Volg ons op Social Media

Columns

Column: Een fan voor het leven.

Gepubliceerd

op

Ik stond stil voor het pand en keek nog even goed naar de overkant. De straat waar ik als kind destijds woonde bestaat niet meer, althans, alle huizen zijn afgebroken en vervangen door nieuwbouw, zoals op meerdere plekken in de stad en de rest van het land.
Waar eens een levendige gezelligheid heerste met talloze spelende kinderen buiten, is het nu stil en steriel. Adieu Bankastraat. “Kijk, hier was toen de sportwinkel van Wassink”, zei ik tegen mijn zoon. “Daar aan de overkant was ik bijna dag- en nacht met een bal tegen een garagedeur aan het trappen. Met links en dan weer met rechts, mikken op een boven- en dan weer een onderhoek”.
“Op een dag kwam de eigenaar van de zaak naar buiten en zei ; “Jongen, mag ik jou wat vragen, bij welke club voetbal jij ? “.
“Bij geen enkele club meneer, dat kan mijn moeder niet betalen”. Ik had alleen een paar afgetrapte gympen sleets geworden door het vele dragen.
“Nou, jij bent anders knap handig met de bal, is je moeder thuis ? “.
Hij belde bij ons huis aan en ik ging verder met voetballen.


Na een kwartiertje kwam hij terug en vroeg of ik mee wilde naar zijn sportzaak. Ik liep met hem mee en dacht dat hij me misschien een foto van een Twente speler wilde geven of die reclamefoto van Johan Cruijff die prominent in de etalage hing.
“Kijk jongen, zoek jij maar een paar voetbalschoenen uit dan zoek ik even een voetbaltenue bij elkaar, na de zomer ga jij voetballen bij Sportclub, met je moeder heb ik alles geregeld”.

God wat was ik blij. Echte voetbalschoenen en een heus voetbaltenue. De man had met mijn moeder geregeld dat hij ook jaarlijks de contributie zou betalen. “Er schuilt een groot talent in uw zoon” had hij er bij gezegd. Ik was de koning te rijk en droomde nachtenlang van een voetbalcarrière bij FC Twente.

Het was zondagochtend 15 mei 2011. De dag van de finale beslissing in de Eredivisie. De nacht ervoor lekker doorgezakt bij Betsy waar vele Tukkers in exile zich kwamen laven aan het bier en de herinnering, een ideale mix voor sentiment.
Ik nam mijn zoon even mee op een korte trip down to memory lane. “Kijk dit was de Javaschool, waar ik vroeger op gezeten heb, zie je die straat daar aan het einde ? , via die straat liepen je moeder en ik altijd naar het oude Diekman stadion. Bij topwedstrijden was het altijd een grote mensenmassa die hier langs de huizen liep.
“Kijk, hier op de hoek zat vroeger een sigarenzaak die twente kaartjes verkocht en er hing altijd zo’n mooie Rood-Witte wedstrijdposter in de etalage als Twente thuis moest spelen. Telkens als ik zo’n poster ergens zag hangen, keek ik al reikhalzend uit naar de wedstrijd die er op aangekondigd werd.

Langzaam liepen we richting Van Heekplein waar we de apotheose zouden volgen. Het plein werd steeds voller en voller en de spanning nam steeds meer toe. Hoe zou het seizoen eindigen? Zullen we nog een prijs pakken, de belangrijkste nog wel ? Op de schermen zagen we de ene na de andere microfoon waarin de ene na de andere persoon zijn verwachting voor de moeder der competitieontknopingen uitsprak. Uiteindelijk liep het slecht af. Terecht verloren want teveel spelers haalden hun normale niveau niet. Jammer en balen als een stekker. Toen we terugliepen richting Deurningerstraat wachtte ik op de reactie van mijn zoon. Een soort test om te kijken hoe diep zijn liefde voor Twente zit. Nog voor we bij het ei van Ko waren zei hij : “” Ik wil vanavond wel naar de singels en morgen ook naar de Veste, ze hebben toch een prachtig seizoen gedraaid en ze verdienen onze laatste toejuichingen van dit seizoen dubbel en dwars, ondanks deze kutwedstrijd”.
Mijn hart ging wat sneller kloppen. Hij had de test doorstaan. Zo wilde ik het graag horen. ’ s avonds stonden we uren te wachten aan de Laaressingel. De bus liet aardig op zich wachten. De pret was er daarom niet minder om. Oud, jong, man, vrouw, iedereen was in een goede stemming ondanks het mislopen van de tweede titel. Toen de eigenaar van Brasserie Kachel ook nog eens de tap midden op de weg zetten en 4 fusten bier gratis uitdeelde, werd de stemming nog beter.

“Sjonge, ze geven hier nog wel eens wat weg in Twente of niet, eerst dat verhaal van jou over die man van die sportzaak en nu weer gratis bier voor iedereen”, lachte mijn zoon. “Ach ja, soms val je met je neus in de boter en soms niet, als je maar blijft geloven in de dingen die je doet, dat is veel belangrijker”.

