Nieuws

Column: Het Twentse Ros

Column: Het Twentse Ros

Redeloze radeloosheid maakt zich van hem meester. De vrouw was op haar hoede, de kinderen hielden zich gedeisd. Als een maniak pakte hij toch de afstandsbediening en tikte 818 in om te zien dat er warempel niet gespeeld werd dit weekend. Hij wist het al, maar moest telkens toch even kijken of het er nog steeds stond als een soort onoverkomelijke dwangmatige neurose.

“Twente speelt niet.” Klonk het schreeuwend om het half uur. Gevolgd door een lange scheldtirade waarin de woorden; Nederlands elftal, Van Gaal, Kloothommels, arrogante stinkkwal, stelletje miljonairs op sokken en ‘kanmiediekutwedstriedskeeln” een voorname plaats hadden.

De fiets stond buiten, klaar om naar de Veste te gaan, maar er werd niet gespeeld, dus stond de fiets hem daar uitdagend toe te lonken als een valse snol haar maagdelijke klant.

“Staan ze eindelijk weer bovenaan, wordt er weer niet gespeeld omdat dat kut Oranje voor de kat zijn viool weer eens moet spelen.” De tegenwerping van de vrouw dat bij het bekend worden van het speelschema toch niet bekend was dat Nederland nu al geplaatst zou zijn maakte maar weinig indruk…. Hij miste de opkomende spanning, het hogere gehalte aan adrenaline in het bloed als Twente speelt. Zijn vrouw kreeg een geniale ingeving en haalde de puzzel van 1000 stukjes van het logo van FC Twente uit de kast. Met dat prachtige Twentse Ros. Na een uurtje zag ze dat hij helemaal opging in het correct leggen van de puzzel en zag ze dat het goed was…...

Een grote deken van mist ligt over het Twentse land en bedekt de kilometerslange, donkere wouden en dichtbegroeide bossen. De donkerte is alomtegenwoordig en even onheilspellend als angstaanjagend voor hen die onbekend zijn met het landschap.

Vijandige soldaten staan opgesteld tegenover de Saksische mannen die hun boerenbestaan wederom hebben ingeruild voor die van strijder voor de goede zaak, de zaak van het voortbestaan als vrij Saksisch volk. Ook de als dapper en strijdlustig bekend staande Tubanten maakten al enige tijd onderdeel uit van dit volk. Het weemoedig stemmende geluid van de midwinterhoorn galmde al dagen van erf tot erf en van dorp tot dorp, de strijd zal aanstonds weer een aanvang nemen.

[caption id="attachment_34424" align="alignright" width="199"]ros Saksen Hertog Widukind[/caption]Een ieder wist dat het Leger van Karel de Grote op den duur te groot zou blijken te zijn om de oorlog te kunnen winnen, maar het credo was ; ‘wij tegen iedereen’. Het Saksische rijk stond van alle kanten onder druk en bloot aan vijandelijk gevaar, maar verenigd in hun dapperheid hadden ze alle vijandelijke invallen tot dusver kunnen weerstaan.

Ossenhoorngeschal kondigde de komst van de leider Widukind aan, gezeten op zijn legendarische zwarte Ros reed hij tussen de rijen manschappen zelfbewust naar voren. De Saksische strijders verdrongen elkaar om een glimp op te kunnen vangen van dit vermaarde dier dat zo’n belangrijke plaats innam in hun heden en verleden.

Tegen de achtergrond van een fel lichtgevende volle maan, steigerde het beest door ingehouden kracht en energie waarbij de zweetdampen in de vorm van een soort mist van zijn, gladde en gespierde flanken sloeg. De strijders keken toe met open mond en vol eerbied voor dit prachtige wezen………

Tsja, lezer, dit zou het begin kunnen zijn van een historische roman over Twente ten tijde van de Saksenoorlogen, maar is meer bedoeld als achtergrondschets over de herkomst van HET symbool van ons FC Twente, het Twentse Ros of het “Sachsenros”. Na de uiteindelijke overwinning van de Franken werden de Saksen gekerstend en ook de leider Widukind liet zich dopen. twentse-ros-oudHet verhaal wil dat hij daarna alleen nog maar op een wit Ros reed in plaats van een zwarte. Uiteindelijk belandde dat (witte) Ros op de vlag van de regio Twente en menig ander voormalig Saksisch gebied zoals de deelstaten Noord-Rijn Westfalen , Nedersaksen en het Engelse graafschap Kent.

Er zijn natuurlijk meer Nederlandse voetbalclubs die in hun wapen of logo een dier centraal hebben staan. Zo heeft Vitesse vanaf 1984 een in groepsverband grafisch verkrachte adelaar in het logo staan, afgeleid van het stadswapen. SC Cambuur doet het met een onbestemd liggend rood hert in het logo, een afgeleide van het familiewapen van de middeleeuwse adellijke familie De van Cammingha’s ,waar ook de naam Cambuur vandaan komt.

De Nooit opgeven altijd doorzetten Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning Combinatie Breda…….(goeie morgen dokter) , heeft een tijd twee ultralelijke postmoderne leeuwenkoppen in het logo gehad, maar zijn nu weer terug naar de basis gegaan en houden het bij 3 letters.

~logo-twente-rosRKC heeft een soort rechtopstaande leeuw die aan de verkeerder deur lijkt te kloppen in het logo en ADO de ooievaar die ook het stadswapen siert en allang geen kindertjes meer rondbrengt. Go Ahead Eagles spant de kroon met een adelaar in de clubnaam, het logo en de stadionnaam, maar wat heb je aan zo’n adelaar als hij het stadion uitvliegt? FC Dordrecht heeft een schapenkop in het logo en FC Oss een Os die pootje over lijkt te doen op de schaatsbaan.

Adelaar, leeuw, schaap, os of hert, alles valt in het niet bij het prachtige steigerende witte Ros op een bloedrode achtergrond. Twee voeten vast op de zanderige grond, twee opgeheven naar de vijand en daartussen een enorme spiermassa die uithoudingsvermogen en kracht symboliseert.

Een logo met historische en strijdvaardige symboliek, daar kunnen alle anderen niets meer tegen doen, ons Twentse Ros is gewoon wereldkampioen….

”Schat, de puzzel is af, loat de neuz’n moar kom’n !!

TAZ

[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties