maar met 1 woord beantwoorden: ONZIN!

   28 januari 2015

 3. Jac

  Het zou goed zijn als Schreuder zijn fouten tot nu toe zou toegeven…teveel angst in de ploeg gebracht i.p.v. strijdlust, te snel tevreden met een gelijk spel, teveel langzaam schuifvoetbal wat niet bij het Twenste publiek past. Na deze mooie wedstrijd is dit het moment dat hij kan aangeven dat elke wedstrijd vol voor de winst wordt gegaan met plaats 3 en de beker als doelstelling. Zie het als een nieuwe start!

  28 januari 2015

  • Rik

   Zou mij helemaal niks doen, het doet me veel meer als hij deze speelstijl doortrekt.

   28 januari 2015

 4. Jeanette Heck-Arendsen

  Dit “verhaal” is ook mij uit het hart gegrepen, precies zoals ik mij gisteravond ook voelde op de tribune. Moest mezelf herhaaldelijk in mijn arm knijpen of alles wat ik zag wel waar was. ONGELOFELIJK ONVOORSTELBAAR!!!!! Ben nu NOG benieuwder naar het vervolg, want….HET KAN DUS TOCH!!!!!!!!!!!!

  28 januari 2015

Laatste Nieuws

manfred-ugalse-sparta-twente-rotterdam-2022 manfred-ugalse-sparta-twente-rotterdam-2022
Eerste elftal7 uur ago

Ugalde keert terug bij FC Twente na bezoek aan Manchester City

Manfred Ugalde is de laatste dagen het onderwerp van gesprek. Blijft de huurling van de City Football Group bij FC...

hakim-ziyech-cristiano-ronaldo-marokko-porugal hakim-ziyech-cristiano-ronaldo-marokko-porugal
Eerste elftal7 uur ago

Ziyech alom geprezen door geweldig WK: Kassa voor FC Twente?

Hakim Ziyech beleeft een geweldig WK. Met Marokko werd hij groepswinnaar van Poule F. Daardoor kwam het Noord-Afrikaanse land in...

daan-rots-bedankt-supporters-fc-twente-2022 daan-rots-bedankt-supporters-fc-twente-2022
Eerste elftal9 uur ago

Dit moet volgens Rots beter om hoger dan de vijfde plek te eindigen

FC Twente heeft met 27 punten uit de eerste veertien wedstrijden, en daarmee een vijfde plek in de eredivisie, een...

sem-steijn-ad0-den-haag sem-steijn-ad0-den-haag
Eerste elftal21 uur ago

Steijn moest vluchten wegens bedreigingen, maar nam op ultieme wijze wraak

Sem Steijn nam afgelopen mei wraak op NAC-supporters. Zijn vader, voetbaltrainer Maurice Steijn, was een jaar daarvoor vertrokken bij NAC...

manfred-ugalde-trainingscomplex-manchester-city-meetrainen-gewichten-engeland manfred-ugalde-trainingscomplex-manchester-city-meetrainen-gewichten-engeland
BREAKING21 uur ago

Ugalde in Engeland en traint mee bij Manchester City

Manfred Ugalde wordt door FC Twente gehuurd van City Football Group. Dit bedrijf is de eigenaar van verschillende voetbalclubs ter...

gakpo-blind-bergwijn-de-jong-oranje-nederlands-elftal-qatar-2022 gakpo-blind-bergwijn-de-jong-oranje-nederlands-elftal-qatar-2022
Eerste elftal21 uur ago

Dit zijn de online verwachtingen van de Nederlandse kwartfinale op het WK

Het WK Voetbal 2022 is in volle gang en inmiddels zijn de overgebleven ploegen aanbeland bij de kwartfinales. Daardoor zijn...

haris-vuckic-juichen-fc-twente-rkc-2019-2020 haris-vuckic-juichen-fc-twente-rkc-2019-2020
FC Twente Nieuws22 uur ago

Vuckic gaat op avontuur en tekent bij uitermate succesvolle club in Azië

Deze week vertrok Haris Vuckic bij het Kroatische HNK Rijeka. De oud-speler van FC Twente overleefde een crisis bij de...

karim-el-ahmad-marokko karim-el-ahmad-marokko
FC Twente Nieuws22 uur ago

El Ahmadi betreurt Marokkaanse relschoppers: “Zijn gewoon hooligans”

Marokko zorgde dinsdag voor een ongekende verrassing op het WK door Spanje uit te schakelen. De ploeg van onder andere...

vaclav-cerny-juichen-ontlading-twente-psv-2022-grolsch-veste vaclav-cerny-juichen-ontlading-twente-psv-2022-grolsch-veste
Eerste elftal1 dag ago

Rappe Cerny in top 5 snelste spelers, maar kan nog sneller

Vaclav Cerny is één van de snelste spelers op de Nederlandse velden. Met een gemeten topsnelheid van 33,91 km/u moet...

Eerste elftal1 dag ago

‘FC Twente gaat vele miljoenen meer ontvangen bij nieuwe rechtendeal’

Er gaat binnenkort een flinke strijd losbarsten om de uitzendrechten van de eredivisie. Het tienjarige contract van ESPN verloop aan...