De volgende dag waren we al vroeg bij de Grolsch Veste. Het was allemaal prima geregeld op het plein voor het stadion. We dronken een stevig biertje en toen de spelers eenmaal op het podium stonden zongen we allen intens :

“ Trots daw veur Twente bint…….”

Ik zag mijn zoon zingen en springen en wist het helemaal zeker. Hier staat een fan voor het leven. Niet alleen voor het glorieuze moment maar voor altijd. Die wetenschap spoelde de teleurstelling nog beter weg dan welke hoeveelheden bier dan ook. Even weerkaatste het zonlicht via de op het podium gestalde bekers…de JC schaal, de KNVB Beker en de kampioensschaal van de vrouwen. Een licht dat de belofte voor morgen in zich draagt !

TAZ

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

mondmasker-tukker-life-banner-artikel mondmasker-tukker-life-banner-artikel
Eerste elftal3 uur geleden

COVID-19 bij twee Spartanen, moet FC Twente wel afreizen naar Rotterdam?

Aanstaande zondag staat in Rotterdam het treffen tussen Feyenoord en FC Twente op het programma. Rotterdam is op dit moment...

traore-ekkelenkamp-ajax traore-ekkelenkamp-ajax
Eerste elftal4 uur geleden

Advies om te wachten op Ekkelenkamp: “Ajax gaat niet op hem inzetten”

In de zoektocht naar een nieuwe nummer tien hoopt FC Twente nog altijd op de komst van Jurgen Ekkelenkamp. De...

calvin-verdonk-verslagen-fc-twente-vvv-2019-2020 calvin-verdonk-verslagen-fc-twente-vvv-2019-2020
FC Twente Nieuws5 uur geleden

ADO Den Haag wil Bijen herenigen met oud-FC Twente collega Verdonk

Calvin Verdonk werd het afgelopen seizoen door FC Twente gehuurd van Feyenoord. Inmiddels is het contract van de 23-jarige back...

alexander-jeremejeff-spits-fc-twente-fortuna-sittard-2020 alexander-jeremejeff-spits-fc-twente-fortuna-sittard-2020
Eerste elftal6 uur geleden

Rechtsback kan debuteren tegen Feyenoord, Jeremejeff kampt met klachten

Aanstaande zondag staat voor FC Twente de derde oefenwedstrijd van de voorbereiding op het seizoen 2020-2021 op het programma. De...

danilo-pereira-da-silva-jong-ajax-actie-focus danilo-pereira-da-silva-jong-ajax-actie-focus
Eerste elftal10 uur geleden

Ajax maakt transfer Danilo wereldkundig, spits nog altijd niet inzetbaar

Ajax heeft vandaag officieel naar buiten gebracht dat Danilo Pereira Da Silva komend seizoen op huurbasis uitkomt voor FC Twente....

supporters-corona-vak-p-fc-twente-fortuna-sittard-2020 supporters-corona-vak-p-fc-twente-fortuna-sittard-2020
Eerste elftal10 uur geleden

Supporters krijgen waarschuwing na toejuichen spelers in de Veste

Afgelopen maandag stond na iets meer dan vijf maanden de eerste thuiswedstrijd met publiek op het programma. In totaal vonden...

jan-streuer-peinzend-presentatie-juni-2020 jan-streuer-peinzend-presentatie-juni-2020
Eerste elftal15 uur geleden

Streuer wil nog twee middenvelders toevoegen aan de selectie

FC Twente heeft bekend gemaakt graag afscheid te willen nemen van Georgi Aburjania. De Georgiër verdient als niet EU speler...

Eerste elftal16 uur geleden

Grootverdiener Brondeel heeft vooralsnog geen trek in overstap naar Roda JC

Jorn Brondeel staat in de nadrukkelijke belangstelling van Roda JC. De ploeg van Jurgen Streppel heeft zich officieel gemeld bij...

giorgi-aburjania-fortuna-fc-twente-2019-2020-juichen giorgi-aburjania-fortuna-fc-twente-2019-2020-juichen
Eerste elftal16 uur geleden

FC Twente wil af van Aburjania: “Maar we gaan hem niet dwarszitten”

FC Twente wil af van Giorgi Aburjania. De Georgiër maakte medio 2019 de overstap naar FC Twente en tekende hierbij...

heerenveen-fc-twente-2016-supporters-uitvak-vak-p-pyro heerenveen-fc-twente-2016-supporters-uitvak-vak-p-pyro
Eerste elftal1 dag geleden

Vak P krijgt na jaren strijden de ontnomen horecavergunning terug

Vak P heeft vanaf vandaag eindelijk weer de beschikking over een horecavergunning. De supportersvereniging laat dit zojuist weten via haar...

Advertentie