Columns

Column: Dweilen met de Kraan open

Column: Dweilen met de Kraan open

Luisterende naar Paul van der Kraan, in de wetenschap dat wij de corona-optater nog moeten krijgen, krijgt deze burger weer moed. Kraan komt op mij over als een echte directeur, eentje die we lang niet hebben gehad. Deze directeur heeft Ted van Leeuwen de deur gewezen, Garcia te licht bevonden. Daar zullen meningen over verschillen, maar ik vind het moedig en getuigen van leiderschap.

Kraan heeft het over profielen, competenties en doet aan 360’s. Klinkt allemaal geweldig, ik hoop dat hij daad bij woord kan voegen. De juiste mensen op de juiste plek. FC Twente runnen als een grootbedrijf, volwassen op basis van ratio en niet het eeuwige emotionele waar Boerenknechterigheid der Tukkers, zoals zo mooi door Joop beschreven, uit voortvloeit.

Ik hoop ook dat Kraan naast strak beleid de deur wel op een kier laat voor identiteit. Ex-Twente spelers bij de club betrekken, als (jeugd) trainers of in andere (kantoor) functies, en wellicht van daaruit doorgroeien als ze de juiste competenties hebben. Brama, geschoold en goedgebekt, zou ik proberen te overtuigen om een traject in te gaan met doelstelling om manager of wellicht directeur te worden in 5 a 10 jaar. Wat mij betreft heeft Kraan een echt Twents klankbord naast zich nodig die zaken fatsoenlijk en vanuit een Twents hart uit kan leggen. Het ontbreekt hem een beetje aan charisma, plus ik zie nog een donkere wolk hangen: De Heracles deal.

[google]

De Heracles deal is een doorn in het oog van vele supporters. Ik heb er inhoudelijk niet zoveel kijk op maar het lijkt me heel simpel om het te relativeren en uit te leggen aan de achterban, communicatie iets waar de club hopeloos in faalt.

De Heracles deal denk ik als volgt te kunnen interpreteren: 8 Ton besparen per jaar ten faveure van de doelstelling operationeel break even te draaien in 2023. Deze doelstelling was volgens Kraan al min of meer behaald voor de Corona Crisis. Inhoudend dat FC Twente essentieel dit boekjaar winst zou gaan draaien. Als je winst draait kun je reserves opbouwen en (her)investeren. Met een gedeelde opleiding heb je minder FTE nodig, kun je op elkaars logistiek leunen, en zo voort.

Persoonlijk zie ik de Heracles deal als creatie van een groot afzetgebied, versterking van de concurrentiepositie in (Oost) Nederland. Talenten die naar een opleiding kunnen waar ze door twee clubs bekeken worden lijkt me een ‘unique selling point’. Tevens denk ik dat groot talent uit de regio bijna altijd zal kiezen voor FC Twente, de naam, de faciliteiten en natuurlijk het salaris zijn zaken waarop we ten alle tijden voor zullen lopen op Heracles. Dus, waarom zouden we 100% zelf betalen, als we het voor de helft kunnen doen? Vinger aan de pols houden en zorgen dat relaties met spelers, makelaars en ouders tiptop zijn. Heracles heeft met vijf spelers uit die opleiding Europees weten te behalen, omdat wij FC Twente in decadentie leefden en geen oog hadden voor die spelers.

[google]

Wat mij betreft is de samenwerking met Heracles geen probleem als de justificatie een financiële of strategische is, maar de benadering in het verleden wel. Moet de opleiding toch naar Enschede, als supporters maar vooral sponsoren en Noabers daarop staan, dan is dat ook geen probleem. Maar waarom moet dat nu? We zijn een club in schuldsanering, staan onder curatele tot 2042, dan is praktisch en pragmatisch denken toch zeker gewenst?

Ik hoop dat Kraan nog een aantal jaar blijft, en dat de Heracles deal geen ‘dingetje’ zal worden die wederom tot een vertrek van een directeur zal leiden. Zo krijg je nooit rust in de tent en kun je nooit beleid voeren. Jagen we weer directeuren en beleidsmakers de deur uit dan blijven we als club aan het dweilen met de Kraan open.

Matthijs Bos

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties