Volg ons op Social Media

Bert Hassink

Column: Een hele zware hypotheek

Gepubliceerd

op

Ik had al een column bijna af met de titel ‘Veldheer Co’. Na een kort bezoek aan een training van onze FC keerde ik tevreden huiswaarts. Dat komt wel goed dit seizoen. Laten we zeggen: ‘ik had een lekker gevoel’. Een nieuwe trainer met een blik in zijn ogen van ‘kom maar op’, vertrouwde en nieuwe assistenten. Daar kwam wat aan mij voorbij richting het trainingsveld. Youri Mulder is weer thuis. Patrick Kluivert in Twente tenue. Een gretig ogende Willem Janssen en de ons al bekende spelers.

Een mooie opmaat naar het nieuwe seizoen. Met 30.000 man in de Veste, nieuwe leverancier van het sporttenue, een nieuwe ronde en dus nieuwe kansen. Een mooie wedstrijd tegen Gent afgelopen woensdag, met als resultaat dat Adriaanse aan de pers laat weten dat hij aangenaam verrast is over de kwaliteit van het spel en het niveau.
Dan steek ik op donderdagochtend een sigaartje op en ga tevreden een kopje koffie drinken, met de gedachte ‘dat wordt een mooi seizoen’.

’s Middags stak ik weer een sigaar op. Ik had net een telefoontje gekregen of ik al op de hoogte was van het nieuws. En via twitter werd al snel duidelijk welk een gebeurtenis zich had afgespeeld. Net als bij u, was ongeloof mijn eerste reactie. Hoe is het met de mensen die er werken? Hoe kan dit? Hoe ……?

De vragen zullen later beantwoord worden. Het verdriet van hetgeen gebeurde overheerst, tezamen met het betreuren van twee mensenlevens en meerdere gewonden. De gevolgen zullen er zeker zijn. Dat de wedstrijden ergens door zullen gaan, moge duidelijk zijn. Er is immers meer gras om op te spelen dan alleen onze Veste. Maar dat is voor later.

Waarom heeft deze gebeurtenis zo’n impact? Helaas gebeuren er vaker ongevallen in de bouw en elders waar gewerkt wordt. Dan is er een korte melding in de media. Nu was het gebeuren in de Veste mega-nieuws. Het antwoord is simpel: de Grolsch Veste is ons huis met 30.000 stoelen. Dus ons stadion is van zeker zo’n 30.000 mensen. Het is ons dak dat is ingestort. En met het dak ook ons prettige gevoel en vertrouwen dat we samen deelden naar het komende seizoen. Een eenvoudige verklaring.

Hoe nu verder. Ach, zoals ik al schreef zal het met het spelen van wedstrijden wel goed komen. Clubs hebben hun medewerking toegezegd, waaronder onze vrienden in het Koningsblauw van Schalke. Maar de schade die is toegebracht ligt, althans voorlopig, dieper. Het regelen van praktische zaken staat haaks op de emotie. En ik moet u wel zeggen dat ik niet ben van het leggen van bloemen en stille tochten en dergelijke. Mochten anderen er wel baat bij hebben oké, maar ik dus niet. Ik heb meer met een mooi plechtig moment bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen én een plechtig moment wanneer we de eerste wedstrijd weer kunnen spelen in onze eigen Grolsch Veste.

Tot slot nog even dit. Hartverwarmend zijn de reacties van de verschillende clubs uit het betaald voetbal. Natuurlijk zijn het concurrenten maar ook collega’s. Ik voorzie alleen één donkere wolk. Niet zelden worden we nog steeds geconfronteerd met ‘vuurwerkgeluiden’ uit het vak van de supporters van de tegenstander. Ook het tragische voorval van afgelopen donderdag kan leiden tot het roepen van kwetsende spreekkoren. Het zou de collega clubs en de KNVB sieren om hieraan meteen maatregelen te verbinden. Dan pas is het nu solidair zijn geen lege huls.

We gaan het seizoen beginnen met een zware hypotheek. Het verlies van mensenlevens is van een dermate grote omvang, dat we ons dat nog lang zullen realiseren als we in onze Veste zijn.

