Connect with us

Columns

Column: FC Twente komt weer thuis…..

Published

on

Het lied werd nog gedraaid ook nog. Net toen Hake werd geïnterviewd door Fox Sports, voor de aftrap van de wedstrijd die het geloof in veel Twente harten weer terugbracht. In een wat oubollige stemming had ik ook maar een verzoekplaatje ingediend voor de wedstrijd FC Twente-Ajax. “Tubthumping” van Chumbawambah….. ’I get knocked down, but i get op up again, you never gonna keep me down’ en dat tig keer herhaald met een opzwepende beat. Tsja, dat geeft volgens mij goed weer hoe het met Twente nu gesteld is. Weliswaar nog op de grond liggend, down and out, maar langzaamaan weer omhoog komend. Niemand zal ons er blijvend onder krijgen en houden. Daarvoor is de club te groot en zijn de fans te talrijk en gepassioneerd betrokken bij de club.

Want wat was dat weer eens ouderwets genieten mensen, afgelopen zaterdag. Die passie, die strijdlust, die teamgeest, die wil om te winnen die vanaf het begin uitgestraald werd door alles en iedereen. Het te lang getergde Twentse Ros bewoog zich als een furie over het veld van eer. De ietwat arrogant acterende ploeg uit de hoofdstad wist lange tijd niet waar ze het moesten zoeken en werd bij vlagen volstrekt verrast door de mentale en sportieve wederopstanding van een weer in zichzelf gelovend FC Twente. De passievolle wijze waarop een jongen als Ter Avest een tijdlang de gehele rechterkant domineerde sprak boekdelen. De van zijn ‘ketenen’ bevrijde Mokotjo liet eindelijk weer eens zien waarom hij bij Zwolle steevast tot de uitblinkers behoorde. De piepjonge goalie Drommel straalde uit alles te hebben wat een goede keeper nodig heeft en liet zien dat een keeper meer is en moet zijn dan een ballenvanger. Zelfs Cabral toonde bij tijd- en wijle weer eens aan meer in zijn mars te hebben dan hij ook zelf lange tijd gedacht moet hebben.

cabral-ziyech-olaitanUiteraard was het een wedstrijd tegen Ajax, waarbij de spelers normaliter toch al wat meer gefocust zijn. Tuurlijk was het een veeg teken dat het conditioneel over- en uit was na een goed uur spelen en ja, Drommel maakte een beginnersfout door te gretig de hoek in te gaan waar de ‘stervende zwaan’ hem graag wilde hebben. De spelers moeten elkaar ook nog wat beter leren vinden in het veld op beslissende momenten. Allemaal waar, maar we hebben de hoop weer terug, we hebben de bezieling weer terug. Qua passie, inzet en wedstrijdbeleving was het eindelijk weer eens genieten geblazen. Het is nog niet perfect, dat verwacht denk ik ook niemand. De grote winst is echter dat er eindelijk een einde is gemaakt aan het broekpoepenvoetbal dat we te lang voorgeschoteld kregen. Het tactische keurslijf waarin teveel spelers te lang en te onnodig werden geperst ter meerdere eer en glorie van de technische roerganger die nimmer twijfelde aan zijn aanpak en daardoor te vaak een zielloos gezelschap de wei in stuurde waarbij menig speler onder zijn kunnen presteerde.

Het begon al voor de wedstrijd met de mededeling van Hake dat er weer twee keer per dag getraind zal gaan worden en dat er in de opstelling het e.e.a. zal wijzigen, al- of niet noodgedwongen.

Als je ziet dat Castaignos ineens prima speelt, Corona direct twee keer scoort voor zijn nieuwe club, bij ons ineens spelers loskomen, mag je je toch afvragen wat de staf van 5 de afgelopen jaren toch in hemelsnaam heeft uitgevroten met maar 1 training per dag.

felipe-gutierrez-babyYouri kleedde zich om, hees zich zuchtend in een hesje, sjokte naar het trainingsveld, telde de pionnen, liet een scheet en een boer, schreeuwde naar Luc dat het doel best wel breed is en witte palen had en ging weer douchen?? Boudy deed naast het veld een paar schijnbewegingen na, terwijl de bal alweer lang- en breed aan de andere kant was? Jansen zat met de tong uit zijn linkermondhoek te genieten op de elektrische lijnenkalker? Van Wonderen keek als analist of de kont van Tapia niet te dik werd? Schreuder keek de laatste kracht uit de benen van de spelers die verspreidt in groepjes naar alle hoeken van het veld werden gestuurd om hun aanvallende zonden te overdenken?

Tsjonge, wat werd er toch maar wat aangekloot wat dat betreft.

Maar goed, geweest is geweest. Ik denk dat een ieder dolblij is dat het roer nu omgegooid wordt. Vaker trainen zonder de boel te veel te forceren, werken aan de wedstrijdconditie. Het op elkaar ingespeeld raken komt vanzelf. We zitten nog steeds in de hoek waar de klappen vallen, nu weer de langdurige blessure van Katsikas, het vroeg uitvallen van Tapia… U noemt, wij draaien.

