Volg ons op Social Media

Columns

Column: FC Twente, Cultclub!

Gepubliceerd

op

supporters vak-p

Het woord ‘Cult’ wordt meestal in verband gebracht met een kleine, maar bijzonder actieve subcultuur van mensen die fan zijn van een bepaalde artistieke of sportieve uiting.

Het was ergens eind jaren tachtig. FC Twente speelde, onder leiding van technisch directeur Kees Rijvers en trainer Theo Vonk een steriel, maar uiterst effectief soort voetbal. Weinig tegendoelpunten en 3 keer op rij werd er een derde plaats in de eindstand bereikt.

Fred Rutten
Omdat FC Twente op een gegeven moment een bedreiging bleef vormen voor Ajax, PSV en Feyenoord, besloot de nationale pers om ook eens wat meer aandacht aan de club te besteden en zagen we regelmatig cameraploegen en radioverslaggevers langskomen in Enschede. Op een ochtend stond ik bij de training van het eerste te kijken. Het trainingsveld was toen pal tegenover het Diekman stadion gelegen. Een hijgende en zwetende radioverslaggever van Veronica, een toen nog jonge Jeroen Wielaert, kwam aangelopen en vroeg mij wie hij het beste kon vragen voor een radio interview over het succes van FC Twente. De man had werkelijk geen benul wie of wat FC Twente eigenlijk is. Ik keek hem verbaasd aan en zei; “Fred Rutten natuurlijk. Mister FC Twente, die zit als aanvoerder al vanaf zijn vijftiende jaar bij de club”. ’s Avonds hoorde ik het interview op de radio; “Fred Rutten. Mister FC Twente, hoe verklaar jij het succes van Twente momenteel?“ Fredje was toen nog wat bleu en stamelde wat algemeenheden de ether in. Diezelfde Fred Rutten is echter inmiddels gepokt en gemazeld als trainer in het internationale betaalde voetbal. Diezelfde Fred Rutten is momenteel de man die FC Twente nodig heeft, omdat de hele zaak vanaf de grond weer opgebouwd moet worden. Dit zeg ik niet alleen nu, maar schreef ik ook al in mijn column die vorig jaar augustus, aan het begin van het seizoen het levenslicht zag; Fred Rutten hier op an!

fred-rutten-fc-twente-dug-out-OP

Daarin verwees ik ook naar het totale gebrek aan visie binnen de club. Het werd uiteindelijk Verbeek en geen Fred Rutten. Verbeek is inmiddels weg en die broodnodige visie is er nog steeds niet. Ik ga er van uit dat zij die het beleid bepalen, er alles aan doet om hem terug naar Enschede te halen. Oud zeer blijft oud zeer en daar hebben we nu niets meer aan. De blik moet naar voren. Feit is dat hij spelers aantoonbaar beter maakt, al eerder een sterk sportief fundament onder de club heeft gelegd, een duidelijke visie heeft en als een van de weinigen, gezien zijn binding met de club, het avontuur aan zal willen gaan. Hopelijk gaat dit, een in sportief opzicht nieuwe start opleveren.

Passanten en de kern
De wedstrijd tegen Feyenoord was wederom, op de eerste 15 minuten na, een mislukt kostuumdrama in twee bedrijven. Wat een ongelooflijk gebrek aan vertrouwen, vorm en wilskracht zagen we weer mensen. Theoretisch bestaat er nog een kans op het bereiken van de play-offs. Wie dit team echter wekelijks ziet spelen springen de tranen echter spontaan in het ondergoed.

Je begint zowaar naar het einde van deze lijdensweg te verlangen. Dat einde is dan ook nabij. Voor veel passsanten die nu nog het mooie rood dragen en geen fuck geven om onze club. De querulanten die volgend seizoen gewoon weer elders voetballen en hun makelaars al aan het werk hebben gezet. Dat einde is hopelijk ook nabij voor die figuren die in beleidsmatig opzicht zo aantoonbaar glorieus hebben gefaald door met een redelijke eredivisiebegroting niet verder te kunnen komen dan het impotente broddelwerk dat we tot dusver moesten aanschouwen.

