Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Heet avondje FC Twente

Column: Heet avondje FC Twente

Onbekend gevaar
Voor mijn geestesoog zag ik een wedergeboren Bin Laden, met het schuim op de bek en een compleet leger zelfmoordterroristen in zijn kielzog, richting de Veste opstomen. Die moeten al minstens ter hoogte van de Hengelosestraat zijn. Wat kon anders de verklaring zijn van het plots wegsturen van de duizenden hondstrouwe fans die een uitermate vermakelijke wedstrijd aan het kijken waren? Een wedstrijd waarvan de meesten het heerlijke toetje dus moesten missen.

Zou het dan een naderende raket zijn? Afgeschoten vanuit donker Afrika en op de radar onderschept door de Amerikanen die snel de burgemeester van Enschede waarschuwden? “Burgemeester, de heer Trump aan de Lijn!”. “Onno, er komt een raket aan. Een hele, hele grote Raket. Richting jullie voetbalstadion. Gemaakt door Trotse Amerikanen, maar in handen gevallen van de verkeerde mensen. Sorry, maar America First en de muur is nog niet klaar en alles. Ik zou maar als de donder het zwikkie evacueren.”

Neehh, kan niet. Dan toch misschien bommen geplaatst onder stoeltjes in het stadion? Niemand wist het. Wat iedereen wel wist was dat de omroeper iedereen sommeerde om weg te wezen, net toen het spannend werd.

Verkeerde communicatie
Dat bleek een communicatiefout te zijn. Een communicatiefout die verstrekkende gevolgen had kunnen hebben indien de paniek zich van de massa had meester gemaakt. Ooit hoorde ik een omroepbericht dat niet voor het publiek was bedoeld, maar voor een ‘hoempapa orkest’ dat in de pauze van een wedstrijd iets te lang doorging met hun vreselijke kutmuziek. Net toen de massa zich begon te roeren hoorden we:

“Ding-Dong, hier volgt een bericht voor het orkest. Wilt u razendsnel opsodemieteren van het veld?”. Hilarisch en leuk. Wat er gisteren echter gebeurde was verre van hilarisch en leuk. Dat had helemaal verkeerd af kunnen lopen en liep voor enkelen ook helemaal verkeerd af.

Het doel en de middelen
inval-vak-p-shotgunBegrijp me niet verkeerd, als er zaken spelen vanuit het honk van Vak P of van welk vak dan ook, die de club, op welke wijze dan ook, schade berokkenen of kunnen berokkenen zal iedere supporter dat af moeten wijzen. Keihard en volledig. We zijn verdomme net op de weg terug naar volledig herstel van de vele klappen die we de afgelopen jaren hebben gehad. Niets en niemand is groter dan de club. Natuurlijk is het bij de politie en de overheid allang bekend dat er in Nederland, in alle vakken van de harde kern, zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Daar worden geen Barbie poppen uitgeruild of verzameld. Het is echter aan de politie om dat aan te tonen en hard te maken, via gedegen onderzoek en desnoods via een inval. Hierbij wil ik overigens opmerken dat een inval bij een gemiddelde TV persoonlijkheid een hoeveelheid verboden middelen zal opleveren die een gemiddelde apotheker zal doen blozen van jaloezie. Maar dit terzijde.

De actie van gisteren was echter, naast slecht gecommuniceerd op de momenten dat het moest, ook nog eens volstrekt ‘over the top’ en onnodig provocerend en veiligheidsbedreigend. Het driehoeksoverleg tussen Justitie, politie en de burgemeester heeft wat mij betreft een totaal verkeerde aanpak op een totaal verkeerd moment opgeleverd. Om nog maar te zwijgen over de communicatie richting club en de club richting achterban. Het doel heiligde hier geenszins de ingezette middelen.

Iedereen die ook maar een beetje inzicht heeft in de psychologie van de massa weet dat een leger van politie en ME te paard tegenover een groep supporters, die zich vrij van schuld weten of achten (de overgrote meerderheid), een zeker scenario voor escalatie vormt. Slechts het tijdstip waarop is dan alleen nog onzeker.

