Connect with us

Columns

Column: FORZA FC TWENTE!!

Published

on

Goede raad was duur. Het gezelschap had zich als een levende slinger door de geheime catacomben van het nieuwe Heracles stadion gewurmd. Links en rechts hoorden ze feestelijk gezang van de in een opperbest humeur verkerende Heracles fans. “Hier, hier moeten jullie langs, dan staan jullie straks aan de zijkant. Niemand kan jullie zien”. De spelersbus bleef leeg en reed gewoon de normale route om boze fans op een verkeerd spoor te zetten. Er kwam een heuse fop bus aangereden om de heren anoniem en in het geniep te vervoeren naar een geheime locatie, alleen bekend bij de CIA , de Mossad en de KGB. Ergens kilometers boven hen vloog een speciaal, super geavanceerd vliegtuig dat iedere vijandelijke beweging op de grond minutieus volgde. “Niemand stapt nog in !”, blafte een getergde Ted in een mini walkie-talkie. Eerst moest de speciaal getrainde explosievenhond Henkie de bus in. Als Henkie geen alarm sloeg konden ze voorzichtig, met de bivakmuts op het hoofd de bus in gaan. Maar hoe kwamen ze weer thuis in Hengelo en Enschede ?

de uitfluiter

De andere gebeten hond, Nick Marsman

Marsman herinnerde zich de dwarrelbal van die avond nog en opperde om de hele route zigzaggend af te leggen. Uvini stelde voor om een tunnel onder de grond te graven. Hakim probeerde de elasticiteit van de aanvoerdersband uit en bedacht of er tassen mee afgeschoten konden worden in plaats van jonge medespelers. Schreuder sprak van een geduchte tegenstander. Plots gingen overal alarmbellen af en rode knipperlichten. Een kabaal van jewelste. “Mayday…mayday….mayday”, schreeuwde een van angst schor geworden stem. Iedereen liet zich op de grond vallen, met de armen beschermend achter het hoofd. Grote zoeklichten schoten heen- en weer om uiteindelijk het vizier te richten op twee FC Twente fans. Een vader en zijn zoontje, beide met Twente sjaals om die bij het hek stonden omdat ze per ongeluk waren verdwaald in hun zoektocht naar een W.C. “Hij wil alleen maar een handtekening van ter Avest”, kon de man nog net, met zijn handen omhoog stamelend uitbrengen voordat hij door een drietal, speciaal getrainde kikvorsmannen tegen de grond werd gewerkt.

Tsja, je kunt er zo een boek over schrijven. Die verkramptheid en angst voor de eigen fans, die lucht geven of wilden geven aan hun gevoelens van boosheid en teleurstelling. Niets nieuws onder de zon. Is al eerder gebeurd. Niet mijn manier van protest, maar alla. De club heeft al veel vaker voor hetere vuren gestaan. De manier waarop er zaterdag werd gereageerd op de aangekondigde protestactie van een aantal fans vind ik echter tekenend voor de volstrekt verkrampte manier waarop de club en de achterban tegenover elkaar zijn komen te staan. Deed gewoon ook pijn. Net of er spelers of trainers in elkaar zouden worden geslagen of zo. Wat is er toch allemaal gebeurd met de club? Waar is toch ons FC Twente gebleven? Die ene rode familie?

alfrd-schreuder-pijnzendGroot was dan ook de opluchting toen gistermiddag bekend werd dat het bestuur eindelijk de knoop doorhakte en afscheid nam van Schreuder. De man die zich steeds verder ingroef en Twente ging zien als een persoonlijk project dat koste wat kost afgemaakt moest worden, ook al ging dat ten koste van de club zelf, de sportieve prestaties op het veld en de ‘zin in Twente’ bij de achterban.

Ook na zijn afscheid kan hij het niet nalaten om aan te geven dat de club de oren heeft laten hangen naar de ‘verwende’ fans. Diezelfde fans die na het begin van de wedstrijd tegen Heracles de club zo hartstochtelijk toezongen dat Alfred zijn assistent niet eens kon verstaan. Diezelfde fans die nu al keer op keer hebben uitgelegd dat het niet gaat om resultaten alleen, dat het niet gaat om een verliespartij meer- of minder, dat ze niet blind zijn voor de werkelijkheid waarmee de club in- en buiten het veld te dealen heeft nadat het Luchtkasteel van Joop c.s. als een ballon leegliep.

Haat gaat, of beter gezegd ging om de onherkenbaarheid van het spel, de verkrampte en angstige wijze van spelen, de laffe manier van het bejegenen van een tegenstander, de aanhoudende tactische chaos, het te veel voorkomende gebrek aan discipline bij een aantal spelers, het niet beter maken van teveel spelers, integendeel. Jongens die bij hun club van herkomst er uit sprongen gingen onder de weinig bezielende leiding van Alfred er eerder in spel op achteruit. Het bijna continu verkeerd ingrijpen tijdens een wedstrijd. Het chagrijn voor de t.v., de banaliteit van de smoesjes voor- en achteraf, het gebrek aan ‘vreugde’ dat uitgestraald werd. Het gebrek aan passie, bezieling en trots. Het geheel was te lang, onnodig lang, geen team. Geen eenheid die om kan schakelen naar nimmer aflatende strijd als daar om werd gevraagd.

Uiteraard was Alfred niet alleen verantwoordelijk voor het mislukken van zijn Twente avontuur. Hij was echter allang niet meer de man die onderdeel zou uit gaan maken van de oplossing, en te lang de man die een belangrijk onderdeel uitmaakte van het probleem. Dan gaan in de voetballerij de wetten gelden die je overal in werking ziet treden. Als het aan bepaalde journalisten ligt die geen flikker met Twente hebben had hij uiteraard nog tot in lengte van jaren door mogen gaan. Kan hun dat donderen, is hun club toch niet en nooit geweest ook. Wij zijn verwende snotblagen en moeten onze snaveltjes gewoon houden, emotioneel betrokken als we zijn. Uitleggen dat het al jaren speelt en met hele ander zaken te maken heeft helpt niks, daarvoor spelen er te veel belangen en betekent Twente te weinig voor ze… Fuck that!!

pec-twente-008-hakim-ziyech-teleurgesteldDat een speler als Ziyech echter meent dat zijn speciale project met Schreuder boven het team- en clubbelang staat, geeft echter wel aan hoever bezijden het grote geheel in technisch verband is gehandeld. Corona komt op de training doodleuk naar Schreuder toe lopen en zegt dat hij eigenlijk niet wil spelen omdat hij met Porto in zijn hoofd zit. Iedere trainer had zo’n speler met een schop in zijn kont de tribune op gepleurd. Daar komt namelijk niks van. Een speler opstellen die bang is om geblesseerd te raken omdat hij zo graag weg wil, dat kan een kind van zes je nog wel vertellen. Maar nee hoor, hij mag gewoon starten om vervolgens te demonstreren dat hij echt niet met zijn hoofd bij Twente en de wedstrijd zit.

Hakim forceert een vertrek. Het zou zonde zijn als dat inderdaad zou gaan gebeuren. Maar als je hier speelt om de trainer en niet om de club, heb je er ook niks meer te zoeken. Ik zou zeggen, laat het even bezinken Hakim. Er gaat straks weer wat moois opbloeien hier in Twente. Niet dankzij Schreuder, maar ondanks de nalatenschap van Schreuder.

Ook wij fans zullen nu weer massaal en met alle steun die we kunnen bieden de club dienen aan te moedigen. Niks geen negatieve en afgeleide energie meer. Allemaal weer achter het team! Een nieuwe trainer verdient, net als iedere nieuwe speler krediet. Men weet wat er gezocht wordt in een trainer en wat het team nodig heeft. Niemand van ons zal denken dat het nu ineens allemaal heel snel beter gaat en dat de winstpartijen zich aaneen zullen rijgen. Iedereen zal echter iets van opluchting voelen. De club is weer een beetje bij ons teruggekomen, het gevoel in ons hart is weer wat opener geworden, we kunnen weer juichen zonder dat rotgevoel dat die angsthaas denkt dat het voor hem is en het schijtvoetbal waar hij voor stond.

We hebben een jong team, een samengeraapt stel nieuwelingen erbij, een hele slechte seizoenstart, maar liever een verliezend of gelijkspelend FC Twente waarin een ieder alles geeft en zijn stinkende best doet voor het geheel, waarbij er weer uitgegaan wordt van de eigen kracht en de vreugde in het spel weer overspringt op de tribunes, dan het labekkakkerige, verkrampt/angstige spel dat we te lang hebben moeten aanzien. Twente is op het veld weer ONS Twente geworden. Indien de discipline goed wordt aangehaald, er een trainer komt die het lef weer terugbrengt en weer structuur kan aanbrengen in de chaos, gaan we nog wel degelijk een mooi seizoen tegemoet.

We worden nu uitgelachen, her- en der, laat ze maar lekker doen. Twente zal op het veld verrijzen als een steigerend Ros dat te lang de gek is aangestoken. Met onze massale steun zal het lachen de meesten snel vergaan. Kalm en vastberaden slaan we terug.

FORZA FC TWENTE !!

TAZ

banner-tukker-life-floor

12 Comments

12 Comments

 1. Jeanette Heck-Arendsen

  1 september 2015 at 06:35

  Beter kan alles niet verwoord worden. Als onze club weer de klasse krijgt die jij met het schrijven van deze column hebt, komt alles op den duur weer goed.

 2. ktvb

  1 september 2015 at 02:32

  De Hel is weer geopend! Vol dr op klappn met zn allen tegen ajax.

 3. Jan Bruggink

  31 augustus 2015 at 20:08

  Wederom spijker,hamer,kop.

  Klasse TAZ!

 4. Gerard

  31 augustus 2015 at 16:08

  Wat ik in dit stuk mis is het aandeel van de supporters in het slechte spel van de laatste tijd. Gaan jullie je werk beter doen als je bij iedere fout wordt uitgescholden, weggehoond of bedreigd? Ik niet in ieder geval. Het trieste van alles vind ik dat het gros niet eens inziet hoe misselijkmakend hun gedrag de laatste tijd is geweest. Ik snap de reactie van Hakim Ziyech volkomen. Ik heb voorlopig ook niet de behoefte om nog wedstrijden te bezoeken. Niet vanwege slecht voetbal of slechte resultaten, maar omdat ik mij schaam voor de manier waarop onze spelers worden bejegend en de trainer is ‘weggewerkt’.

  • sjaak

   31 augustus 2015 at 16:31

   Ik neem aan dat je nooit in een stadion komt, anders geef je niet een reactie als bovenstaande.De spelers worden niet verkeerd bejegend, juist alles van dat.Als je het niet snapt Gerard, reageer dan niet.

 5. Corr

  31 augustus 2015 at 13:39

  mooi verwoord, kiek uut here whe come COTE

 6. ine

  31 augustus 2015 at 13:37

  wat een geweldig stuk, zo uit het hart geschreven.

 7. Tukkerpower

  31 augustus 2015 at 13:31

  Beter kun je het niet verwoorden, jammer dat deze column niet in de landelijke pers staat.

 8. KOOG

  31 augustus 2015 at 12:44

  Het juk is weg.
  De lijn naar mobi dik is gekapt en wij zetten koers naar prestaties, eer en roem.
  Mischien nog een drenkeling te melden Maar dan is de twente schuit al aan de horizon verdwenen opweg naar nieuwe verhalen en romantiek!

  OOOOH wat zal AFC weer eens met knikkende knieen de Veste betreden en verlaten!
  Laat het najaar alvast Maar komen en de storm van het rode gevaar op hun neer dalen.
  zij die Zonen worden aan de kant gevaagd en nimmer weer terug keren…..

 9. Arjen Spekschate

  31 augustus 2015 at 12:42

  Super goed stuk. Mijn complimenten!

 10. Willem oet Twente

  31 augustus 2015 at 11:59

  Complimenten!

 11. Amstaff '82

  31 augustus 2015 at 11:50

  Hahaha mooi stuk Tukker aan zee! ?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021 uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021
FC Twente Nieuws2 uur ago

Gaat FC Twente volgend seizoen Europa in?

Ruim elf jaar geleden werd FC Twente kampioen van Nederland. De club beleefde geweldige jaren en speelden seizoenen achter elkaar...

youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015 youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015
Eerste elftal4 uur ago

‘Gediscrimineerde’ Mokhtar belde Jans voor terugkeer bij FC Twente

Youness Mokhtar heeft een aantal pittige uitspraken gedaan tegenover de NOS. De voormalig FC Twente-aanvaller is clubloos en dat heeft...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
Eerste elftal6 uur ago

Van Wonderen: “Ik vind het spel van FC Twente leuk en mooi om naar te kijken”

Komende zondag reist FC Twente af naar Deventer voor de confrontatie met promovendus Go Ahead Eagles. Het wordt een weerzien...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal7 uur ago

Thijs van Leeuwen blinkt uit bij Almere City na ontslag Verbeek

Vorige week dinsdag kreeg Gertjan Verbeek het nieuws dat er geen toekomst meer is bij Almere City FC. Hiermee werd...

tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019 tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019
Eerste elftal23 uur ago

Jans geprikkeld door Van Wissing: “Het werd door jou een item gemaakt”

Eerder deze week zat Tijmen van Wissing aan tafel bij het programma Voetbalpraat van ESPN. Hier sprak de clubwatcher onder...

ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021 ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal24 uur ago

Jans: ‘Ligt het aan coronatijd dat iedereen doorslaat in negativiteit?’

Na de 0-0 tegen Feyenoord, staat komende zondag de volgende wedstrijd op het programma. Dan neemt FC Twente het in...

cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015 cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Martina overspeelde zijn hand in zoektocht: “Ik heb veel kansen laten lopen”

Oud-FC Twente verdediger Cuco Martina is na zijn vertrek bij Everton in de zomer van 2020 ruim een jaar transfervrij...

mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Oud-FC Twente speler Piqué beëindigde carrière na TIA in stilte

De inmiddels 42-jarige Mitchell Piqué kwam in het seizoen 2000-2001 op huurbasis uit voor FC Twente. Na zijn tijd in...

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld
Eerste elftal2 dagen ago

Ajax kan decennia oud record FC Twente verbreken: “Daar schrik ik wel van”

In het jaar 1972 settelde FC Twente een record wat nog altijd staat. De Enschedese formatie kreeg in dit competitiejaar...

mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021 mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Hilgers en Rots speelde niet altijd op hoogste niveau: ‘Winnen geen doel op zich’

FC Twente stond vorig seizoen derde op de ranglijst met percentages van de gespeelde minuten van zelfopgeleide spelers. De KNVB...