Connect with us

Columns

Column: Go Hake!

Published

on

rene-hake-trainer-fc-twente

Na het doelpunt van Mokotjo ontsnapte de eerste oerkreet van dit seizoen zich uit mijn zoveel geplaagde supportersgemoed, eindelijk een velddoelpunt na een prima uitgespeelde aanval.

Ik voelde me net als een te lang verwaarloosd en inmiddels verdord ‘vergeet- me- nietje’ dat een verlossende sloot water kreeg toegediend, waarna de zon, zichtbaar goedgeluimd het water op de bladeren weerkaatste als een lichtend pad naar een betere toekomst.

In de derde thuiswedstrijd van het seizoen werd er drie keer gescoord en haalden we de eerste driepunter binnen na voor de derde keer in de historie na zes wedstrijden nog niet te hebben gewonnen. De symboliek van het lot of een opmaat naar beter?

Hoe dan ook, er werd weer eens in competitieverband gewonnen! Voor het eerst sinds 17 mei 2015. Het begint er steeds meer op te lijken dat Hake, als was hij een toegewijd automonteur, een behoorlijk ‘opknappertje’ in zijn mik heeft gekregen, waarbij duidelijk wordt wat er is verbeterd naarmate de opknapbeurt vordert. Helemaal perfect is het nog niet. De terugval op het eind liet zien dat er nog steeds een betere wedstrijdconditie opgebouwd dient te worden door veel spelers. Ook gaat er in de omschakeling qua passing nog te vaak iets mis en kan het onderdeel ‘succesvol afwerken op doel’ nog beter uitgevoerd worden.

hakim-ziyech-verongelijktWe zitten nu echter niet meer in de omstandigheid dat we de winst van de drie punten moeten laten ondersneeuwen door verbeterpunten die ver weg lijken. Die drie punten moeten we koesteren zoals alle drie punten die we dit seizoen gaan binnenhalen.

We weten allemaal dat we dit seizoen door moeten zien te komen. Door de leiding van de club werd dit al voor de aftrap van het seizoen multimediaal gecommuniceerd. Ted haalde zijn krasgevallen binnen, er werd een nieuwe trainer voor de groep gezet, er zijn 16 spelers van de hand gedaan en wat er nu staat is waar we het mee moeten doen. Veel jonge gastjes, weinig ervaring, maar met een romp van Guti-Ziyech-Tapia-Mokotjo moet het lukken om straks een steeds beter draaiend Twente te kunnen aanschouwen.

Guti lijkt wat down en aangeslagen rond te lopen, Hakim kwam vorige week nog over als een ‘frusti’, maar oogt weer wat losser, Tapia zit in de lappenmand en Mokotjo is druk bezig zichzelf van een tijde geleden weer terug te vinden.

Maar dan de jonkies. Spelers al Ter Avest, Bijen, Van der Heyden en nu ook Oosterwijk tonen aan dat ze potentieel hebben. Dat ze groeien qua kracht en inzicht, en tonen vooral aan een mentaliteit en een inzet te hebben die werkt als een verfrissende regenbui na aanhoudende droogte.

rene-hake-trainer-twenteDe opdracht waar Hake voor staat is die jonkies nog verder te brengen dan ze nu al zijn en de gevestigde spelers een frisse kop te bezorgen waarin tijdens- en na de wedstrijd de volledige focus op Twente ligt. Met deze twee componenten in optimale staat kan er verder gebouwd worden aan het verbeteren van de algehele wedstrijdconditie en de automatismen in het spel. We zien het langzaam maar gestaag beter worden. Een zwaluw maakt nog steeds geen zomer, maar Hake is goed bezig. Straalt rust uit waar nodig en schuwt niet in te grijpen waar gepast. Van mij mag hij dan ook doorgaan op de ingeslagen weg. Een weg die naar mijn gevoel en verwachting steeds beter begaanbaar zal worden en ons Twente zal kunnen brengen naar een uiteindelijk waardige afsluiting van het voetbalseizoen. Het geheel is allemaal nogal breekbaar en de selectie is in de breedte kwetsbaar, allemaal waar. Ziyech zal hoogstwaarschijnlijk in de winterstop een ‘offer he and the club can’t refuse’ gaan krijgen. Mocht hij daar inderdaad op ingaan zal het restant van het seizoen nog zwaarder worden. Daar zijn alleen de statistieken al fors voorspellend voor.

Als mijn ervaring met de voetbalsport mij echter iets geleerd heeft is het wel dat een team dat als een eenheid opereert waarin een ieder zich verantwoordelijk voelt voor het geheel en dat vecht voor iedere meter in de broederschap van de strijd, vaak uiteindelijk verder komt dan een verzameling individueel prima spelers dat maar geen strijdend collectief kan vormen.

Het is deze mooie taak die Hake heeft, het is deze uitdaging die voor hem ligt. De laatste wedstrijden zagen we de passie, de inzet en de strijdlust vaak terug. Deze elementen hebben we als fan lang moeten missen. Dit Twente kan alleen maar beter worden en in meerdere opzichten groeien door te leren en leren door te groeien.

Mocht Hake er in slagen om de bovengenoemde elementen wedstrijdconditie, automatismen, passie, inzet, strijdlust onlosmakelijk te verbinden met een team dat als eenheid, eenheid uitstraalt zonder dat er iemand zich verheven voelt boven de rest gaan we nog veel vaker van een driepunter genieten. En waarom zou Hake daar niet in slagen?

GO HAKE! COTE!!!

