Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Fred Rutten, hier op an!!

Column: Fred Rutten, hier op an!!

Telkens als je denkt dat de ondergrens is bereikt en het qua voetbal alleen maar beter kan, zakt het hele team van FC Twente weer dwars door de vorige ondergrens heen.

Gebrek aan wilskracht
Wat we afgelopen zaterdag in de eerste helft zagen, was zo slecht en, los van het gebrek aan voetballend vermogen, zo gespeend van elke wilskracht of overtuiging dat het te simpel is om alleen met de vinger naar de trainer en de spelers te wijzen. Diezelfde spelers die inmiddels samen met een afvaardiging van de begeleidingsgroep al bij Jan van Halst zijn geweest om hun beklag te doen over trainer Hake en zijn aanpak, aldus een bericht in een landelijke krant. ”Hake krijgt voorlopig nog het voordeel van de twijfel“, laat het artikel verder weten. Jawel, Jan is niet snel in paniek.

Maar als we onszelf de simpele vraag stellen hoe het zover heeft kunnen komen dat het voetbaltechnische voorbeeld dat Twente ooit was zo vreselijk snel op een volstrekt dieptepunt is beland, kunnen we de rol en het functioneren van Jan zelf uiteraard niet onbesproken laten.

Uiteraard heeft de club te dealen met talrijke uitdagingen op het financiële vlak en reiken de bomen nog niet verder dan het Volkspark, maar dat het voetbaltechnische gedeelte van de club er maar wat bij lijkt te hangen is even schrijnend om te zien, als dodelijk voor het vervolg.

Gebrek aan visie op technisch vlak
Er is geen visie, geen beleid, geen doelstelling, geen ambitie, geen doordacht plan waarin de club in sportief opzicht in zijn geheel wordt neergezet voor de toekomst. Deels is dat begrijpelijk, gezien de besognes die de club nog steeds heeft, deels is het echter ook gewoon een bestuurlijk/sportieve miskleun. De opbouw had direct moeten beginnen nadat de club duidelijkheid kreeg over lijfsbehoud. Ook met weinig middelen kun je aan een sportieve structuur werken met herkenbare ijkpunten op het sportieve vlak. Her- en der spelen ex-jeugdspelers van de club op een respectabel eredivisieniveau, terwijl er de laatste twee seizoenen voornamelijk huurlingen worden binnengehaald en de weerbaarheid van de eigen jeugd gelijk is aan die van een 5-jarige in een knikkergevecht met een volwassene.

Naarmate de resultaten uitblijven, maar vooral naar mate het team als een zwalkend schip zonder stuurman de woelige wateren van de eredivisie blijft bevaren, zal er steeds meer gekeken worden naar de technisch/bestuurlijk verantwoordelijke man, en terecht. Ook dat is voetbal.

Het begint uiteraard ietwat beschamend te worden als onze technisch verantwoordelijke man op televisie over de miskleunen op tactisch gebied begint bij collega clubs, terwijl het eigen team zeer zwak speelt. Dat heeft hij destijds bedongen bij zijn benoeming, maar past gewoon niet bij de huidige werkelijkheid waarin we ons bevinden.

Fred Rutten
Het zou mij dan ook een lief ding waard zijn als we de komende zware tijden in zouden kunnen gaan met een bewezen vakman als bijvoorbeeld Fred Rutten. Ook hij begon ooit met een zeer matige selectie en bracht de club vervolgens naar het sportieve niveau dat alom bewondering afdwong en FC Twente goed op de vaderlandse voetbalkaart zette. Ik weet niet of hij het wil, ik weet ook niet of het wel kan, maar alles is beter dan aan blijven modderen op de huidige manier.

Ik ga er van uit dat iedereen bij de club zijn stinkende best doet om weer uit het slop te komen. Het spel van Liendl bood zowaar ook nog een klein lichtpuntje in alle ellende, maar om nu alleen Hake te slachtofferen en gewoon weer door te gaan met de orde van de dag, zal ons echt niet verder helpen.

Wat mij betreft dienen er flinke keuzes gemaakt te worden, waarbij als eerste getracht moet worden om Fred Rutten weer terug te halen naar Enschede. Geef die man de verantwoordelijkheid en de ruimte om te werken aan de sportieve opbouw van de club in al zijn geledingen. Voor die uitdaging staan we sowieso al. Fredje hoeft volgens mij financieel niet het onderste uit de kan, als hij maar niet voor de voeten wordt gelopen.

Stapje terug
Jan zal een stap terug moeten doen en zich puur richten op de commercie. Het is nog niet te laat, maar het lijkt wel of het besluitvormingsproces en de communicatie vanuit de club net zo op apegapen ligt als de overtuiging in eigen kunnen bij de huidige selectie. Natuurlijk is het heel lastig om ieder seizoen weer een halve selectie te zien verdwijnen. Natuurlijk is het lastig om daar, met de beperkte middelen vervangers voor te zoeken. De ‘koop maar raak voor een knaak’ aanpak van nu is echter een ander uiterste. Teveel spelers zijn er gehaald die te weinig te bieden hebben voor een te lange periode ook nog soms. Blinddoek-scouting met een te heet bord op schoot. Mentaal gezien is het bedroevend momenteel. De strijdlust, ooit een geducht wapen van mindere FC Twente teams is ver te zoeken evenals het geloof in eigen kunnen. Dat kan en moet anders!

Er zal weer gewerkt moeten worden vanuit een technische visie en beleid. Dat schreeuwt om een gedegen en bewezen vakman en vereist het maken van fundamentele keuzes. Fred Rutten, hier op an!!

COTE!!!!!

TAZ

Van Halst moet plaatsmaken voor Fred Rutten als technisch directeur

4
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RichardRene Boumeester.Bennie TevredenTwenteLegend Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Richard
Gast
Richard

In de tijd dat we ze nodig hadden kwamen ze niet nou geen paniekvoetbal helpt niets.
Het opstarten van een goed scoutingsteam is noodzaak stop met het huren van spelers vul deze aan met jeugd talenten vanuit Nederland ga constructief bouwen aan een elftal we moeten nog niks 2 jaar dan alleen zorgen voor leuk voetbal in eigen huis.
Maar ja dat vind ik

Rene Boumeester.
Gast
Rene Boumeester.

Natuurlijk Jan van Halst moet blijven kent de club coltuur,maar ik zal zeggen neem Gert jan Verbeek of natuurlijk Fred Rutten.Laat Jan van halst het commercele en het financele gedeelte doen.Geef Fred Rutten of Gert jan Verbeek de funkties van Hoofdtrainer en TD.En dan komt het weer goed met onze FC.Zet hem op Jan voer dan samen een helder en duidelijk beleid met visie.SUCCES.

Bennie Tevreden
Gast
Bennie Tevreden

Rutten heeft 0,0 ervaring als TD. Het zou helemaal bij het huidige FC Twente passen om zo’n iemand als TD aan te stellen…..

TwenteLegend
Gast
TwenteLegend

Van Halst is de enige van de technische staf die er wat van snapt. Dus die moet zeker blijven.