Connect with us

Columns

Column: Het Twente DNA

Published

on

dna-fc-twente

Natuurlijk weten we allemaal dat er grondig gesaneerd moet worden door de club. De tijden van levende taarten, miljoenencontracten op bierviltjes en feestmutsen in de champagne zijn voorbij.

Ook weten we dat er nog steeds geen duidelijkheid over het plan van aanpak is. We weten echter ook dat de club geregeerd wordt door een aantal figuren die door het overgrote deel van de supporters niet meer gepruimd worden. Figuren die steeds meer walging en afkeer oproepen.

De één zit er nog omdat de club hem financieel nog niet kan missen, de ander zit er nog omdat er nu geen geld is om hem te lozen. De een maakt(e) er in bestuurlijk opzicht een potje van, de ander denkt dat hij boven de werkelijkheid staat. Beiden kunnen ze het goed met elkaar vinden. De club dondert echter steeds meer in elkaar. Het clubgevoel, het Twentegevoel is steeds vaker in onderkoelde staat te vinden aan de rand van het gebeuren.

De aftakeling qua gevoel van binding met de club is al jaren sluimerend bezig. Van een echte volksclub waarbij de passie in en om het veld spreekwoordelijk was, transformeert de club steeds meer tot een verzameling passanten die om hele andere redenen dan liefde voor de club bezig zijn.
Als er ooit een grondig onderzoek gedaan gaat worden naar hoe het zover heeft kunnen komen, zal het gevonden DNA uit de bestuurskamer en het trainershok volstrekt geen overeenkomsten blijken te hebben met het Twente DNA. Dat bestaat uit Passie, trots en strijd en niet uit hoogmoedswaanzin, angst en een betonplaat voor de kop.

Die mismatch zal jammer genoeg nog enige tijd onze club regeren. Als laatste ‘wapenfeit’ in die zin kunnen ze het ontslag van clubman pur sang en cultheld Heubach op hun conto schrijven.

Na clubmensen als Van Staa en Bleuming, vergrijpt men zich nu weer aan een van de weinige figuren binnen de club waarvan het hart op de maat van Twente klopt. Een jongen van de stad, een jongen van Vak P. Een van ons. Ondanks alle berichten van de fans dat we steeds minder ‘connectie’ voelen met de club, worden de mensen die (op termijn) deze connectie weer in het leven zouden kunnen roepen geloosd.

Tegelijkertijd kreeg Schreuder toestemming van Aldo om Martin Haar te gaan polsen voor de functie van assistent. Uiteraard gaat het hier om twee verschillende functies en moet er financieel ingegrepen worden. Het signaal wat de club hier mee afgeeft is echter waar het in deze om gaat. Echte clubmensen kunnen gaan, passanten mogen komen.

De club is ziek, heel ziek. Als er straks wat rustiger vaarwater aan komt, zal er een diepgrondig onderzoek dienen te komen hoe het zo ver heeft kunnen komen dat we lamgelegd konden worden door de Bassie en Adriaan van de Nederlandse BVO’s… ”Allememaggies Alfred, zag jij die terugspeelbal ? “

Ondertussen zullen er verschillende acties gevoerd gaan worden door de supporters waarin de onvrede blijvend duidelijk gemaakt zal worden. Dat zie ik als een morele plicht van een ieder die de club in zijn hart draagt en niet direct van angst in elkaar krimpt omdat ome Aldo de centjes wel eens terug zou kunnen trekken en de club dit maar al te graag naar buiten brengt.

Op 1 juli 2015 bestaan we als club officieel 50 jaar. Het doet pijn dat er op die dag helemaal niets door de club gedaan wordt. Helemaal niets!

Ondanks alles is het een dag waarop de verjaardag van onze mooie club gevierd dient te worden.

Twente is meer dan de neergang van de laatste tijd. De club is groter dan de huidige mensen die er een potje van hebben gemaakt.

Onze tranen, ons zweet en ons bloed liggen op de diverse plekken waar Twente is geweest. De echo’s van de voetstappen richting Diekmanstadion klinken door in ons Twentehart. De stemmen en het gelach van de velen die er niet meer zijn; papa’s, mamma’s , broers, zusters, vrienden, vriendinnen, spelers, trainers , allen die ooit met ons achter de bloedrode vlag met het witte Ros liepen verdienen het om geëerd te worden. De dromen uit onze jeugd, de bekers die werden gewonnen, het kampioenschap, de prachtige teams en trainers die we hebben gehad. De mooie momenten, de droevige momenten. De opperste extase, de diepste ellende. Dat alles wat er in 50 jaar clubliefde is voorgevallen verdient respect en een moment waarop hier bij stilgestaan wordt.

