Connect with us

Columns

Column: Helden van toen; Manuel Sanchez Torres

Published

on

Het was en is een hele specifieke geur. De geur van het voetbal. De geur die direct een verbinding legt en onmiddellijk herinneringen oproept. Teveel op de huid kon een pijnlijk gebeuren zijn, maar iedere kleedkamer werd volledig beheerst door deze alles doordringende voetbalgeur. Het ruiken van deze spierbalsem betekende dat het voetbal nooit ver weg kon zijn. Dichtbij zelfs, heel dichtbij.

Wellicht nooit meer zo dichtbij als die zaterdagvond in 1978. Die ochtend ging de tube Midalgan grif rond in de kleedkamer van ons C1 elftal. Nu terugkijkend vraag ik me af wat wij als knaapjes van 13-14 in hemelsnaam met Midalgan moesten, maar het maakte je spieren wel lekker warm op een koude herfstdag en het rook gewoon naar voetbal en alles wat naar voetbal rook was goed. Op die leeftijd is de wereld nog niet zo grijs getint, maar goed was goed en fout was fout. Maar goed, die avond stond ik opgesteld in de catacomben van het Diekman stadion. In de spelerstunnel om precies te zijn. De donker oranje tegels van de tunnel accordeerden goed met de wat lichter oranje trainingspakken met “Arke” erop die wij als ballenjongens droegen. Het typisch, ritmisch schrapende geluid van aluminium noppen op de stenen ondergrond kondigde de komst van de spelers van beide teams aan. Sommigen met de wenkbrauwen vol vaseline om het doorlopen van het zweet in de ogen enigszins in te dammen. Matadoren op weg naar het strijdtoneel. Kreten en aanmoedigingen over en weer. Het wachten op de scheids of een laatkomer of gewoon de wijzers van de klok. Nerveuze blikken, stoere blikken, intimiderende blikken. Hier en daar bandages om bovenbeen of enkel. Littekens van vorige strijdtonelen in andere arena’s. Niels Overweg, Epy Drost, Cees van Iersel, Piet Wildschut, Frans Thijssen, Kick van der Vall, Theo Pahplatz, Hallvar Thoresen, Eddy Pasveer en Ab Gritter. Ze stonden in lijn vlak naast me. Zoals wel vaker dat seizoen.

Manuel Sanchez TorresEn daar was die geur weer, het werd sterker naarmate de laatste speler aansloot in de rij. Nauwelijks groter dan ik en maar vier jaar ouder, maar al snel de grootste publiekslieveling sinds tijden van ons aller FC Twente. Manuel Sanchez Torres was er klaar voor. Een brutale kop keek vertrouwensvol en zelfbewust naar het einde van de tunnel. Naar het licht van het Diekman, naar het veld wilde hij toe. Naar de supporters, naar de wedstrijd, het gras, de punten en de strijd. Hij was 18 jaar.

Nu, 36 jaar later, zal bij heel veel Twentefans die hem hebben meegemaakt en aan hem terugdenken direct een licht verwarmend effect in het supportershart voelbaar zijn. Voor Manuel kwam je naar het stadion. Manuel gaf nooit op en bleef altijd strijden tot het laatste moment van de wedstrijd. Rank als een hinde en snel als een luipaard deed hij bij menig Twente fan het bloed sneller stromen. Hij koppelde snelheid aan inzet en had een hele speciale traptechniek waarbij het leek of zijn voet eerst onder het veld verdween om plots op te duiken vlak onder de bal, om die vervolgens vol op zijn toeter te raken.

Menig scheidsrechter kon een glimlach niet bedwingen als Manuel weer eens in zijn enthousiasme te ver ging. Zijn tackles zijn legendarisch te noemen. Hij is de enige Twentespeler die ik eens letterlijk over een tegenstander zag lopen. Ik dacht dat het Lerby was. Ook zo’n vechtersbaas. Lerby probeerde een bal te controleren en ging met zijn lichaam in een schuine positie richting bal. Tot ieders stomme verbazing probeerde Manuel vervolgens via zijn rug letterlijk over hem heen te lopen. Ergens vlakbij de schouders van de Deen strandde de poging. Het leek een scene uit een stripverhaal. Hij was er bijna. De scheids moest lachen en floot hem uiteraard terug. Dat tekende hem en zijn wedstrijdmentaliteit. Verliezen?? “Over my dead body”.

Keer op keer betrok hij het publiek bij het spel door het maken van gebaren of het in de hekken hangen na een doelpunt. Ooit zat ik naast een oudere man die tijdens FC Twente-Fortuna Sittard telkens in slaap sukkelde. Het was 0-0 en vanuit zijn linker mondhoek ontsnapte een sliert speeksel terwijl hij licht snurkend in dromenland was. Dat was ten tijde van Manuel Sanchez Torres ondenkbaar. Niemand viel in slaap als hij speelde. Er kwam altijd wel een moment waarop de kleine dribbelaar van zich deed spreken en het stadion wakker schudde en deed opveren. Hij scoorde 53 doelpunten voor FC Twente en staat daarmee op de zevende plaats van topscorers aller tijden.