Maar wat zaterdag ons geleerd heeft is dat we wel degelijk passie in de groep zit, dat spelers wel degelijk beter kunnen spelen dan ze gedaan hebben. Dat het geheel wel degelijk als een hecht team kan vechten voor iedere meter. Daarbij hoeft er niet altijd gewonnen te worden om het vuur laaiend te houden. Dat besef zal er bij iedereen zijn gezien de situatie waarin de club zich bevond en bevind.

Wij zijn als supporters her- en der weggezet als verwende blagen die niet weten wat er speelt en moesten vooral onze onwetende bekken maar eens snel gaan dichthouden. De eerste twee weken na het ontslag van Schreuder hebben echter al aangetoond dat die onwetendheid ergens anders vertoeft en zitting houdt.

Niemand van ons weet nu al te zeggen hoe het verder zal gaan, maar als men maar enigszins kan voortborduren op de ingezette koerswijziging en de passie in het spel kan behouden, zal er in dit – in meerdere opzichten- kloterige jubileumjaar toch nog een hele belangrijke winst behaald worden, een winst die niet in punten of geld uit te drukken valt, een winst die de club door alle moeilijke tijden zal loodsen, een winst waar zoveel fans smachtend op hebben zitten te wachten…… De terugkomst van de club in het hart en de ziel van de fans. Dit is ONS FC Twente, niet volmaakt, dat zijn wij ook niet, maar wel alles gevend wat er in zit, met lef, durf en passie. Uitgaand van kracht in plaats van zwakte.

ONS FC Twente is eindelijk weer THUIS, waar het al te lang weg is geweest. Verdomme, hoe mooi is dat dan!!

TAZ

Foto’s: Sportfoto Oost

banner-tukker-life-floor

3 Comments

3 Comments

 1. Geert

  14 september 2015 at 18:26

  Amen!!

 2. Inkoppertje

  14 september 2015 at 18:04

  Heerlijk! Die motivational speaker voorafgaand zorgde ook gelijk voor de goede toon. Heb fantastisch genoten, stond eindelijk weer met spanning op de tribune!

 3. Marc

  14 september 2015 at 12:44

  Helemaal gelijk Tukker Aan Zee! Hake heeft in 2 weken het ongelijk van Schreuder gewezen en laten zien dat er zeker nog werk aan de winkel is. Echter met een beetje meer conditie en een zelfde instelling als tegen Ajax kan het best nog een leuk seizoen worden. Zolang we maar niet degraderen vind ik alles best, als de wil, intentie en de passie er maar is om alles eruit te halen wat erin zit. Geen lanterfanteren meer, maar moven met dat kadaver!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021 uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021
FC Twente Nieuws2 uur ago

Gaat FC Twente volgend seizoen Europa in?

Ruim elf jaar geleden werd FC Twente kampioen van Nederland. De club beleefde geweldige jaren en speelden seizoenen achter elkaar...

youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015 youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015
Eerste elftal4 uur ago

‘Gediscrimineerde’ Mokhtar belde Jans voor terugkeer bij FC Twente

Youness Mokhtar heeft een aantal pittige uitspraken gedaan tegenover de NOS. De voormalig FC Twente-aanvaller is clubloos en dat heeft...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
Eerste elftal6 uur ago

Van Wonderen: “Ik vind het spel van FC Twente leuk en mooi om naar te kijken”

Komende zondag reist FC Twente af naar Deventer voor de confrontatie met promovendus Go Ahead Eagles. Het wordt een weerzien...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal7 uur ago

Thijs van Leeuwen blinkt uit bij Almere City na ontslag Verbeek

Vorige week dinsdag kreeg Gertjan Verbeek het nieuws dat er geen toekomst meer is bij Almere City FC. Hiermee werd...

tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019 tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019
Eerste elftal23 uur ago

Jans geprikkeld door Van Wissing: “Het werd door jou een item gemaakt”

Eerder deze week zat Tijmen van Wissing aan tafel bij het programma Voetbalpraat van ESPN. Hier sprak de clubwatcher onder...

ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021 ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal24 uur ago

Jans: ‘Ligt het aan coronatijd dat iedereen doorslaat in negativiteit?’

Na de 0-0 tegen Feyenoord, staat komende zondag de volgende wedstrijd op het programma. Dan neemt FC Twente het in...

cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015 cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Martina overspeelde zijn hand in zoektocht: “Ik heb veel kansen laten lopen”

Oud-FC Twente verdediger Cuco Martina is na zijn vertrek bij Everton in de zomer van 2020 ruim een jaar transfervrij...

mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Oud-FC Twente speler Piqué beëindigde carrière na TIA in stilte

De inmiddels 42-jarige Mitchell Piqué kwam in het seizoen 2000-2001 op huurbasis uit voor FC Twente. Na zijn tijd in...

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld
Eerste elftal2 dagen ago

Ajax kan decennia oud record FC Twente verbreken: “Daar schrik ik wel van”

In het jaar 1972 settelde FC Twente een record wat nog altijd staat. De Enschedese formatie kreeg in dit competitiejaar...

mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021 mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Hilgers en Rots speelde niet altijd op hoogste niveau: ‘Winnen geen doel op zich’

FC Twente stond vorig seizoen derde op de ranglijst met percentages van de gespeelde minuten van zelfopgeleide spelers. De KNVB...