Laten we daarom allemaal op 1 juli aanwezig zijn bij de Veste. Juist ook om te laten zien dat we als supporters wél het respect kunnen opbrengen om stil te staan bij dit jubileum van onze club. Neem vlaggen mee, draag shirts die ooit door Twente werden gedragen, deel drank en eten. Een soort American Party kan het worden, gewoon spontaan van onderop. Twente was ooit ‘van ons’. Twente wordt ooit weer ‘van ons’. Dat gaan we met zijn allen uitdragen op woensdag 1 juli a.s. Vanaf 15:30 uur verzamelen op P1 aan de kanaalzijde. Vanaf 16:05 zullen we dan nog eenmaal luidkeels onze clubliederen zingen.

Geen geweld tegen mens of object. Samen komen om de club en haar prachtige verleden te eren, daar gaat het om. De huidige gang van zaken verdient totaal geen respect. Hoe kun je dat beter duidelijk maken dan door het verleden te eren. Toen de club nog wel een echte volksclub was en net zo bij ons hoorde als een perfect passend kledingstuk dat hooguit af en toe eens jeukte. Er rust op ons een schone taak om alles in het werk te stellen om de club weer ‘thuis’ te brengen. Respect voor het verleden hoort daar ook bij.

Ik weet in ieder geval waar het ware Twente DNA is op 1 juli 2015.

TAZ

10 Comments

10 Comments

 1. Timo

  22 juni 2015 at 21:26

  Is er al een Twitter account en / of een Facebook pagina aangemaakt om dit idee tot een succes te maken?

 2. Belazerd

  20 juni 2015 at 10:58

  De giga kaalslag in en om de organisatie is écht desastreus…het is geen schrik met één einde maar een eindeloze schrik….dat niemand in staat is om gestructureerd de status van het “bedrijf” te geven en consequent een update tja, weerzinwekkend !
  Steeds weer op die ‘nietszeggende’ perkament-sprekende voorzitter te wachten , die iig ook geen spoor in lichaamstaal geeft, is angstaanjagend. Hoe kan één contract de organisatie zó in een wurggreep hebben…..geloof er niets van.
  Je kunt van Jopie (narcist) zeggen wat je wil hij had ‘dat’ wel : Meedogenloos charisma , waar is dat trotse Twentse Ros gebleven of trekken we aan een dood paard ! Klasse beschreven TAZ echter hoe hou je het kaartenhuis oprecht overeind ? Zou RED BULL nog steeds geïnteresseerd zijn….bedoel daarmee een positief vuurtje aan te steken….of, alle mensen op de commerciële afdeling kunnen ook wel weg !

  • KOOG

   20 juni 2015 at 15:37

   Denk niet dat iedereen aan Red Bull zit te denken dan wel uberhaubt will.
   Er moet eens fatsoenlijk door het FCT bestuur gecommuniceerd worden. Waarom Peter Wischerhof wel op de site en Jeroen Heubach niet?
   Waarom horen we niets Meer van VDB mbt bv stand van zaken KNVB, Shirt Sponsor, financien
   Waarom Dico Koppers de deur uit doen en ”Interesse” tonen in Tamata.
   Wordt er nog feest gevierd, Jubilatie 50 joar!! Dus moeten wij het zelf Maar doen, ik ben erbij 1 Juli TAZ!!!!!!
   Laatste opmerking:
   Waarom wordt een vers nieuwe SCC helemaal in de watten gelegd met acties. Waarom de trouwe SCC houders niet eens wat bieden? Die Familie pas werkt toch niet.

  • Belazerd

   20 juni 2015 at 22:00

   Beste Koog, de ingrediënten bij FcTwente zijn beter dan bv. F’noord
   (had vlgens mij ook een enorme schuldenlast !) een gedateerde Kuip etc. echter F’noord strikt wel General Motors en heeft een super oog voor eigen kweek…..Wie gaat voor aanwas FcT zorgen ?
   krijgen Drommel,vdLely,NTuli,daCruz,Andersen,deJager,Jensen, Oosterwijk, vdHeijden, kansen ? Bij de beloften spelen is een aantal niveau’s lager dan de Jupiler League !

