Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Er is ook ALTIJD wat aan de hand daar in Enschede

Column: Er is ook ALTIJD wat aan de hand daar in Enschede

Naar aanleiding van de gebeurtenissen die afgelopen donderdag, tijdens de wedstrijd FC Twente – PSV, buiten het veld plaatshadden vonden de regionale dagbladen – die verbonden zijn aan De Persgroep – het blijkbaar nodig om te laten zien wat voor brave burgers er bij de andere clubs op de tribune zitten.

Men citeert zelfs de Deventer politiechef Gert Telman: “Go Ahead Eagles heeft de zaken goed voor elkaar. Zowel met de clubs als supportersvereniging hebben wij een goed contact. Die distantiëren zich volledig van deze dingen. Heel anders dan bij FC Twente.” In de Adelaarshorst krijg je blijkbaar een ferme draai om de oren als je roept dat de scheids een blinde vink is, en blijven alle toeschouwers netjes op hun stoeltje zitten gedurende de gehele 45 minuten van elke helft. De sociale controle is enorm aan de Vetkampstraat, aldus het beeld dat Telman schetst.

Drugs worden in Deventer ook niet getolereerd: “Als dat wel zo zou zijn, dan zouden we daar ook tegen optreden. Maar de situatie is bij ons ook onvergelijkbaar met die van FC Twente”, vertelt Thea Norder, voorzitter van SV Go Ahead Eagles, de enige supportersvereniging in Deventer met 1.100 leden en ook nog eens een van de oudsten van Nederland. Zo ongelooflijk braaf en sociaal verantwoord is men in Deventer.

De Eagles hebben er echter een geduchte concurrent in de strijd om de titel ‘Braafste club van Nederland’. Deze club bevindt zich iets verder stroomafwaarts op de IJssel: PEC Zwolle. Edwin Broekhuis van het Zwolse supporterscafé: “We houden het goed in de gaten. We controleren de wc’s bijvoorbeeld, daar kunnen drugs worden verstopt.” Bij PEC hangt men blijkbaar met een vergrootglas boven de toiletten om te kijken of er geen sporen van cocaïne in de remsporen zijn blijven hangen.

Nou is het een beetje goedkoop om de clubs uit Deventer en Zwolle de schuld te geven van dergelijke berichtgeving. Met z’n allen zijn we hier getuigen van een ongegeneerde poging tot beïnvloeding van de publieke opinie door de media. Jawel, de media probeert het beeld te schetsen dat er altijd wat aan de hand is bij FC Twente.

Preferred Reading


De preferred reading-theorie van good old Stuart Hall (wat mij betreft vergeet u die naam) wordt hier in haar zuiverste vorm toegepast. Deze theorie houdt in dat de media de mening van het publiek in een bepaalde richting proberen te duwen, in een bepaalde vorm proberen te kneden. De vorm in dit geval, zoals hierboven ook gemeld: ‘Er is ook ALTIJD wat aan de hand daar in Enschede (dit zie je nergens anders)’.

Dezelfde theorie beschrijft eveneens dat niet alle subculturen (lees: mensen met een Twentehart) de preferred reading zullen accepteren. Die zullen de betekenis verdraaien en vervangen door een andere. Een betekenis als: “Wij snappen ook wel dat de politie niet voor niets een inval doet, maar ga onze club niet vergelijken met PEC Zwolle en die club uit Deventer omdat zij, los van het feit dat ze ook uit Overijssel komen, in niets met FC Twente te vergelijken zijn”, zou niet misstaan. Overigens is de clubkeuze wel begrijpelijk. Iemand van Feyenoord of Ajax laten verkondigen men geen grammetje geestverruimende middelen in of rondom het stadion zal aantreffen, zou alleen maar op de lachspieren werken.

Maar goed, even terug naar de bovenstaande quotes van de toiletjuffen van PEC en GAE. Deze afschildering kan niet los gezien worden van de financiële malaise van de afgelopen jaren bij de Tukkers. Ook toen kreeg FC Twente veel kritiek te verduren – met vorig jaar als absoluut hoogtepunt – iets dat nu niet anders is. En de kritiek zal aanhouden, het imago van de Enschedese club heeft een flinke (zo niet onherstelbare) deuk opgelopen. Maar dit imago past de Twentenaren en haar publiek. Dit komt tot uiting in de slogan van de Ultras: “Wij tegen iedereen” en liederen als “Trots da’w veur Twente bint”.

Laat de vaderlandse pers dus maar fijn de mening van de rest van Nederland in een vaste vorm gieten. Laat mensen zich maar fijn tegen deze club keren. Door de jaren heen zijn we niet anders gewend. Uiteindelijk zal het kaf zich van het koren scheiden en blijven de echte Twentesupporters, zij met een rood hart, over. Deze club en haar supporters hebben al eens bewezen tegen een stootje te kunnen (iets met licentiecommissie en Bertje van Oostveen). De berichtgeving in de media zal dus averechts werken en het saamhorigheidsgevoel (omdat het zo lekker bekt) in het Twentse achterland versterken. Tegenover de vaste vorm in Nederland, werkt men in Enschede aan een aambeeld. Deze club gaat nooit kapot.

Krakeling

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jeanette Heck-Arendsen Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jeanette Heck-Arendsen
Gast
Jeanette Heck-Arendsen

HELEMAAL WAAR!!!!!