Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: FC Twente- Feyenoord 6-1

Column: FC Twente- Feyenoord 6-1

Nu de aansprekende wedstrijd, thuis tegen Feyenoord, aanstaande is (wedstrijden tegen Feyenoord zijn altijd aansprekend trouwens) komen flarden van vorige ontmoetingen regelmatig bij mij boven.

De meest gedenkwaardige thuisversie was voor mij toch wel de ontmoeting in 1988. Vies, koud, grijs, regenachtig tyfusweer. Met je stalpoten op het onoverdekte beton op vak G. Gierende wind die je kop geselt en naast mij de liefde van mijn leven die met -een voor vrouwen ongedacht fanatisme- haar pro FC Twente kreten, via de sintelbaan, richting Feyenoord vak naast ons joeg. Vele jaren jonger dan nu, maar haar fanatisme voor FC Twente is nog steeds hetzelfde.

FC Twente speelde destijds, onder de bezielende leiding van Kees Rijvers en Theo Vonk, een steriel soort voetbal waarmee een behoorlijk aantal punten werd behaald. Niet echt een genot voor de ogen, maar uiterst resultaatgericht en doeltreffend. Ik heb het over de tijd dat het ijzeren Gordijn nog over de wereldpolitiek hing (net aan dan nog, welteverstaan) en voetballers nog kerels waren die liever door de grond zakten van schaamte dan drie keer per week de manicure en de kapper te bezoeken. Het edele spel werd nog bedreven op zwarte voetbalschoenen, zonder de talloze sloffen van de regenboogpartij waarop de huidige artiesten zich plegen voort te bewegen. Buiten het stadion kon er af en toe nog ouderwets slag geleverd worden met de fans van de tegenpartij door hen die daar een onbedwingbare behoefte toe voelden. Oom agent dook dan steevast te paard op om een einde aan de schermutselingen rond de Van Deinsenlaan te maken en de arrestantenbusjes reden af- en aan. Combivervoer?? What the fuck!

Dick SchneiderVan heinde en ver togen hordes mensen te voet richting Diekman. Naarmate de lichtmasten meer in zicht kwamen drong de geur van Van Raaij’s braadworsten en hamburgers met uitjes zich steeds meer op. Geserveerd vanaf eenvoudige marktkraampjes. “Prooogrammmaaa” , schreeuwden de verkopers van ‘Twente Thuis’ op de hoeken van de straten. Tussen de muren met keien zocht een ieder een wit hokje op waarvandaan er toegangskaarten werden verkocht. De letters van de vakken stonden goed op ieder hokje aangegeven, hoewel je toch regelmatig fout zat door bij de kortere wachtrij aan te sluiten. Na betaling ontving je een papieren kaartje, wat gerecycled leek. Ieder vak zijn eigen kleur…van wit tot paars. Een suppoost in uniform en kapiteinspet scheurde bij het betreden van het vak eerbiedig een stukje van dat kaartje af. Een erezaak, suppoost zijn. Vaak mannen met een Twents voetbal- en textielverleden.

Nu dan, die zondagmiddag , 11 december 1988. In de verwachting een spannende, maar vooral tactische wedstrijd te zullen gaan aanschouwen stond een ieder (behalve aan de lange zijden, die zaten) klaar.

Wat zich vervolgens voor onze ogen ontvouwde was een voorbeeld van hoe onvoorspelbaar voetbal kan zijn. Binnen het kwartier stond het al 3-0 voor FC Twente. 10e minuut Marco Roeloffsen, 12e minuut Pieter Huistra. 27e minuut Pieter Keur. Het normaal zo bekeken spelend team vloog over het veld als een kudde jonge paarden, raspaarden. Feyenoord werd volledig overrompeld en wist niet hoe ze het hadden. Pats, klats, klander, de ene aanval na de ander.

BOEM!! 51e minuut, 4-0. KNAL, 52e minuut 5-0. De defensie van Feyenoord werd uiteengereten als een jonge hinde door een hongerige leeuw. Over links en rechts werden de aanvallen ingezet. Aanvallen waartegen ze geen verweer hadden. Volstrekt machteloos tegenover de Twentse wervelwind, die ze volkomen omver blies, riepen ze om hun moeder.

diekman-stadion-fc-twenteUiteindelijk werd er afgefloten met een 6-1 stand op het scorebord. Een zeldzaam dikke overwinning op een van de klassieke topteams van ons land. Onder andere Lokhoff, Metgod, Van Geel, Houtman en Smolarek dropen af als geslagen honden en het Twentse gezang vulde nog lang de decemberlucht boven het Diekman.

Tsja, dat zijn zo van die wedstrijden die je altijd bij zullen blijven. Inmiddels ziet de wereld, en ook de voetbalwereld er een stuk anders uit. Er zal straks serieus gepraat gaan worden over een WK met 400.000 deelnemers. Wat? Te weinig landen? Dan maken we er maar landen bij! De sport wordt commercieel uitgeknepen als een teveel gebruikte citroen. Voetballers zijn meer en meer artiesten aan het worden die zich onderscheiden via Instagram, de schoenen, het kapsel en de spasmodische bewegingen na het scoren, in plaats van hun kwaliteit op het veld. De megalomane waanzin viert hoogtij bij een even corrupte als gewetenloze bestuurderskliek bij de FIFA en de UEFA. Geld en voetbal horen bij elkaar. Daar is ook niets mis mee, maar wat we nu steeds meer meemaken is het botvieren van een grenzeloze geldzucht over de rug van de sport zelf. Leefde je ooit wekenlang naar een bepaalde wedstrijd toe, nu zijn er elke dag en uur van de week wel ergens wedstrijden te zien die niet zouden misstaan in een goede therapie tegen slapeloosheid. De TV gelden dicteren het spel en de knikkers als nooit tevoren.

Gelukkig zijn we bij FC Twente weer normaal gaan doen en werd de megalomanie die ook bij ons heerste bijtijds afgezworen.

Het team doet het onverwacht goed, niet altijd met oogstrelend voetbal, maar doorgaans wel met passie en inzet. De club doet het weer onverwacht goed. Met hulp, dat wel, komen we weer uit het dal. Het stadion blijft, zoals het er nu naar uitziet in eigen beheer. De weg naar een volledig gezonde huishouding is op alle fronten ingeslagen. We zullen blijvend op de kleintjes moeten passen, maar liever dat dan leven op de roze wolken van fantasie en schijnwerkelijkheid.

Dat verdient nogmaals een pluim voor alle betrokkenen!!

Los van de macht van het geld en alle veranderingen in de voetbalsport als volkssport, blijft overeind staan dat in het voetbal altijd plaats zal blijven voor het ongedachte, het onvoorspelbare. Dat maakt het voetbal ook zo mooi. Niemand geeft ons een kans tegen Feyenoord. Misschien hebben we die ook niet. Met voldoende inzet en passie kan er echter van alles gebeuren.

Laten we hopen dat we zondag nog eens zo’n mooie overwinning als in ‘88 kunnen boeken tegen het team dat op weg lijkt kampioen van ons land te worden. FC Twente staat al hoger dan wie dan ook vooraf had gedacht. Lekker vrijuit knallen maar zondag! HOPPA, daar gaat de 3-0. Tsja, waarom niet?

COTE !!!!!

TAZ

Laat wat van je horen

*