Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Heimwee

Column: Heimwee

Jongens en meisjes, nu moeten jullie eens goed luisteren: FC Twente heeft ook goede verdedigers gehad. En ik kan het weten, want ik heb ze allemaal langs zien komen.

Het begon allemaal met Willem de Vries, die op zestienjarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal van de Enschedese Boys, dat toen nog in de eerste divisie speelde. Hij was in 1961 aanvoerder van de Nederlandse UEFA-jeugd tijdens een jeugdtoernooi in Portugal. Twee jaar later maakte hij de overstap naar Sportclub Enschede, waar hij in de eredivisie uitgroeide tot een vaste basisspeler die in 1965 als eerste een contract tekende bij de fusieclub FC Twente.

Onder trainer Kees Rijvers werd hij aanvoerder en in tien seizoenen speelde hij 289 wedstrijden voor de competitie, 23 voor de beker en 34 voor de Europa Cup. In het seizoen 1971/72 vormde hij met Kees van Ierssel, Epi Drost, Kalle Oranen en keeper Piet Schrijvers de verdediging die in 34 wedstrijden slechts dertien doelpunten tegen kreeg, wat nog altijd een nationaal record is. Wacht, ik herhaal dit nog een keer, hou het vast, want ik ben nog niet klaar: in het seizoen 1971/72 vormde hij met Kees van Ierssel, Epi Drost, Kalle Oranen en keeper Piet Schrijvers de verdediging die in 34 wedstrijden slechts dertien doelpunten tegen kreeg, wat nog altijd een nationaal record is.

Vergelijk dat nou eens met de defensie die er nu staat en na tien wedstrijden al vijftien goals tegen heeft. In het doel Brondeel die regelmatig een Marsmannetje doet, voor hem Ter Avest die steeds slechter gaat spelen, Lam die vooral solliciteert naar flauwe naamgrappen, Bijen die het luchtledig dekken tot specialiteit heeft verheven en Cuevas die opvallend veel panna’s in de aanbieding doet. Zij zijn de symbolen van een totale mislukking in het technische beleid, waarvoor een onschuldige trainer is opgeofferd. Oftewel, om met Johan Cruyff te spreken, de verdediging is geitenkaas.

Ernstige heimwee naar Willem de Vries: ik mag verdomme toch hopen dat ik niet de enige ouwe lul ben die daar serieus veel last van heeft.

Peter Bonder
Columnist | Hockeyman | FC Twente-fan
www.linksbek.nl

5
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
JaapFreddytwentebillyJoop nordkampAlet Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jaap
Gast
Jaap

Ik vind Brondeel het zeker niet slecht doen hoor !

Freddy
Gast
Freddy

Kritiek op Brondeel vind ik niet terecht,de rest van de verdediging kan beter,vooral beide backs.

Joop nordkamp
Gast
Joop nordkamp

Je kunt ook zeggen dat Willem de vries in het huidige voetbal nooit een contract had gekregen.selheid was nou niet zijn sterkte.

twentebilly
Gast

Snelheid heb je per se ook niet nodig als je goed kan verdedigen.

Alet
Gast
Alet

Tja, als de jeugd al niet goed opgeleid kan worden…. dan is het lastig om een goed elftal neer te zetten want kopen is ook geen optie financieel gezien….doodzonde zoals dingen gaan/gingen bij Twente….hoop dat de club zich weer op kan richten maar er zal wel het een en ander moeten veranderen…..