Volg ons op Social Media

Columns

Column: Geloof, hoop en liefde

Gepubliceerd

op

supporters-fc-twente-vak-p-vlaggen-sparta-2018

De naderende pikzwarte lucht beloofde weinig goeds voor de in alle haast bijeengekomen groep mensen. Kattaklop….kattaklop….kattaklop. Het donderend kabaal van duizenden hoeven werd afgewisseld door felle bliksemflitsen die als boodschappers van het kwaad de paardrijdende horde begeleidde op hun weg naar het slecht verdedigde stadje. “Haal de bruggen op”, werd er uit vele kelen gekrijst alsof het leven er vanaf hing. “De ruiters van de hel zijn op komst”, krijste de visvrouw. “Vrouwen en kinderen als eerste naar de kerkers, verwarm de teerpotten vast”, schreeuwde een ander. Er werd in alle haast overleg gevoerd door de stadsraad en de legerleider. “Ze mogen er niet in, wat er ook gebeurd. De levens van ons allemaal staan op het spel. Als ze binnenkomen rest ons slechts een zelfgekozen dood of een gruwelijk einde door de Twentse barbaren”. Angstig turend in de verte zagen ze steeds duidelijker de Twentse bloedvlag met het spierwitte Ros, strak afgetekend tegen de zwarte hemel op hen afkomen. Witte paarden met bloeddoorlopen ogen hielden de vaart er goed in. Talloze mensen baden, bevend over hun hele lichaam, met zachte en trillende stem: ‘Oh God sta ons Helmond bij, ons arme Helmond. Verlos ons van de Twentse furie heer, hier en nu, amen!’

Criminalisering van de gewone supporter
Tsja, lieve lezer. Het bovenstaande verzinsel geeft enigszins weer hoe er in de donkere dagen der oudheid gereageerd zou kunnen zijn op de komst van een horde FC Twente fans. Als er al iets van een voetbalspel had bestaan uiteraard. Toch kan ik mij nu, anno 2018, niet aan de indruk onttrekken dat de gemiddelde voetbalsupporter die naar een uitwedstrijd wil, voor veel beleidsbepalers gelijk staat aan een zware crimineel of een bloeddorstige ruiter uit de oudheid, wiens komst net zomin gewenst wordt als de horden van destijds. De criminalisering van de gemiddelde supporter gaat wat dat betreft dan ook maar door. Helmond beeft en rilt alleen al bij de gedachte wat er allemaal wel niet zou kunnen gaan gebeuren als er zoveel fans van de tegenstander naar hun stadion komen. En na Helmond zullen vele clubs uit de Eerste Divisie volgen. Begrijp mij niet verkeerd. Deels is dat natuurlijk te danken aan de uitwassen van het verleden, waarin menige wedstrijd in het betaalde voetbal werd voorafgegaan door onzinnige matpartijen en willekeurig geweld, al of niet veroorzaakt door benevelde of dronken groepen gelijkgestemden. Maar wat we hedendaags meemaken aan regeltjes van de lokale driehoeken inzake het bezoek van een competitietegenstander riekt eerder naar muffe regelgeilheid dan respect voor het gedrag en inzet die een willekeurige supporter steekt in het aanmoedigen van zijn geliefde club bij uitwedstrijden. Er is gelukkig bijna niets ernstigs voorgevallen aan voetbalgeweld in de stadions de laatste jaren. Toch kiest bijna iedere lokale driehoek ( dat is het overleg tussen politie, justitie en burgemeester) er voor om de strengste maatregelen uit de kast te halen als het om voetbal gaat.

