Volg ons op Social Media

Columns

Column: Geloof, hoop en liefde

Gepubliceerd

op

supporters-fc-twente-vak-p-vlaggen-sparta-2018

De naderende pikzwarte lucht beloofde weinig goeds voor de in alle haast bijeengekomen groep mensen. Kattaklop….kattaklop….kattaklop. Het donderend kabaal van duizenden hoeven werd afgewisseld door felle bliksemflitsen die als boodschappers van het kwaad de paardrijdende horde begeleidde op hun weg naar het slecht verdedigde stadje. “Haal de bruggen op”, werd er uit vele kelen gekrijst alsof het leven er vanaf hing. “De ruiters van de hel zijn op komst”, krijste de visvrouw. “Vrouwen en kinderen als eerste naar de kerkers, verwarm de teerpotten vast”, schreeuwde een ander. Er werd in alle haast overleg gevoerd door de stadsraad en de legerleider. “Ze mogen er niet in, wat er ook gebeurd. De levens van ons allemaal staan op het spel. Als ze binnenkomen rest ons slechts een zelfgekozen dood of een gruwelijk einde door de Twentse barbaren”. Angstig turend in de verte zagen ze steeds duidelijker de Twentse bloedvlag met het spierwitte Ros, strak afgetekend tegen de zwarte hemel op hen afkomen. Witte paarden met bloeddoorlopen ogen hielden de vaart er goed in. Talloze mensen baden, bevend over hun hele lichaam, met zachte en trillende stem: ‘Oh God sta ons Helmond bij, ons arme Helmond. Verlos ons van de Twentse furie heer, hier en nu, amen!’

Criminalisering van de gewone supporter
Tsja, lieve lezer. Het bovenstaande verzinsel geeft enigszins weer hoe er in de donkere dagen der oudheid gereageerd zou kunnen zijn op de komst van een horde FC Twente fans. Als er al iets van een voetbalspel had bestaan uiteraard. Toch kan ik mij nu, anno 2018, niet aan de indruk onttrekken dat de gemiddelde voetbalsupporter die naar een uitwedstrijd wil, voor veel beleidsbepalers gelijk staat aan een zware crimineel of een bloeddorstige ruiter uit de oudheid, wiens komst net zomin gewenst wordt als de horden van destijds. De criminalisering van de gemiddelde supporter gaat wat dat betreft dan ook maar door. Helmond beeft en rilt alleen al bij de gedachte wat er allemaal wel niet zou kunnen gaan gebeuren als er zoveel fans van de tegenstander naar hun stadion komen. En na Helmond zullen vele clubs uit de Eerste Divisie volgen. Begrijp mij niet verkeerd. Deels is dat natuurlijk te danken aan de uitwassen van het verleden, waarin menige wedstrijd in het betaalde voetbal werd voorafgegaan door onzinnige matpartijen en willekeurig geweld, al of niet veroorzaakt door benevelde of dronken groepen gelijkgestemden. Maar wat we hedendaags meemaken aan regeltjes van de lokale driehoeken inzake het bezoek van een competitietegenstander riekt eerder naar muffe regelgeilheid dan respect voor het gedrag en inzet die een willekeurige supporter steekt in het aanmoedigen van zijn geliefde club bij uitwedstrijden. Er is gelukkig bijna niets ernstigs voorgevallen aan voetbalgeweld in de stadions de laatste jaren. Toch kiest bijna iedere lokale driehoek ( dat is het overleg tussen politie, justitie en burgemeester) er voor om de strengste maatregelen uit de kast te halen als het om voetbal gaat.

supporters-fc-twente-vak-p-pec-2018

Foto: Pro Shots

Waar de kaarten voor Helmond Sport eerst gewoon via internet of bij de kassa te verkrijgen waren, kwamen er gisteren allemaal waarschuwingen naar buiten dat deze worden ingetrokken indien na strenge controle blijkt dat de kaarten zijn besteld door een FC Twente supporter. Ook daar kan ik nog inkomen. Maar dat deze club tegelijkertijd twee vakken leeg laat en niet in de verkoop doet, terwijl de animo onder de Twente supporters zo groot is, vind ik echt van de zotte. Wat staat nu voorop? Dat moet toch te regelen zijn in goede samenspraak tussen de beide clubs en de supportersgeledingen van die clubs en de politie? En dan ook nog eens benadrukken welke regels er gelden bij het betreden van het stadion; “geen open dakramen, geen alcohol bij het verlaten van de bus, een voor een naar buiten komen”. Buiten staat er vervolgens zeer waarschijnlijk een haag aan politiemensen te wachten, waar je tussendoor moet lopen alsof je zojuist bent opgepakt voor een geweldsdelict met ernstige afloop. Laten we even normaal gaan doen zeg! Er zal meer geloof moeten zijn in het vermogen van de gemiddelde supporter om zich normaal te gedragen. Er meer hoop te worden geboden voor een versoepeling in de toekomst. Dat zal getuigen van ware liefde voor het spel.