Eens te meer blijkt dat het aan ONS is, aan ONS als supporters. Uiteindelijke zijn WIJ de club! Wij maken de club! Trainers, bestuurders en spelers komen en gaan. De kern zijn wij. Dat ben jij en ik! Vanaf 1965 tot in lengte van dagen. Wij laten FC Twente niet vallen. Nu niet en nooit niet.

Cultclub
Overal in het land worden we gehaat. Deels uit onwetendheid, deels uit afgunst en wrok, deels uit puur leedvermaak. De leus; “Wij tegen iedereen” berust meer op waarheid dan ooit tevoren. Waar zie je het nog dat een dergelijk slecht presterend team in uit- en thuiswedstrijden zo massaal wordt gesteund door de supporters. Waar zie je het dat supporters zitting hebben in een stichtingsbestuur dat toezicht houdt? Waar zie je het dat de supporters straks meer inspraak gaan krijgen en op vaste momenten bij de club aan tafel gaan zitten om up-to-date te worden gehouden van de ontwikkelingen? Achter de schermen wordt hier druk aan gewerkt. Welke club heeft een instituut en cultuurdrager als Vak P?

vak-p-supporters-fc-twente-banners-sfeeractie

Dat komt omdat we allemaal die liefde voor de club delen. Dat komt omdat bij ons het Twente bloed niet zomaar door de aderen stroomt. Dat komt omdat wij niet iedere wedstrijd balletvoetbal verlangen. Dat komt omdat wij niet ieder jaar een kampioenschap of hoofdprijs eisen. Dat komt omdat wij Twente zijn, een streek waar sappelen voor je geld en tegenslag in het leven er net zo bij horen als saamhorigheid en onderlinge steun. Dat komt omdat velen tegen ons zijn. Dat is cult. Dat hoort bij een cultclub.

Natuurlijk is het zwaar kut wat we dit seizoen meemaken. Het gevoel dat je machteloos staat toe te kijken hoe de zaak naar de tering gaat. Tegelijkertijd dienen we ons ook te beseffen dat we de club van ons leven ook door deze zware tijden kunnen loodsen en wel degelijk macht kunnen uitoefenen. Hoe?

Blijf de club trouw, verleng of koop je seizoenkaart!
Heel simpel door een seizoenkaart aan te schaffen of deze te verlengen zodra dat kan. Dat is de eerste concrete bijdrage die wij als supporters kunnen leveren aan de wederopstanding van onze club. Uiteraard zal het kloten zijn als het inderdaad spelen in de Eerste Divisie wordt, met die rare dagen en tijden. Het zal voor de club echter een enorme boost zijn als we het voor elkaar krijgen om wederom te laten zien wat Twente voor ons betekent. Ondanks al het gedonder en gezeik van de afgelopen jaren.

Juist nu is het meer dan ooit van belang dat de steun voor onze club zich vertaalt in voldoende afname van vaste plekken in het stadion. Dat houdt de club nog enigszins stabiel. Dat trekt weer sponsors aan, waardoor er weer mogelijk is voor de totale wederopbouw. Het kan ook buitenlandse investeerders zoals Red Bull weghouden van de club. Investeerders die niet alleen de schulden, maar daarbij ook de ziel van de club overnemen.

Ikzelf zal, zodra de verkoop start, in ieder geval weer een seizoenkaart aanschaffen in plaats van losse tickets. Wat het ook wordt. Eerste Divisie, of toch nog Eredivisie. Juist nu. Ook al kan ik er niet altijd bij zijn, iemand anders kan dan wel. Het is voor mij in ieder geval een concrete manier om bij te dragen aan de start van de wederopbouw. Want dat de club van de grond af weer opgebouwd gaat worden staat voor mij vast.

Wat voor mij ook vast staat is dat ik blij ben dat dit seizoen bijna ten einde is en dat ik reikhalzend uitkijk naar de verrijzenis van mijn club. ONZE club, ONZE CULTCLUB!!

COTE!!!!!!

TAZ

4 Reacties

4 Comments

 1. Erwin K.

  14 april 2018 at 08:50

  ONZE club, ONZE liefde, ONZE rilling door het lijf, ONZE tranen …. wij gaan door, wij tegen de rest. Rood bloed … OOK in de JL: verlengen of koop juist nu je seizoenkaart. Wij, papa en mijn beide zoons, gaan verlengen. Geen discussie. Doen jullie dat ook?

 2. Jeanette Heck-Arendsen

  14 april 2018 at 06:32

  Perfect verwoord wat er leeft bij de echte supporters!!!

 3. hennik

  13 april 2018 at 23:32

  Achteraf was 1983/84 helemaal niet zo’n vervelend seizoen toen, alleen had men toen wel een mooie ploeg neer gezet om terug te kunnen keren. Met deze selectie , bij elkaar gekocht door iemand die aan totale zelfoverschatting leidt, weet ik het niet. Eerst iemand met voetbalverstand aantrekken die over de selectie gaat, anders spelen we straks Tweede Divisie,

 4. Marcel T

  13 april 2018 at 17:25

  wat een mooi geschreven stuk.ik sta er helemaal achter.
  iedereen moet zijn kaart verlengen,tenminste als je kunt.
  ik zie het al voor me,25.000 mensen.
  ik heb het al eens meegemaakt in 82/83,toen gingen we van 5000 naar 10.000 gemiddeld.
  we zullen het zien.
  maar ik hoop dat we er in blijven natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste
Eerste elftal3 uur geleden

Opstelling: Pusic kiest wederom voor Gonzalez naast Bijen

Om 20:00 uur wordt in de eigen Grolsch Veste afgetrapt tussen FC Twente en Jong FC Utrecht. Wederom een belangrijke...

haris-vuckic-jensen-maher-fc-twente haris-vuckic-jensen-maher-fc-twente
Eerste elftal8 uur geleden

LOL! Vuckic richt zich tijdens revalidatie op nieuwe rol binnen FC Twente

Afgelopen zondag hervatte FC Twente de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd op bezoek bij MVV, welke met 0-2 werd gewonnen...

tom-boere-zekhnini-vieren-doelpunt-fc-twente-jong-psv tom-boere-zekhnini-vieren-doelpunt-fc-twente-jong-psv
Eerste elftal9 uur geleden

Zekhnini verhoogt de druk: “Er is geen andere optie dan kampioen worden”

Rafik Zekhnini speelt dit seizoen op huurbasis bij FC Twente. De rappe vleugelaanvaller wordt gehuurd van het Italiaanse Fiorentina, dat...

Eerste elftal10 uur geleden

Kemperink brengt ode aan FC Twente-supporters: “Zij zijn de beste”

Dinsdagavond hield FC Twente haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze avond hield Dennis Schipper, interim-voorzitter van de Raad van Commissarissen van...

leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon
Eerste elftal11 uur geleden

Snel witte rook bij FC Twente: “Het lijstje is niet al te groot meer”

De transferperiode is momenteel ruim twee weken geopend en FC Twente wacht nog altijd op haar eerste versterking. Het is...

Tim holscher en rafik zekhnini na afloop van mvv - fc twente 2019 Tim holscher en rafik zekhnini na afloop van mvv - fc twente 2019
Eerste elftal11 uur geleden

Zekhnini bloeit op: “Ik heb een speciale band met Espinosa”

FC Twente nam deze zomer Rafik Zekhnini op huurbasis over van Fiorentina en de Noorse vleugelaanvaller is de laatste wedstrijden...

Eerste elftal1 dag geleden

Boerrigter duidelijk: “Zie mezelf niet in de Keuken Kampioen Divisie spelen”

Derk Boerrigter beëindigde twee jaar geleden zijn loopbaan als profvoetballer. De voormalig FC Twente-aanvaller hoopte na zijn avontuur bij Celtic...

FC Twente Nieuws1 dag geleden

Voormalig FC Twente-middenvelder op amateurbasis naar eredivisionist

ADO Den Haag heeft Kyle Ebecilio op amateurbasis weten vast te leggen. Dit heeft Jeffrey van As, manager voetbalzaken van...

supporters-fc-twente-uitvak-heracles-polman-banner-ultras supporters-fc-twente-uitvak-heracles-polman-banner-ultras
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente start met verkoop autocombikaarten voor Almere City-uit

Op zaterdag 26 januari gaat FC Twente op bezoek bij Almere City FC. De kaartverkoop voor het duel startte afgelopen...

marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente staat voor drukke week: “Maar hebben we al drie keer eerder gehad”

FC Twente heeft in de komende week een druk programma voor de boeg met op vrijdagavond een thuisduel tegen Jong...

Advertentie