supporters-fc-twente-vak-p-pec-2018

Foto: Pro Shots

Waar de kaarten voor Helmond Sport eerst gewoon via internet of bij de kassa te verkrijgen waren, kwamen er gisteren allemaal waarschuwingen naar buiten dat deze worden ingetrokken indien na strenge controle blijkt dat de kaarten zijn besteld door een FC Twente supporter. Ook daar kan ik nog inkomen. Maar dat deze club tegelijkertijd twee vakken leeg laat en niet in de verkoop doet, terwijl de animo onder de Twente supporters zo groot is, vind ik echt van de zotte. Wat staat nu voorop? Dat moet toch te regelen zijn in goede samenspraak tussen de beide clubs en de supportersgeledingen van die clubs en de politie? En dan ook nog eens benadrukken welke regels er gelden bij het betreden van het stadion; “geen open dakramen, geen alcohol bij het verlaten van de bus, een voor een naar buiten komen”. Buiten staat er vervolgens zeer waarschijnlijk een haag aan politiemensen te wachten, waar je tussendoor moet lopen alsof je zojuist bent opgepakt voor een geweldsdelict met ernstige afloop. Laten we even normaal gaan doen zeg! Er zal meer geloof moeten zijn in het vermogen van de gemiddelde supporter om zich normaal te gedragen. Er meer hoop te worden geboden voor een versoepeling in de toekomst. Dat zal getuigen van ware liefde voor het spel.

Als hier niet op serieuze wijze over gesproken gaat worden, vrees ik dat we dit seizoen bij alle uitwedstrijden een minimale afvaardiging mogen sturen met een maximale politie inzet en minder sfeer dan had gekund.

Geloof, hoop en liefde
Ondertussen won ons aller FC Twente de eerste wedstrijd van het seizoen. Niemand wist waar het team zou staan. Wat het team zou kunnen. Op het eind hebben we enorm gezwijnd en had het zomaar gelijk kunnen worden, maar 3 punten zijn 3 punten en blijven 3 punten. Uiteraard zijn we er nog lang niet als we het hebben over een ingespeeld team. Wat mij opviel was het enorme enthousiasme en de strijdlust van de veelal jonge spelers. Mooi! Tot aan het eind toe werd er fel gestreden om iedere meter. Zelfs zodanig fel dat een half uur voor tijd de pijp bij velen leeg was. Dat geeft ook meteen aan dat er nog wat balvaste spelers met inhoud bij moeten komen. Spelers die weten hoe je een bal voorin vast houdt, zodat de rest kan aansluiten en onder de druk uit kan voetballen. Spelers die weten hoe te temporiseren als de wedstrijd daarom vraagt. Sparta kwam er te makkelijk doorheen gedurende de laatste twintig minuten, mede omdat de bal niet goed in de ploeg gehouden kon worden. De terugkomst van de verloren zoon Brama beviel mij goed. Het spel van Bapoh en Smith idem dito. Aitor was wat nerveus maar liet zien veel potentie te hebben. Drommel redde een paar keer prima. Er valt echter, naast de belangrijke eerste winst nog veel meer te winnen. En dat is een heerlijke conclusie. De basis staat redelijk en er is bezieling. Dat geeft geloof. Er komen nog gerichte versterkingen bij. Dat geeft hoop. En dat we, ondanks alle tegenslagen die er zijn geweest en ongetwijfeld nog gaan komen, weer met de blik naar voren kunnen kijken met een enthousiaste groep spelers en supporters geeft nog meer liefde voor de club van ons leven dan we al hadden!!

COTE!!!!!!!

TAZ

Foto: Pro Shots

5 Reacties

5 Comments

 1. Kieknwatwort

  24 augustus 2018 at 15:40

  Ik denk ook dat er veel te zenuwachtig wordt gedaan over bezoekende supporters. Natuurlijk is er een hoop rotzooi geschopt, maar door al die strenge maatregelen wordt het ook nooit beter. Ik was ooit in Milaan bij een thuiswedstrijd van AC. Bezoekers en thuis-supporters liepen probleemloos door elkaar. Moeten we niet proberen om die kant op te gaan? Als dat ergens kan dan is het toch wel in de Keuken Kampioen Divisie.

  • Hans

   24 augustus 2018 at 18:12

   Klasse geschreven, ik ben het helemaal met je eens

 2. Tukkerpower

  24 augustus 2018 at 14:54

  Tijd voor een nieuwe bril Hans Anders, roze hoeft niet maar dat model wat je nu draagt is mij iets te donker. Misschien ook nog een gratis zonnebril erbij zodat je de zaken weer wat zonniger in leert zien.

 3. Hans Anders

  24 augustus 2018 at 14:35

  De gemiddelde supporter is simpelweg genaaid door de coke snuivende, agressieve en sensatiezoekende pseudo-supporter.

  Zelf-corrigerend vermogen is er niet bij onder supporters, ze slaan je helemaal kapot als je er iets van zegt.

