Volg ons op Social Media

Columns

Column: FC Twente heel ons leven lang!

Gepubliceerd

op

spandoek-wij-tegen-iedereen-vak-p-fc-twente-supporters

De bochten zijn scherp. Het landschap gruwelijk prachtig. De bergen zijn steil. De daalsnelheid enorm, het risico groot. Een risico dat hij niet voelt. Geen angst voor de elementen, slechts dat ene allesoverheersende gevoel; ”Ik moet ze voor zien te blijven, ik moet nu winnen”. Terwijl het voor de laatste keer bergop gaat, voelt hij de kracht langzaam uit zijn uitgeperste lichaam weg vloeien. Als gebroken beloftes van een eerste geliefde, laat zijn lichaam hem op het ultieme moment in de steek. De wind, die boze woorden fluistert. De onzichtbare ‘kus des doods’ die hij op de laatste kilometers voelt en met een rilling ondergaat. Het is gedaan! Het besef dat hij het niet gaat redden komt langzaam binnen via gedachten die pijn doen. Te lang alleen moeten stoempen, als een gek, voortgedreven door een imaginaire duivel. Hoop tot het allerlaatst. En dan de doffe berusting. Het is gedaan! Geen kracht meer. Gedaan voor Vandaag! Het lichaam zegt NEE. Godver. Gegokt en verloren, kut!!

Terwijl het, ondanks alles, schitterende evenement ‘Tour de France’ miljoenen aan de buis kluistert en we gisteren getuige waren van een waarlijk heroïsche bijdrage aan het collectieve sportgeheugen, kwam er ook eindelijk duidelijkheid over het heden en toekomst van onze mooie club. Ook bij ons werd er in de afgelopen jaren flink gegokt en werd er bijna verloren. De puinhopen die de voormalige bestuurders en verantwoordelijken hebben achtergelaten bleken telkens weer groter dan gedacht.

voorzitter fc twente munsterman

Maar FC Twente is vooralsnog voor tenminste twee jaar gered van de ondergang!! Eindelijk is de periode van tergende onzekerheid voorbij. Iedere Twente supporter zal opgelucht adem halen in de wetenschap dat we door kunnen. Al die jaren van kommer en kwel, gezeik en gezeur over bestuur en financiën, boetes, puntenaftrek, negatieve publiciteit. Bijna nooit ging het over het voetbal, kon het niet over het voetbal gaan. We hebben het allemaal moeten ondergaan met een steeds groter wordend gevoel van onmacht, boosheid, woede, verdriet en pijn. Telkens weer kwam onze club negatief in het nieuws, vaak ook terecht. Het vervelende daarbij was dat je als individuele supporter niets aan de financiële en bestuurlijke ellende hebt bijgedragen, maar er wel op wordt aangekeken door personen die niet de moeite nemen om wat verder te kijken dan hun neus lang is. Dat laatste deed nog meer pijn. Maar goed, zo werkt dat in de wereld en dus ook in de voetbalwereld.

Ik ben blij dat we vanaf nu weer kunnen bouwen aan een duurzaam gezond FC Twente. We zijn er namelijk nog niet, structureel. Na de zomer volgen er organisatorische herstructureringsgesprekken. Er moet aan schuldsanering gedaan worden, waarbij de kleinere ondernemers en de supporters zeer waarschijnlijk ook een rol zullen gaan krijgen. Er zal op een of andere manier eens echt geluisterd moeten worden naar de achterban. En vooral; er zal een team samengesteld moeten worden waarbij het besef er 100 % is dat een keten zo sterk is als zijn zwakste schakel. Een team waarin een ieder bereid is om die extra meter te maken voor het collectief. Een team ook waarin spelers het besef in hun donder hebben dat FC Twente voor ons meer is dan voetbal alleen. Een team waarin een ieder zich even verantwoordelijk voelt voor de eigen- als voor de groepsprestatie. Een hechte, voor elkaar werkende eenheid is wat dat betreft al een enorme stap voorwaarts.

We kunnen ons eindelijk weer eens bezig houden met het voetbal zelf. De spelers die gaan komen. De spelers die wellicht nog gaan. Het netwerk van Ted, de invloed van Fred. De nieuwe competitie, de strijdwijze. ‘Friday night lights’ in de Veste. Iedereen is tegen ons. We gaan als cultclub naar nieuwe voetbaloorden. Heeeeeeerlijk!

