Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Donkere tijden!

Column: Donkere tijden!

Vorige week bezocht ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens een bioscoop. Indien er een film over een historische grootheid als Churchill speelt, heb je ook weinig keus. Dan ga je. De film ‘Darkest Hour’ (donkere tijden) verhaalt over de paar dagen in mei waarin Churchill in zijn eigen oorlogskabinet alle zeilen bij diende te zetten om niet te zwichten voor de druk van o.a. de vorige premier en de Minister van Buitenlandse zaken om vredesbesprekingen met Hitler aan te gaan. Het was soms lastig en de druk werd flink opgevoerd om hem te doen zwichten en akkoord te gaan met praten met de duivel. Frankrijk, Nederland en België waren omver geblazen als een nachtkaars door het Duitse leger. Honderdduizenden soldaten zaten als ratten in de van bij Duinkerken. De Verenigde Staten zaten hun doden uit de Eerste Wereldoorlog nog te betreuren en wilden zich niet in de strijd mengen. Daar sta je dan. Wat te doen? Luisteren naar de stemmen van de idealisten of gehoor geven aan je eigen stem. Uiteindelijk verzon hij een list, riep het voltallige kabinet bijeen en hield een legendarische toespraak waarin hij zei: “Als de lange historie van ons eiland dan toch ten einde moet komen, laat het dan pas gebeuren nadat een ieder van ons, stikkend in het eigen bloed op de grond ligt”. De rest van de afloop is bekend.

De avond ervoor verloor FC Twente van Heerenveen en, uiteraard op een geheel ander werkelijkheidsniveau en in geheel andere wereld, voelde ik, denkend aan mijn cluppie een soort overeenkomst als het gaat om dat gevoel van er alleen voor te staan en alles te moeten en durven geven om te overleven. Om het vege lijf te kunnen redden, dwars tegen de voortekenen in. Want wat staan we er beroerd voor mensen. Na weer een nederlaag tegen AZ en de winst van NAC en Willem II, komt degradatie steeds dichterbij.

Het loopt niet
Er werd een schamel aantal van twee doelpunten gescoord in de laatste zes competitiewedstrijden. Er werden ook maar twee punten behaald, uit bij Roda en thuis tegen Vitesse. Nu was de tegenstand er, met Ajax, AZ, Heerenveen en PSV ook naar, maar toch. Het loopt gewoon niet goed genoeg in aanvallend opzicht. Het zou me niet verbazen dat Gertjan tot dusver het slechtste record van een Twente-trainer ooit op zijn naam heeft staan. Dan moet je niet gaan jammeren over ‘schijtbakkenvoetbal’ van een tegenstander die je met 0-2 verslaat, maar heel kritisch in de spiegel kijken.

tom-boere-gfc-fc-twente-001

Boere werkt zich het schompes en trekt en sleurt als een gek, maar, staat te vaak en te veel op de verkeerde plek of een eiland.

Eigenlijk wel een beetje triest om te zien ook. De man blinkt niet uit qua technische voetbalkwaliteiten, maar krijgt ook heel spaarzaam een bal waar hij iets mee kan. Of de buitenspelers trekken naar binnen en proberen af te werken op doel, of de bal gaat als een raket van achteruit richting Boere, die dan dikwijls alleen staat omdat er nog geen aansluiting is van de rest. Ondankbaar en weinig efficiënt.

Het is van twee dingen een. Of de spelers gaan heel snel ingespeeld raken in het zogenoemde 5-3-2 concept, of er wordt overgestapt naar een andere tactische variant waarmee ze meer vertrouwd zijn. Verbeek zal hierin de werkelijkheid naar zijn hand moeten zetten en niet te geforceerd de hand willen hebben in de werkelijkheid. Kijkend naar het aantal tegendoelpunten is gebleken dat het meer verdedigende concept niet veel beter is dan het daarvoor gehanteerde systeem. Je zou overigens ook verwachten dat er, met zoveel mensen die snel achterin zijn of er al staan, wat minder tegengoals uit dode spelmomenten vallen. De beslissende goal van Heerenveen kwam tot stand via een vrije trap. De 1-1 van Roda via een hoekschop. De 0-1 van AZ via een penalty. Tsja, wat klopt hier dan niet helemaal?

Discipline
Er kan niet worden gezegd dat de spelers te weinig strijdlust of inzet aan de dag leggen. Verre van dat. Er wordt over het algemeen goed strijd geleverd. Dat is wel eens anders geweest. Met die inzet en die strijdlust dient er echter ook discipline in acht genomen te worden. Als we kijken naar de top 5 Eredivisie van spelers qua gele en rode kaarten, staan er momenteel maar liefst drie spelers van FC Twente bij. 1. Cuevas met 9 gele en 1 rode, 2. Thesker met zeven gele en 1 rode en 5. Lam met negen gele kaarten. Ik houd wel van wat agressie in de speelstijl ,maar er worden door deze jongens te makkelijk kaarten gepakt. Uiteindelijk dupeer je daar het team ook mee. Domme overtredingen hebben vaak vergaande gevolgen. Dat moet eruit.

1983
Het rampjaar 1983 staat mij nog vers in het geheugen. Eerst was er de ontkenning; “Degradatie? Dat gebeurt ons FC Twente niet”. Daarna de woede; “Godsamme, het zal toch niet gebeuren” en vervolgens de erkenning en verwondering; “Hoe is het in godsnaam mogelijk”.

Ik zie daar wel wat parallellen optreden inmiddels. En toch weiger ik ook nu weer om me neer te leggen bij de gedachte dat we eruit vliegen. Dat kan- en zal toch niet met spelers in de selectie die wel degelijk het verschil kunnen maken tegen de wat mindere tegenstanders dan de laatste vier die we hebben gehad? Dat kan- en zal toch niet met een team dat heeft laten zien te kunnen en willen vechten wanneer het nodig is? Dat kan- en zal toch niet met een trainer aan het roer die het toch eens goed op de rit zal krijgen?

Niet afwachten, maar vol erop!

Ajax uit zal te lastig blijken, maar daarna volgen er een aantal wedstrijden waarin gewoon gewonnen moet worden. Thuis tegen Sparta, Groningen, Willem II, Zwolle en NAC. Uit tegen ADO, Heracles en VVV liggen er ook mogelijkheden. Wellicht blijft het spannend tot aan de laatste wedstrijddag, thuis tegen NAC, maar hoe dan ook, ik zou er een lief ding voor over hebben indien er eens met wat meer bravoure en aanvalslust begonnen wordt aan een deze wedstrijden. Na een achterstand zien we vaak een veel beter FC Twente, waarom? Als de kaartenpakkers ook wat meer in de discipline gaan spelen en de linies dezelfde taal gaan spreken gaat het nog goed komen allemaal. Niet vanzelf en niet zomaar. Dat vereist bloed, zweet en tranen en een trainer die zich blijft focussen op zijn eigen team.

We beleven donkere tijden en staan zwaar onder druk, maar het kan nog. Blijf er allemaal achter staan. Ik zie zowaar al een voorzichtig zonnestraaltje aan de horizon verschijnen straks!

COTE!!!!!

TAZ

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Richard Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Richard
Gast
Richard

100% mee eens