  Recente voorbeelden van incidenten zijn er legio P Inval, AZ Rellen, Luttel Rellen, Almelo Incident, Vuurwerk Roda, Vuurwerk Veste, oefenwedstrijd Duitsland en ga zo maar door en door. Ook hebben we vorig jaar in de Jupiler League menig handgemeen gezien.

  Romantiseren over de voetbaldagen van vroeger, is leuk veur oale leu. Maar buiten elke vorm van realiteitszin.

  • robert.g

   24 augustus 2018 at 16:09

   Hans Anders ziet het goed ,Hengelose amateurs moesten tegen Twente voetballen , ik werd over een hekje gegooid ,als amateur fotograaf,terwijl ik 100% Twente sopporter ben . Er moest gewoon rotsooi geschopt worden, daar komen sommige randfiguren voor . Ik hield me koest anders had ik ook nog klappen ontvangen . Jammer Jammer!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste
Eerste elftal2 uur geleden

Opstelling: Pusic kiest wederom voor Gonzalez naast Bijen

Om 20:00 uur wordt in de eigen Grolsch Veste afgetrapt tussen FC Twente en Jong FC Utrecht. Wederom een belangrijke...

haris-vuckic-jensen-maher-fc-twente haris-vuckic-jensen-maher-fc-twente
Eerste elftal7 uur geleden

LOL! Vuckic richt zich tijdens revalidatie op nieuwe rol binnen FC Twente

Afgelopen zondag hervatte FC Twente de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd op bezoek bij MVV, welke met 0-2 werd gewonnen...

tom-boere-zekhnini-vieren-doelpunt-fc-twente-jong-psv tom-boere-zekhnini-vieren-doelpunt-fc-twente-jong-psv
Eerste elftal9 uur geleden

Zekhnini verhoogt de druk: “Er is geen andere optie dan kampioen worden”

Rafik Zekhnini speelt dit seizoen op huurbasis bij FC Twente. De rappe vleugelaanvaller wordt gehuurd van het Italiaanse Fiorentina, dat...

Eerste elftal9 uur geleden

Kemperink brengt ode aan FC Twente-supporters: “Zij zijn de beste”

Dinsdagavond hield FC Twente haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze avond hield Dennis Schipper, interim-voorzitter van de Raad van Commissarissen van...

leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon
Eerste elftal10 uur geleden

Snel witte rook bij FC Twente: “Het lijstje is niet al te groot meer”

De transferperiode is momenteel ruim twee weken geopend en FC Twente wacht nog altijd op haar eerste versterking. Het is...

Tim holscher en rafik zekhnini na afloop van mvv - fc twente 2019 Tim holscher en rafik zekhnini na afloop van mvv - fc twente 2019
Eerste elftal11 uur geleden

Zekhnini bloeit op: “Ik heb een speciale band met Espinosa”

FC Twente nam deze zomer Rafik Zekhnini op huurbasis over van Fiorentina en de Noorse vleugelaanvaller is de laatste wedstrijden...

Eerste elftal1 dag geleden

Boerrigter duidelijk: “Zie mezelf niet in de Keuken Kampioen Divisie spelen”

Derk Boerrigter beëindigde twee jaar geleden zijn loopbaan als profvoetballer. De voormalig FC Twente-aanvaller hoopte na zijn avontuur bij Celtic...

FC Twente Nieuws1 dag geleden

Voormalig FC Twente-middenvelder op amateurbasis naar eredivisionist

ADO Den Haag heeft Kyle Ebecilio op amateurbasis weten vast te leggen. Dit heeft Jeffrey van As, manager voetbalzaken van...

supporters-fc-twente-uitvak-heracles-polman-banner-ultras supporters-fc-twente-uitvak-heracles-polman-banner-ultras
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente start met verkoop autocombikaarten voor Almere City-uit

Op zaterdag 26 januari gaat FC Twente op bezoek bij Almere City FC. De kaartverkoop voor het duel startte afgelopen...

marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente staat voor drukke week: “Maar hebben we al drie keer eerder gehad”

FC Twente heeft in de komende week een druk programma voor de boeg met op vrijdagavond een thuisduel tegen Jong...

Advertentie