Als hier niet op serieuze wijze over gesproken gaat worden, vrees ik dat we dit seizoen bij alle uitwedstrijden een minimale afvaardiging mogen sturen met een maximale politie inzet en minder sfeer dan had gekund.

Geloof, hoop en liefde
Ondertussen won ons aller FC Twente de eerste wedstrijd van het seizoen. Niemand wist waar het team zou staan. Wat het team zou kunnen. Op het eind hebben we enorm gezwijnd en had het zomaar gelijk kunnen worden, maar 3 punten zijn 3 punten en blijven 3 punten. Uiteraard zijn we er nog lang niet als we het hebben over een ingespeeld team. Wat mij opviel was het enorme enthousiasme en de strijdlust van de veelal jonge spelers. Mooi! Tot aan het eind toe werd er fel gestreden om iedere meter. Zelfs zodanig fel dat een half uur voor tijd de pijp bij velen leeg was. Dat geeft ook meteen aan dat er nog wat balvaste spelers met inhoud bij moeten komen. Spelers die weten hoe je een bal voorin vast houdt, zodat de rest kan aansluiten en onder de druk uit kan voetballen. Spelers die weten hoe te temporiseren als de wedstrijd daarom vraagt. Sparta kwam er te makkelijk doorheen gedurende de laatste twintig minuten, mede omdat de bal niet goed in de ploeg gehouden kon worden. De terugkomst van de verloren zoon Brama beviel mij goed. Het spel van Bapoh en Smith idem dito. Aitor was wat nerveus maar liet zien veel potentie te hebben. Drommel redde een paar keer prima. Er valt echter, naast de belangrijke eerste winst nog veel meer te winnen. En dat is een heerlijke conclusie. De basis staat redelijk en er is bezieling. Dat geeft geloof. Er komen nog gerichte versterkingen bij. Dat geeft hoop. En dat we, ondanks alle tegenslagen die er zijn geweest en ongetwijfeld nog gaan komen, weer met de blik naar voren kunnen kijken met een enthousiaste groep spelers en supporters geeft nog meer liefde voor de club van ons leven dan we al hadden!!

COTE!!!!!!!

TAZ

Foto: Pro Shots

5 Reacties

5 Comments

 1. Kieknwatwort

  24 augustus 2018 at 15:40

  Ik denk ook dat er veel te zenuwachtig wordt gedaan over bezoekende supporters. Natuurlijk is er een hoop rotzooi geschopt, maar door al die strenge maatregelen wordt het ook nooit beter. Ik was ooit in Milaan bij een thuiswedstrijd van AC. Bezoekers en thuis-supporters liepen probleemloos door elkaar. Moeten we niet proberen om die kant op te gaan? Als dat ergens kan dan is het toch wel in de Keuken Kampioen Divisie.

  • Hans

   24 augustus 2018 at 18:12

   Klasse geschreven, ik ben het helemaal met je eens

 2. Tukkerpower

  24 augustus 2018 at 14:54

  Tijd voor een nieuwe bril Hans Anders, roze hoeft niet maar dat model wat je nu draagt is mij iets te donker. Misschien ook nog een gratis zonnebril erbij zodat je de zaken weer wat zonniger in leert zien.

 3. Hans Anders

  24 augustus 2018 at 14:35

  De gemiddelde supporter is simpelweg genaaid door de coke snuivende, agressieve en sensatiezoekende pseudo-supporter.

  Zelf-corrigerend vermogen is er niet bij onder supporters, ze slaan je helemaal kapot als je er iets van zegt.

  Recente voorbeelden van incidenten zijn er legio P Inval, AZ Rellen, Luttel Rellen, Almelo Incident, Vuurwerk Roda, Vuurwerk Veste, oefenwedstrijd Duitsland en ga zo maar door en door. Ook hebben we vorig jaar in de Jupiler League menig handgemeen gezien.