Bert Hassink

2 Reacties

2 Comments

 1. Wim van Ek

  12 juli 2011 at 10:51

  Goede column Bert!
  Mooi praten kon je altijd al, mooi schrijven dus ook.

 2. Jos Mäkel

  11 juli 2011 at 16:18

  Een prima verhaal. Kan me er helemaal in vinden en ….hoop er dit jaar nog vele van je te lezen !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

boere-bapoh-juichen-doelpunt boere-bapoh-juichen-doelpunt
Eerste elftal21 minuten geleden

FC Twente houdt maar 15 spelers over. Wie mag blijven en wie vertrekken?

De transferperiode is begonnen en FC Twente zou naar verluidt zo’n twaalf nieuwe spelers nodig hebben voor aankomend seizoen in...

Julio-Pleguezuelo-fc-twente-presentatie Julio-Pleguezuelo-fc-twente-presentatie
Eerste elftal14 uur geleden

Fans Arsenal FC balen van vertrek Pleguezuelo naar FC Twente

De eerste zomerse aanwinst van FC Twente luistert naar de naam Julio Pleguezuelo. Hij komt over van Arsenal en is...

supporter-nac-clown-breda supporter-nac-clown-breda
FC Twente Nieuws14 uur geleden

NAC heft beloften op, oud- jeugdspeler FC Twente tussen wal en schip

Voormalig jeugdspeler van FC Twente Sander Versendaal zou komend seizoen bij de beloften van NAC Breda aan de slag gaan,...

BREAKING20 uur geleden

BREAKING: FC Twente verruilt Sondico voor eigen kledingmerk Kick’s 21

FC Twente neemt per direct afscheid van het kledingmerk Sondico waarin het drie seizoenen speelde. De club gaat vanaf komend...

bethil-ter-avest-fc-twente bethil-ter-avest-fc-twente
Eerste elftal20 uur geleden

Ter Avest keert terug bij FC Twente voor stage bij beloftenelftal

Voormalig FC Twente-middenvelder Berthil ter Avest is momenteel werkzaam als hoofdtrainer bij amateurclub SV Bon Boys. De ploeg uit Haaksbergen...

sergia-padt-illias-bel-hassani-fc-groningen-2019 sergia-padt-illias-bel-hassani-fc-groningen-2019
Eerste elftal24 uur geleden

Aan FC Twente gelinkte Bel Hassani valt Padt aan in spelersbus FC Groningen

Tijdens de terugreis van Arnhem naar Groningen is de bom ontploft in de spelersbus van FC Groningen. Nadat de ploeg...

erik-dijkstra-supporter-fc-twente erik-dijkstra-supporter-fc-twente
Eerste elftal1 dag geleden

“Hij vindt Willem II een kutclub, hetzelfde vind ik van FC Twente”

FC Twente supporter Erik Dijkstra en Willem II supporter Frank Evenblij komen binnenkort naar het theater in Enschede. Hier gaan...

Eerste elftal1 dag geleden

Roda JC op rand afgrond: Faillissementsaanvraag dreigt op korte termijn

Roda JC staat momenteel aan de rand van de afgrond. De Limburgse club werd begin dit seizoen nog gezien als...

hans-nijland-fc-groningen hans-nijland-fc-groningen
Eerste elftal1 dag geleden

Nijland zet vraagtekens bij reddingsoperatie gemeente Enschede

FC Groningen algemeen directeur Hans Nijland is blij met de terugkeer van FC Twente in de eredivisie. Echter zet hij...

dylan-seys-rkc-waalwijk-actie-foto-den-bosch dylan-seys-rkc-waalwijk-actie-foto-den-bosch
Eerste elftal2 dagen geleden

RKC, GA Eagles, Sparta en De Graafschap strijden om laatste twee eredivisie tickets

De Graafschap en Sparta Rotterdam gaan samen uitvechten wie er komend seizoen actief zal zijn in de eredivisie. Beide clubs...

Advertentie