Slachtoffers
Er is geschoten met rubberen kogels, een agente viel te paard en kreeg rake klappen. Een nietsvermoedende supporter werd omvergelopen door een M.E.‘er te paard. Kinderen zagen het met angst in de ogen allemaal aan. Waarom? Waarom moest deze actie op deze manier worden ingezet? Waarom kon dit niet na afloop van de wedstrijd? Waar komt die verkeerde communicatie op verschillende niveaus vandaan? Waarom dat ‘hele leger aan politie’ al voortijdig in het zicht zetten? In hoeverre is de club in het ongewisse gehouden? Ik kan best plaatsen dat men een ‘heterdaadje’ nodig heeft om een zaak rond te krijgen. Je gaat per slot van rekening ook geen bakker binnen om een brood te halen als je weet dat hij al een hele tijd geen brood meer aan het bakken is. Maar toch, had men hier anders moeten optreden om de grote massa van supporters te ontzien waardoor een pracht van een wedstrijd geen zwarte rand had gekregen. Het “driekhoeksoverleg” doet in die zin meer denken aan een Bermuda driehoek dan aan een effectief en goed afgestemd gremium.

Trots op de spelers en Hake
Maar wat was het een prachtige wedstrijd mensen! Wat heeft ons jonge team zich weer eens van de goede kant laten zien zeg. Tot op het allerlaatste moment knokken met alles wat je in je hebt, terwijl je in feite voor de kat zijn kut aan het voetballen bent. Steeds vaker hoor ik om mij heen kreten van bewondering voor dit jonge FC Twente en de trainer die het voor elkaar krijgt om ze zo als eenheid en gretig te laten spelen, zonder dat er een prijs te winnen valt. Met beperkte middelen je doel bereiken. Zo kan het ook. Na de schlemielige en onterechte nederlaag tegen Go Ahead zette het team een hartverwarmende prestatie neer op een avond waarop anders alleen het randnieuws had gedomineerd. Chapeau spelers en chapeau Hake!! De KNVB zou er goed aan doen om FC Twente gewoon mee te laten doen aan de nacompetitie, indien ze zich hiervoor plaatsen. Ook dat levert geld op dat de club kan gebruiken. Een club die al zwaar genoeg gestraft is zo langzamerhand en gewoon zijn sportieve plicht blijft doen.

Aait vedan
Laten we hopen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt in waar de politie ook naar mag zoeken en de focus weer op de verdere wederopbouw van onze mooie club gelegd kan worden. De sfeer en het spel tot aan de desastreuze mededeling op het eind was in ieder geval weer ouderwets goed. Laat de club niet in de steek door een wanproduct van de Bermuda driehoek. Wie goat aait vedan. O nie dan? Tuulk wa!!

COTE!!!!

TAZ

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jore64IneGarre Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jore64
Gast
Jore64

Heterdaadje?Het home is tijdens de wedstrijd gesloten,hadden ze een heterdaadje willen doen hadden ze het home voor of na de wedstrijd binnen moeten vallen.Tevens ME in de gracht neerzetten was pure provocatie en onnodig,als justitie gewoon door de hoofdingang naar binnen was gegaan was er weinig aan de hand geweest (tijdens de wedstrijd)

Ine
Gast
Ine

Ben het helemaal met bovenstaande eens, Moet je eens kijken wat het kost, jij en ik moeten dat op hoesten, en ze hebben wel 3 mensen op gepakt. Heb zelden zo, n belachelijke actie gezien. . Gelukkig zijn wij tukkers niet zo paniekerig aan gelegd, Had veel slechter af kunnen lopen. Arme ouders met kinderen, die een leuke avond met hun kroost.wilden.

Garre
Gast
Garre

Je hebt het nog vriendelijk verwoord…..wat een domme actie van de politie om met zoveel machtsvertoon publiekelijk op te treden…en een mailtje versturen dat het stadion ontruimt moet worden zonder het bestuur in te lichten over de actie..en later je te verschuilen dat dat niet de bedoeling was en de speaker het verkeerd begrepen had…dat er geen paniek uit brak bij de 25000 mensen is nog een geluk…wat een amateurs…