Volg ons op Social Media

Columns

Column: FC Twente voor altijd!

Gepubliceerd

op

vak-p-supporters-vlag-sfeeractie

In de, inmiddels klassiek te noemen film Forrest Gump zit de hoofdpersoon op een bank in een parkje. Naast hem neemt een vrouw plaats en terwijl hij een doos bonbons pakt, vraagt hij of zij er ook een wil. Na een weigering zegt hij; “Mama always said, life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.”

Hetzelfde gevoel komt ook om de hoek kijken bij de start van een nieuw voetbalseizoen. En al helemaal als het ons aller FC Twente betreft. De club wordt nog steeds in de steigers gezet en het fundament begint steeds meer vorm te krijgen. Hopelijk wordt snel duidelijk of de nieuwe voorzitter wel- of niet in een BV constructie aan mag treden bij de club en hopelijk blijven we dit seizoen eens verlost van onaangename financieel/bestuurlijke verrassingen. De focus eens volledig op het voetbal en de selectie. Hoe fijn zal dat zijn!

Tita Ted

Kijkend naar de selectie die “Tita Ted”, al of niet met behulp van “Twentefluisteraar” Fred, tot dusver samen heeft weten te stellen is het afwachten geblazen of er weer een mooi collectief uit komt.

De “Tovenaar van het Twentekanaal” moest het wederom met weinig middelen doen en zijn uitgebreide netwerk bijkans volledig uitpersen om een aantal betaalbare spelers onze kant op te kunnen krijgen. Nakamura, Pleguezuelo, Berggreen, Matos, Verhaegh, Aburjania, Selahi. Niemand weet hoe ze gaan presteren in het komende seizoen, dat morgenavond om kwart voor negen voor ons begint.

ted-van-leeuwen-tevreden-fc-twente-2018
Ted van Leeuwen

Afgaand op de weinige oefenwedstrijden die tot dusver gespeeld zijn, ben ik voorzichtig optimistisch. Het lijkt allemaal wat meer doordacht en vanuit een visie qua spel. Dat is ook wat de nieuwe trainer Garcia wil en wat de spelers tot dusver aangeven dat er gebeurt.

Een trainer zonder ervaring als hoofdtrainer bij een volksclub als FC Twente. Het is deels een grote gok. Al of niet door de omstandigheden gedwongen. Er zal de nodige tijd overheen gaan voordat het uiteindelijke team er zal staan. Maart dat geldt ook voor vele andere clubs in de Eredivisie. Iets in mij zegt dat het uiteindelijk een goed draaiend geheel zal worden en dat het team zich tenminste zal handhaven.

Supporterssteun

Wat mij daarin sterkt is de onvoorwaardelijke steun die de club heeft van de supporters. In alle geledingen; man, vrouw, jong, oud, meisje, jongen, blank, zwart, bruin, geel, ziek, gezond, links, rechts of in het midden, hoger opgeleid of alleen basisschool, veganist, macrobioot, vleeseter, directeur en schoonmaker, import en expats. Het dondert allemaal niet als FC Twente aan de orde is. FC Twente is voor vele duizenden en duizenden meer dan een club. Het is een passie, een ‘way of life’ en dat voor velen al tientallen jaren.

We zijn weer terug in de Eredivisie. Een divisie waar we ook thuishoren.

De eeuwige ranglijst van de Eredivisie:

 1. Ajax                   
  Aantal wedstrijden gespeeld:    2126              
  Totaalaantal punten: 4620
 2. PSV                   
  Aantal wedstrijden gespeeld:    2126              
  Totaalaantal punten: 4347
 3. Feyenoord       
  Aantal wedstrijden gespeeld:    2126               
  Totaalaantal punten: 4113
 4. FC Twente       
  Aantal wedstrijden gespeeld:    2058              
  Totaalaantal punten: 3228

Qua toeschouwersaantallen staat ons cluppie ook op de 4e plaats in het betaalde voetbal. En dat in ieder geval al vanaf het seizoen 2011-2012. Zelfs in de eerste divisie waren er tijdens het vorige seizoen meer thuisbezoekers in de Grolsch Veste (499.795 totaal; gemiddeld 26.305 per thuiswedstrijd), dan 15 Eredivisieclubs konden laten noteren.

De uit-support is ook prima voor elkaar in Twenteland met een ongekende bezettingsgraad van 90.9 procent in het vorige eerste-divisie seizoen. Daar komt menig eredivisieclub bij lange na niet aan.

Tel daarbij ook nog even het feit op dat de club, met de komst van SV Glanerbrug een ongekend aantal van 27 actieve supportersverenigingen heeft!! Met daarbij de krachtige Vriendenkring en het inmiddels al iconische Vak-P.

Er is gelukkig ook steeds meer en hernieuwde aandacht voor de jeugd, de basis van iedere goed draaiende club. De tijd dat onze eigen talenten ‘gaan lopen’ is binnen niet al te lange tijd hopelijk geheel voorbij.

Nooit kapot

Als u dat allemaal tot u door laat dringen beste lezer, is er maar een conclusie mogelijk. FC Twente gaat nooit kapot!

We zijn nog lang niet waar we willen en moeten zijn in bestuurlijk en financieel opzicht. Het zal ook sportief gezien niet makkelijk worden, maar ik ben ervan overtuigd dat de weg naar boven definitief is ingeslagen. FC Twente staat niet alleen. Nu niet en nooit! FC Twente voor altijd! Mede door de harde lessen van de afgelopen jaren en de hondstrouwe, massale steun zullen we uiteindelijk weer daar zijn waar we horen, en dat gedurende vele generaties; in de (sub)top van het betaalde voetbal. Ik neem er vast een bonbon op. Hmm……marsepein, lekker!

COTE!!!!!!!!!!!!!!

TAZ

3 Reacties

3 Comments

 1. roelklos

  3 augustus 2019 at 09:57

  Deze kunnen ze in hun tazje doen

 2. Tukkerpower

  2 augustus 2019 at 14:34

  Inderdaad Twente staat niet alleen, vandaar het “You’ll never walk alone” snappie Taz?

 3. Inkoppertje

  2 augustus 2019 at 13:58

  Lekker Taz, mooi stukje weer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

Joël-Drommel-kampioen-FC-Twente-2019 Joël-Drommel-kampioen-FC-Twente-2019
Eerste elftal2 minuten geleden

Drommel in Elftal van de Week. Espinosa slechtste speler van speelronde 4

FC Twente is ook na speelronde vier ongeslagen in de eredivisie. Afgelopen zaterdag speelde de ploeg van Gonzalo Garcia met...

Sander-Schimmelpenninck-hoofdredacteur-quote Sander-Schimmelpenninck-hoofdredacteur-quote
Columns27 minuten geleden

Schimmelpennincks fascinatie voor de skybox: “Hier zijn alle clichés waar”

Op mijn veertiende kocht ik mijn eerste seizoenskaart voor FC Twente. Een staanplaats in Vak O, naast de harde kern...

Eerste elftal3 uur geleden

Transfer Busquets nog niet afgerond, middenvelder sluit later aan

FC Twente-trainer Gonzalo Garcia hoopt komend weekend te kunnen beschikken over Oriol Busquets. De verdedigende middenvelder heeft gekozen voor een...

gonzalo-garcia-trainer-fc-twente-rkc-2019-2020 gonzalo-garcia-trainer-fc-twente-rkc-2019-2020
Eerste elftal14 uur geleden

FC Twente en Sparta Rotterdam schrijven historie in eredivisie

FC Twente en Sparta Rotterdam hebben in de vierde speelronde van de eredivisie geschiedenis geschreven. Het is voor het eerst...

Eerste elftal20 uur geleden

Pothuizen blikt terug: “Moesten week lang iedere dag om 7 uur bij de club zijn”

Patrick Pothuizen kwam tussen 2001 en 2004 uit voor FC Twente. De oud-verdediger kwam in het seizoen 2001/02 te spelen...

grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats
Eerste elftal20 uur geleden

Vlaar dankbaar: “Veel werk verzet om het overal een beetje AZ te laten zijn”

Afgelopen donderdag week AZ uit naar de Grolsch Veste voor het Europa League-duel met Royal Antwerp FC. Verdediger Ron Vlaar...

onno-van-veldhuizen-enschede-burgemeester-enschede onno-van-veldhuizen-enschede-burgemeester-enschede
Eerste elftal20 uur geleden

Ten Voorde haalt uit: “Net zo onhandig als Mr. Bean met zijn vriendinnetje”

Afgelopen donderdag stond het Europa League-duel tussen AZ en Royal Antwerp FC op het programma in de Grolsch Veste. Burgemeester...

Eerste elftal21 uur geleden

Jansen: “Hebben FC Twente het gevoel gegeven dat ze wat konden betekenen”

FC Twente speelde zaterdagavond met 0-0 gelijk op bezoek bij sc Heerenveen. De Tukkers kwamen een aantal keren goed weg,...

joel-drommel-fc-twente-duim-trainingcentrum joel-drommel-fc-twente-duim-trainingcentrum
Eerste elftal1 dag geleden

Drommel tevreden: “We hebben gestreden en gevochten”

FC Twente speelde donderdagavond in het Abe Lenstra Stadion met 0-0 gelijk tegen sc Heerenveen. Dat de brilloze stand op...

Eerste elftal1 dag geleden

Faik gefrustreerd: “Wij horen hier gewoon drie punten te pakken”

FC Twente en sc Heerenveen deelden zaterdag in het Abe Lenstra Stadion de punten door met 0-0 gelijk te spelen....

Advertentie