  Romantiseren over de voetbaldagen van vroeger, is leuk veur oale leu. Maar buiten elke vorm van realiteitszin.

  • robert.g

   24 augustus 2018 at 16:09

   Hans Anders ziet het goed ,Hengelose amateurs moesten tegen Twente voetballen , ik werd over een hekje gegooid ,als amateur fotograaf,terwijl ik 100% Twente sopporter ben . Er moest gewoon rotsooi geschopt worden, daar komen sommige randfiguren voor . Ik hield me koest anders had ik ook nog klappen ontvangen . Jammer Jammer!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

Eerste elftal1 uur geleden

Nuchtere Brama blikt vooruit: “Wij zijn nog niet eredivisiewaardig”

FC Twente speelt maandag in eigen stadion de wedstrijd tegen Jong AZ. De Tukkers zijn bij winst kampioen van de...

paul-van-der-kraan-directeur-vitesse paul-van-der-kraan-directeur-vitesse
Eerste elftal3 uur geleden

Van der Kraan realistisch: “Voor ons niet mogelijk transfersommen te betalen”

FC Twente kan maandag in eigen stadion kampioen van de eerste divisie worden tegen Jong AZ. Als dit het geval...

peet-bijen-fc-twente-gfc-2017 peet-bijen-fc-twente-gfc-2017
Eerste elftal4 uur geleden

Bijen blikt terug op degradatie: “Het was pijnlijk, het was naar”

FC Twente speelt maandag in eigen stadion de wedstrijd tegen Jong AZ. De Tukkers zijn bij winst kampioen van de...

vak-p-wij-tegen-iedereen-vlaggen-sfeer-supporters vak-p-wij-tegen-iedereen-vlaggen-sfeer-supporters
Eerste elftal4 uur geleden

Ten Voorde roept op tot ouderwetse ‘pitch invasion’ in de Grolsch Veste

FC Twente kan aanstaande maandag kampioen worden van de Keuken Kampioen Divisie. De Tukkers keren dan binnen één jaar al...

leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon
Eerste elftal5 uur geleden

Ten Voorde reageert op akkefietje: “Hebben elkaar als volwassenen een hand gegeven”

Marino Pusic kwam na de wedstrijd tegen Telstar (1-0, red.) uitgebreid in de belangstelling van de media. De Kroatische oefenmeester...

supporters-vak-p-banners-vlaggen-sfeer supporters-vak-p-banners-vlaggen-sfeer
Eerste elftal5 uur geleden

Wij verloten 2x 2 kaartjes voor de uitverkochte kampioenswedstrijd

Aanstaande maandag staat voor FC Twente de mogelijke kampioenswedstrijd op het programma. Dan neemt de ploeg van Marino Pusic het...

wout-brama-fc-twente-juichen-trainingsjas wout-brama-fc-twente-juichen-trainingsjas
Eerste elftal5 uur geleden

Aanvoerder Brama beseft: “Dit kampioenschap is misschien wel belangrijker dan toen”

FC Twente keert naar alle waarschijnlijkheid binnen één jaar terug op het hoogste niveau van Nederland. Voor Wout Brama is...

dylan-george-fc-twente-doelpunt-beloften-2017 dylan-george-fc-twente-doelpunt-beloften-2017
Columns6 uur geleden

Briefje aan George: Wat dacht je ervan Dylan? Deal?

Lieve Dylan, Zoals je inmiddels wel hebt vernomen, kan jij aanstaande vrijdagavond een belangrijke rol vertolken in de uitwedstrijd bij...

ted-van-leeuwen-fc-twente-paok ted-van-leeuwen-fc-twente-paok
Eerste elftal6 uur geleden

Van Leeuwen: “FC Twente is meer dan een club, het is een sociale beweging”

FC Twente is hard op weg om kampioen te worden van de Keuken Kampioen Divisie. Mits Sparta Rotterdam vrijdagavond weet...

ajax-f-side-supporters ajax-f-side-supporters
Eerste elftal6 uur geleden

Ajax supporters woest: “Dan maar naar Enschede om daar een stadionnetje te huren”

Nu de KNVB heeft besloten speelronde 33 van de eredivisie te verplaatsen, staan de supporters van Ajax op hun achterste...

Advertentie