TAZ

banner-tukker-life-floor

7 Comments

7 Comments

 1. johan

  28 september 2015 at 19:30

  het wordt met de week duidelijker wat een ongelooflijke mispeer het was om Schreuder aan te stellen. Zit hem vooral in de spelopvatting. Die Mokotjo staat nu lekker waar hij hoort te staan, vol bravour d’r op , en heeft voor de eerste keer kramp sinds hij bij Twente zit. Dit zegt alles over Schreuder die met een soort voetbalschaak de wedstrijd benaderde waardoor geen zak te beleven was in de Veste , publiek is weggejaagd en onnodige vele winstpartijen zijn misgelopen die ook financieel een slok op een borrel hadden gescheeld. Schreuder was geen slachtoffer van de malaise maar mede aanstichter er van! Een normale trainer had meer resultaaat gehaald dan 2x gelijk tegen Qarabaq en uitschakeling voor poulefase EL en ook tegen PEC in de halve finale zou durf zijn beloond. Man wat een schade heeft die Alfred aangericht. Denk wel dat een trainer met aanzien erbij geen overbodige luxe is.

 2. Tukkerpower

  28 september 2015 at 16:41

  En ik maar denken dat van der Lely de back was en van der Heyden de middenvelder…………..

  • Belazerd

   28 september 2015 at 18:41

   Waar is de tijd gebleven dat Arend vdWel en (hij is er nog!) Issy ten Donkelaar uitstekende backs werden om over Kees van Iersel en Kalle Oranen maar te zwijgen of is dit te veel uit de oude doos.? Kijk wat Ajax met Riedewald en Tete doet < puur aanvallende middenvelders!

 3. Belazerd

  28 september 2015 at 15:45

  Kan jouw column ‘meestal’ goed verwerken maar deze X vergeet je écht te beschouwen :
  Niets over Drommel (erg jong maar wel een verademing) en vdLely (een Sneydertje in de dop) als Hake echt goed is dan verandert hij nog twee posities vdLely ipv Guiterrez en vdHeyden ipv Schilder….

  • twentebilly

   28 september 2015 at 16:43

   Van der Lely (rechtsback) een Sneijdertje (aanvallende middenvelder) in de dop…. Dus zetten we hem maar als verdedigende middenvelder.

   Oi oi, jij hebt het ook niet uitgevonden.

  • 433_Twente

   28 september 2015 at 18:47

   Gutiérrez moet zn spel hervinden na een zware blessure en schilder doet het nu redelijk. ik weet niet wat jij allemaal bedenkt met je vd heyden (middenvelder) en vd lely (rechts back)

  • Inkoppertje

   29 september 2015 at 14:45

   Denk dat ie een kleine vergissing maakt en wel degelijk weet wat Lely de back is en Heyden de middenvelder. Heyden zie ik wel heel graag op t veld maar ik gee schilder wel duidelijk de voorkeur boven Lely. Veel ervarener en aanvallend sterker. Het gaat lekker zo, Gutiérrez gaat er ook weer komen. Hij moet alleen wat aan zijn nonchalance doen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021 uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021
FC Twente Nieuws30 minuten ago

Gaat FC Twente volgend seizoen Europa in?

Ruim elf jaar geleden werd FC Twente kampioen van Nederland. De club beleefde geweldige jaren en speelden seizoenen achter elkaar...

youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015 youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015
Eerste elftal2 uur ago

‘Gediscrimineerde’ Mokhtar belde Jans voor terugkeer bij FC Twente

Youness Mokhtar heeft een aantal pittige uitspraken gedaan tegenover de NOS. De voormalig FC Twente-aanvaller is clubloos en dat heeft...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
Eerste elftal4 uur ago

Van Wonderen: “Ik vind het spel van FC Twente leuk en mooi om naar te kijken”

Komende zondag reist FC Twente af naar Deventer voor de confrontatie met promovendus Go Ahead Eagles. Het wordt een weerzien...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal6 uur ago

Thijs van Leeuwen blinkt uit bij Almere City na ontslag Verbeek

Vorige week dinsdag kreeg Gertjan Verbeek het nieuws dat er geen toekomst meer is bij Almere City FC. Hiermee werd...

tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019 tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019
Eerste elftal22 uur ago

Jans geprikkeld door Van Wissing: “Het werd door jou een item gemaakt”

Eerder deze week zat Tijmen van Wissing aan tafel bij het programma Voetbalpraat van ESPN. Hier sprak de clubwatcher onder...

ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021 ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal23 uur ago

Jans: ‘Ligt het aan coronatijd dat iedereen doorslaat in negativiteit?’

Na de 0-0 tegen Feyenoord, staat komende zondag de volgende wedstrijd op het programma. Dan neemt FC Twente het in...

cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015 cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Martina overspeelde zijn hand in zoektocht: “Ik heb veel kansen laten lopen”

Oud-FC Twente verdediger Cuco Martina is na zijn vertrek bij Everton in de zomer van 2020 ruim een jaar transfervrij...

mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Oud-FC Twente speler Piqué beëindigde carrière na TIA in stilte

De inmiddels 42-jarige Mitchell Piqué kwam in het seizoen 2000-2001 op huurbasis uit voor FC Twente. Na zijn tijd in...

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld
Eerste elftal2 dagen ago

Ajax kan decennia oud record FC Twente verbreken: “Daar schrik ik wel van”

In het jaar 1972 settelde FC Twente een record wat nog altijd staat. De Enschedese formatie kreeg in dit competitiejaar...

mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021 mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Hilgers en Rots speelde niet altijd op hoogste niveau: ‘Winnen geen doel op zich’

FC Twente stond vorig seizoen derde op de ranglijst met percentages van de gespeelde minuten van zelfopgeleide spelers. De KNVB...