 3. Matt

  19 juni 2015 at 20:21

  Mooie column TAZ!
  Nu even dit de social media op gooien. Facebook page maken, Twitter account en noem maar op! Gaat goed komen!

  • Timo

   23 juni 2015 at 21:27

   Is er al een Twitter account? Zo niet, dan wil ik er wel een maken.

 4. Jeanette Heck-Arendsen

  19 juni 2015 at 19:15

  Wederom een rake kolom TAZ. En WAT zou er mooier zijn om op 1 juli speciaal Van Staa – Bleuming en Heubach extra in het zonnetje te zetten!!!!!

  • TAZ

   19 juni 2015 at 19:52

   Laten we die jongens uitnodigen op ons ‘feest’….net als andere echte Twente helden……

 5. Hennie Boelens

  19 juni 2015 at 18:34

  wij zijn al 46 jaar supporter en hebben alles al meegemaakt , zelfs een degradatie , maar toch blijven komen , maar wat er nu allemaal gebeurt heb ik in al die Jaren nog niet meegemaakt , ik blijf mijn cluppie trouw , maar het wordt toch eens tijd dat er mensen met verstand van de twentse trots nu opstaan ,ook de grote sponsors kunnen hun belangen behartigen door het bestuur er op te wijzen dat ze zo niet met de supporters en clubiconen kunnen omgaan, ben er 1 julli bij , reken daar maar op

 6. Rik

  19 juni 2015 at 17:07

  Mooie column weer TAZ. Wij zijn van de partij.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal29 minuten ago

FC Twente schiet financieel niets op met de nieuwe versoepelingen

Zojuist is bekend geworden dat publiek vanaf woensdag weer welkom is bij sportwedstrijden. Voor FC Twente houdt het in dat...

ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021 ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal2 uur ago

Snel duidelijkheid over Streuer en Jans: “Anders wordt het een dingetje”

Vorige week zou het veelbesproken gesprek plaatsvinden waarbij jan Streuer te horen zou krijgen of hij door mag als technisch...

sfeeractie-bus-binnenuit sfeeractie-bus-binnenuit
Eerste elftal3 uur ago

Van Binnenuit: Schitterende sfeeractie en vreugde na de driepunter

FC Twente heeft afgelopen zaterdag drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tukkers wonnen zonder Lars Unnerstall...

tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021 tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021
Eerste elftal4 uur ago

Vitesse in beroep tegen fikse schorsing topscorer Openda

Afgelopen zaterdag speelde Vitesse, de komende tegenstander van FC Twente, de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij een 0-0 stand deed...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal4 uur ago

‘Grolsch Veste gaat weer open, maar met een beperkt aantal supporters’

Dinsdagavond om 19:00 uur volgt er weer een persconferentie met een update over het coronavirus. Gehoopt wordt op een aantal...

leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020 leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020
Eerste elftal5 uur ago

Ten Voorde positief: “Het was zowaar een keer iets dat op voetbal leek”

Na de bekerwedstrijd tegen AZ Alkmaar was Leon ten Voorde één van de velen die kritiek hadden op het spel...

mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo
Eerste elftal6 uur ago

Heracles-verdediger Knoester gelinkt aan gevoelige overstap naar FC Twente

In de zoektocht naar versterkingen lijkt FC Twente voor het tweede jaar op rij uitgekomen te zijn bij Heracles Almelo....

fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022 fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022
FC Twente Nieuws8 uur ago

Samenvatting FC Twente Vrouwen – PSV seizoen 2021-2022 (3-1)

Voor FC Twente Vrouwen stond zondagmiddag de tweede wedstrijd van 2022 op het programma. Na de knotsgekke Overijsselse derby tegen...

kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt
Eerste elftal9 uur ago

Mokotjo loopt vertraging op en sluit later aan bij FC Twente

Vorige week kwam het nieuws dat Kamohelo Mokotjo begin deze week aan zou sluiten bij FC Twente. De middenvelder is...

justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016 justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016
FC Twente Nieuws9 uur ago

Hoogma keert terug bij Heracles en tekent langdurig contract

Voormalig FC Twente-verdediger Justin Hoogma keert terug in de eredivisie. Hij heeft een contract getekend bij Heracles Almelo, de club...