Manuel gaf altijd alles en soms nog meer en dat zag iedere fan. Daarom was hij zo geliefd bij het publiek. Onze eigen nummer 14. Als geboren Catalaan droomde hij merkwaardigerwijs ooit van een contract bij Real Madrid. Het Spaanse avontuur bracht hem echter niet verder dan twee seizoenen Valencia, waarna hij via Roda JC, NEC en Heracles een einde aan zijn actieve voetbalcarrière maakte.

Momenteel is hij trainer van het eerste elftal van de Bornse Rooms Katholieke Sportvereniging ; Nomen est Omen (NEO), wat zoveel betekent als; “De naam als voorspeller”.

FC Twente heeft een aantal oud-spelers in dienst die actief zijn bij verschillende teams in verschillende functies. Youri Mulder, Boudewijn Pahlplatz, Jeroen Heubach, Rik Platvoet, Paul Bosvelt, Frank Tempelman en Theo Snelders.

Als het aankomt op mentaliteit en wedstrijdinstelling is er geen betere coach denkbaar om aan dit rijtje toe te voegen dan Manuel Sanchez Torres. Over een naam als voorspellende waarde gesproken.

Er zijn helaas maar weinig filmpjes op het internet te vinden waarin hij te zien is. Gelukkig vond ik wel het filmpje waarin een van de mooiste doelpunten ooit gemaakt door een Twentespeler te zien is. We schrijven het jaar 1981. Twente wint met 2-1 uit bij Sparta. Een corner voor Twente. Manuel gaat hem nemen. De bal perfect rakend doorklieft deze met enorme snelheid het luchtruim waarna het lederen monster tot ieders verbijstering als een raket rechtstreeks het doel ingaat en het net doet sidderen van genot.

Een dondersmooie goal, een goal van een winnaar en eeuwige publieksheld !!

TAZ


2 Comments

2 Comments

 1. Frank

  9 maart 2014 at 10:24

  Schitterende voetballer!

 2. Frans

  7 maart 2014 at 14:00

  Hier nog een filmpje van de legendarische wedstrijd Ajax- FC Twente. Manuel scoorde de 1-3. Cruijff kwam van de tribune om Beenhakker terecht te wijzen, het werd uiteindelijk nog 5-3. Zijn snelheid is hier echter duidelijk zichtbaar.
  http://www.youtube.com/watch?v=ezJDgvZZ_A0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021 uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021
FC Twente Nieuws14 minuten ago

Gaat FC Twente volgend seizoen Europa in?

Ruim elf jaar geleden werd FC Twente kampioen van Nederland. De club beleefde geweldige jaren en speelden seizoenen achter elkaar...

youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015 youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015
Eerste elftal2 uur ago

‘Gediscrimineerde’ Mokhtar belde Jans voor terugkeer bij FC Twente

Youness Mokhtar heeft een aantal pittige uitspraken gedaan tegenover de NOS. De voormalig FC Twente-aanvaller is clubloos en dat heeft...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
Eerste elftal4 uur ago

Van Wonderen: “Ik vind het spel van FC Twente leuk en mooi om naar te kijken”

Komende zondag reist FC Twente af naar Deventer voor de confrontatie met promovendus Go Ahead Eagles. Het wordt een weerzien...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal5 uur ago

Thijs van Leeuwen blinkt uit bij Almere City na ontslag Verbeek

Vorige week dinsdag kreeg Gertjan Verbeek het nieuws dat er geen toekomst meer is bij Almere City FC. Hiermee werd...

tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019 tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019
Eerste elftal22 uur ago

Jans geprikkeld door Van Wissing: “Het werd door jou een item gemaakt”

Eerder deze week zat Tijmen van Wissing aan tafel bij het programma Voetbalpraat van ESPN. Hier sprak de clubwatcher onder...

ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021 ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal22 uur ago

Jans: ‘Ligt het aan coronatijd dat iedereen doorslaat in negativiteit?’

Na de 0-0 tegen Feyenoord, staat komende zondag de volgende wedstrijd op het programma. Dan neemt FC Twente het in...

cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015 cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Martina overspeelde zijn hand in zoektocht: “Ik heb veel kansen laten lopen”

Oud-FC Twente verdediger Cuco Martina is na zijn vertrek bij Everton in de zomer van 2020 ruim een jaar transfervrij...

mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Oud-FC Twente speler Piqué beëindigde carrière na TIA in stilte

De inmiddels 42-jarige Mitchell Piqué kwam in het seizoen 2000-2001 op huurbasis uit voor FC Twente. Na zijn tijd in...

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld
Eerste elftal2 dagen ago

Ajax kan decennia oud record FC Twente verbreken: “Daar schrik ik wel van”

In het jaar 1972 settelde FC Twente een record wat nog altijd staat. De Enschedese formatie kreeg in dit competitiejaar...

mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021 mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Hilgers en Rots speelde niet altijd op hoogste niveau: ‘Winnen geen doel op zich’

FC Twente stond vorig seizoen derde op de ranglijst met percentages van de gespeelde minuten van zelfopgeleide spelers. De KNVB...