Ik kan deze column niet afsluiten zonder stil te staan bij de trots die ik voel als het gaat om de wijze waarop wij met zijn allen achter- en om onze club zijn blijven staan in de donkerste momenten van haar bestaan. We zijn massaal naar wedstrijden blijven gaan. Uit- en thuis. We waren, ondanks de naderende degradatie, de op 3 na best bekeken club op Fox Sports. We gaan met minstens 19.000 kaarthouders het nieuwe Eerste Divisie seizoen in. Een uniek feit in onze vaderlandse voetbalgeschiedenis. Daaruit blijkt de liefde voor onze club. Daaruit blijkt de belangrijke plek die de club in ons leven inneemt. Van de miljoenen die via de ‘noabers’ uit het grote bedrijfsleven in de club worden gestopt, via de huisvrouw uit Borne, de kleine zelfstandige uit Oldenzaal, de chronisch zieke uit Enschede, de marktkoopman uit Hengelo, de personeelsmedewerker uit Goor, de student uit Denekamp, de boer uit Tubbergen, de dokter uit Vasse, de pizzakoerier uit Losser. Allemaal hebben we laten zien welke kracht en macht we gezamenlijk kunnen vormen, alles vanuit de liefde voor de club. Een liefde die we met elkaar delen en ons bindt, waar ter wereld we ons ook bevinden.

We kunnen vooruit en met de (kritische) inzet van een ieder ben ik er van overtuigd dat de dag snel zal komen dat wij en onze eventuele (klein)kinderen, fier van trots, de bloedrode vlag met het Twentse Ros weer in opperste blijdschap kunnen laten wapperen in de wind van voorspoed en we het recente verleden definitief achter ons kunnen laten.

FC Twente, heel ons leven lang!!

COTE!!!!!!!

TAZ

Sluit je aan bij Pure Energie en krijg een FC Twente shirt kado!
Onze hoofdsponsor Pure Energie heeft een mega actie voor alle supporters van FC Twente. Nieuwe klanten krijgen een gratis FC Twente shirt én een kadobon t.w.v. maximaal €200 euro! Klik op de banner voor meer informatie!

Foto: Pro Shots

8 Reacties

8 Comments

 1. Dick

  22 juli 2018 at 14:10

  Zo gabortraaie jij vindt het nodig om op deze site je gal te spuwen over onze club.
  Flikker op naar dat kut Breda en ga je frustraties elders botvieren.

 2. Dick

  21 juli 2018 at 06:23

  Er staat niemand te juichen, eerder opgelucht. Arrogantie is iets wat in een ander deel van Nederland voorkomt, niet hier. En inderdaad Twente was enige tijd een topclub in Nederland. Daarna is het fout gegaan. Men had toen een stap terug moeten doen, zowel financiel als sportief.
  Er is toen met geld gesmeten en zijn onverantwoorde financiele risicoś genomen met wazige constructies. Daarmee heeft de club veel sympathie, die het toen had, verspeelt.
  Maar iedereen verdient een tweede kans ook deze mooie club.
  Ja en dat gaat met vallen en opstaan. En dat bedrijven en de gemeente daarbij helpen is niets mis mee. Kijk maar naar andere clubs in Nederland waar de financiele bijdrage nog veel groter was.
  Twente is van grote betekenis in Twente op velerlei gebied.
  Maar goed ik hoop dat het goed komt en we zullen nog een hele tijd op de blaren moten zitten en de sympathie door goed beleid en sportieve prestaties langzaam moeten terugwinnen.

  • fctexpert

   21 juli 2018 at 18:36

   idd blabla,

   men had helemaal geen stap terug hoeven te doen, alleen na het missen van de titel in 2011, normaal blijven doen, dan waren we gewoon top gebleven, psv en ajax missen ook wel eens een titel en feyenoord helemaal, men had toen geen paniekvoetbal moeten spelen, en gewoon met het beleid wat Joop jaren ervoor deed door moeten gaan in de steigers, passend huis etc.etc, tis zo ontzettend jammer dat Joop en consorten zich destijds de kop gek hebben (laten) maken door louche lieden die over de rug van onze club zich verrijkten, Joop en aldo worden hier vaak afgeschilderd als megalomane types, maar geloof me, in de vieze corrupte maffiose teringwereld die voetbal heet, waren ze eigenlijk ook zo groen als gras, en hebben zich zelf overschat en zijn eraan kapot gegaan en met hun ook de club.

 3. Joost

  21 juli 2018 at 00:28

  Bla bla bla… echt een club om trots op te zijn man!

 4. Long Johnnn

  20 juli 2018 at 21:14

  Juich maar niet te hard met z’n allen.De schuldenlast is nog enorm. Onbegrijpelijk dat ernog spelers gehaald worden,die megasalarissen ontvangen. De tering naar de nering zetten,daar begint het mee,behalve bij fc T.Jeugdopleiding daar kun je als club winst uithalen,maar wie breekt ernog door bij deze ‘koopclub’,nul komma nul.Nee ik zie het somber in voor deze club.Mijn verwachting is dat ze over 2 jaar weer bij de gemeente aankloppen.Hopelijk draven de huidige beleidsbepaler niet zo hoog van de toren zoals hun voorgangers.Als er een fatsoenlijk beleid is deze club binnen 15 jaar schuldvrij,eerder niet.Maar dan moet erwel beid en visie neergelegd worden.Werp eerst die arrogante houding af van dat Fc T een ‘topclub’ is.Qua achterban misschien,echter de bedrijfsvoering is belabberd en teveel op sentimenten berust.Dit wordt een zwaar jaar voor Twente.

 5. Dick

  20 juli 2018 at 18:03

  Prachtig verhaal. Mij uit het hart gegrepen. Ik houdt ook enorm van deze club. Ben nu 57 jaar en al vanaf mijn tiende supporter van deze mooie club. Ik hoop en verwacht dat vanaf nu wij weer de goede kant op gaan maar de weg zal lang zijn. Ik was dan ook enorm blij dat het nieuws binnenkwam dat wij van het faillissement waren gered. Ik word wel moe van al dat negatieve berichtgeving omtrent onze club. Het feit dat zoveel seizoenkaarten zijn verkocht en dat zoveel bedrijven achter de club staan, wat echt uniek is, hoor je niemand. Maar ja, we zullen er maar aan moeten wennen.
  Come on Twente.

  • Richard

   20 juli 2018 at 18:44

   Wat betreft die negatieve berichtgeving: volgens mij hébben jullie het er zelf naar gemaakt. Niemand anders. Dus niet verbaasd doen als mensen niet echt kunnen waarderen wat daar allemaal in Enschede gebeurt. Dus inderdaad wen er maar vast aan, want er gaat nog veel meer commentaar komen op de manier hoe FC Twente werkt.t

  • gabortraaie

   20 juli 2018 at 22:59

   Dit is echt niet uniek pannenkoeken.
   Dit hebben wij in Breda al lang geleden gedaan supporters en sponsoren met de actie RED NAC.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

marino-pusic-trainer-fc-twente-top-oss-2018 marino-pusic-trainer-fc-twente-top-oss-2018
Eerste elftal17 uur geleden

Pusic blij: “Als je dit soort wedstrijden wint ben je op de goede weg”

Goed was het niet van FC Twente, maar toch kon de ploeg van trainer Marino Pusic na afloop van het...

Eerste elftal17 uur geleden

Foutje bedankt! Scheidsrechter geeft FC Eindhoven-speler per ongeluk rood

FC Twente won vrijdagavond met de grootst mogelijke moeite van reuzendoder FC Eindhoven. De ploeg van trainer Marino Pusic kreeg...

grolsch-veste-fc-twente-65-reclame grolsch-veste-fc-twente-65-reclame
Eerste elftal18 uur geleden

Familie Wessels speelt wederom grote rol in redding FC Twente

De definitieve redding van FC Twente lijkt aanstaande. Dinsdagavond is er een sponsorbijeenkomst waar een honderdtal sponsoren zich verzameld om...

dennis-schipper-demcon-voorzitter-fc-twente dennis-schipper-demcon-voorzitter-fc-twente
Eerste elftal18 uur geleden

Schipper trots: “Ik vraag me af hoeveel clubs dit voor elkaar zouden krijgen”

Met man en macht wordt er gewerkt om FC Twente definitief te redden op financieel gebied. Als alles meezit dan...

logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste
Eerste elftal19 uur geleden

FC Twente presenteert volgende week nieuwe stichtingsvoorzitter

Erwin Wigbold, voorzitter van Stichting FC Twente ’65, heeft te kennen gegeven zijn functie als voorzitter van de stichting neer...

grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats
Eerste elftal19 uur geleden

Redding FC Twente nabij: 14 miljoen op enkele tonnen na binnen

Als alles mee zit is FC Twente dinsdagavond definitief gered. De Enschedese club probeert dan tijdens een sponsorbijeenkomst om de...

van-den-boomen-smith-friday-penalty van-den-boomen-smith-friday-penalty
Eerste elftal1 dag geleden

Penalty veroorzaker zwaar gefrustreerd: “Twente krijgt al drie weken cadeautjes. Verder zit er niet veel in”

De late penalty was na afloop van de wedstrijd tussen FC Twente en FC Eindhoven het onderwerp van gesprek. Zo...

vieren-doelpunt-aitor-bijen-boere-smith-brama vieren-doelpunt-aitor-bijen-boere-smith-brama
Eerste elftal1 dag geleden

Brama is fan van arbiter: “Ik vond deze scheids echt geweldig”

Na de knotsgekke afloop van de wedstrijd tussen FC Twente en FC Eindhoven stond aanvoerder Wout Brama FOX Sports te...

aitor-cantalapiedra-fc-twente-jong-psv-2018-doelpunt-vieren aitor-cantalapiedra-fc-twente-jong-psv-2018-doelpunt-vieren
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente wint in krankzinnige slotfase en ziet FC Den Bosch verliezen

FC Twente heeft vrijdagavond wederom goede zaken gedaan in de Keuken Kampioen Divisie. Het won in de laatste seconde van...

sfeeractie-vak-p-ultras-spandoek-fc-twente-eindhoven-2019 sfeeractie-vak-p-ultras-spandoek-fc-twente-eindhoven-2019
Eerste elftal1 dag geleden

VIDEO: ULTRAS Vak P pakt uit met schitterende sfeeractie!

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen FC Twente en FC Eindhoven pakte ULTRAS Vak P flink uit met een schitterend spandoek....

Advertentie