Connect with us

Columns

Column: Het Zeister Noord-Korea

Gepubliceerd

op

Als je maandenlang stront en pies over je heen krijgt ben je er eigenlijk wel een keer klaar mee. De hele teringzooi omtrent FC Twente mag wel eens tot een einde komen. Vooralsnog houdt de soap, die naar verluidt betere kijkcijfers trekt dan GTST, de gemoederen nog bezig. De grote vraag is: houdt die soap na vandaag op? Waarschijnlijk niet, want hoe de uitslag ook zal zijn een van de beide partijen zal toch in beroep gaan.

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat de KNVB en FC Twente niet de beste vriendjes zullen worden. De oorzaak weten we allemaal ook wel. Onder leiding van maffiabaas Joop Munsterman, beter bekend als The Godfather, lapte de Enschedese club diverse regeltjes van de KNVB en haar licentiecommissie aan de laars. Toen Zijne Camerageiligheid uiteindelijk opstapte, nadat hij doorhad niet al te goed bezig te zijn geweest, nam de wat introvertere rechterhand Aldo van der Laan het over. En u raadt het al, hij ging verder waar zijn voorganger gebleven was.

aldo-van-der-laan-joop-munsterman-twenteNa de van alle kanten stinkende Doyen-deal, die in het leven geroepen werd nadat FC Twente een broek van maatje 60 had aangetrokken in plaats van een broek van maatje 48, besloot Van der Laan tezamen met zijn onderdanen Hennie ten Hag en Hein Trebbe om nog even doodleuk te frauderen met enkele transfers. Zoals die van Dusan Tadic.

De sideletter van Doyen die uiteindelijk opdook eind 2015 bleek ook het einde voor Van der Laan. De trouwe rechterhand van Munsterman, die toch al niet veel goeds kon doen, moest zijn conclusies trekken en vertrok sneaky door de achterdeur.

De chaos was compleet en de ellende niet meer te overzien. De straffen die FC Twente kreeg voor de sideletter waren overigens niet mals: een boete van ruim 45.000 euro, drie jaar uitsluiting van Europees voetbal en voorwaardelijke intrekking van de licentie, met als voorwaarde dat de club mee zou moeten werken aan een onafhankelijk onderzoek.

Dat er, terecht, gestraft wordt is logisch. Toch is deze straf enigszins buiten proportie. Want met drie jaar uitsluiting van Europees voetbal straf je toch echt de spelers en de supporters en in mindere mate de club. Je zou dan ook denken: de club gaat wel even in beroep.

En normaliter zou je ook verwachten dat je in beroep gaat, maar het ligt toch net even anders. Enkele dagen voor de uitspraak van de licentiecommissie was er een gesprek tussen Bert van Oostveen, Eelco Eerenberg van de gemeente Enschede en de overgebleven bestuursleden Trebbe en Ten Hag. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen drukte de club op het hart dat het de sanctie moest accepteren. FC Twente mocht niet eens in beroep gaan.

Oftewel, waar het in de gewone rechtspraak normaal is dat je een beroepsgang kunt overwegen, daar ligt het in de Zeister bossen, gelegen onder de rook van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, toch net even anders. Met hun “jullie moeten de straf accepteren!”. Ammehoela! Bekijk het lekker!

Daar houdt het geëmmer nog niet op. Want Bert van Oostveen zou Bert van Oostveen niet zijn als hij FC Twente niet even zou hebben gewaarschuwd voor de eventuele straf van de FIFA, die zich er overduidelijk ook nog even mee moest bemoeien. Volgens de directeur betaald voetbal moest FC Twente rekening houden met een boete van 1 miljoen Zwitserse Frank en directe degradatie naar de Jupiler League. Op 29 maart volgde de uitspraak en bleek het slechts een boete van 185.000 Zwitserse Frank, die FC Twente met grote opluchting accepteerde.

Van Oostveen keek het allemaal met lede ogen aan. “Godverdomme”, moet hij gedacht hebben, “nu moet ik wat anders verzinnen.” Wat kon hij nog doen? Ach, natuurlijk! Aanpappen met de licentiecommissie. Voor een onafhankelijke commissie werd het woord namelijk wel heel vaak gedaan door de directeur betaald voetbal. Zou het dan toch? Nee, het kan niet. Toch wel!

Kim Jong unDe Zeister bossen, een stukje Nederland wat dus verdacht veel lijkt op het Noord-Korea van Kim Jong-un, kent geen scheiding der machten. Anders had Van Oostveen de licentiecommissie wel haar gang laten gaan en niet constant lopen roeptoeteren dat FC Twente Houdini en Hans Klok nodig heeft om te overleven en dat het lijk FC Twente al in de kist ligt en de begrafenis al is besteld.

In de tussentijd is de Enschedese club onder leiding van interim-directeur Onno Jacobs druk bezig om puin te ruimen. De stofkam gaat door De Grolsch Veste, want alles moet boven tafel komen. Ook wordt er, met behulp van Jan van Halst, keihard gewerkt aan een akkoord met de schuldeisers (beter bekend als ‘het crediteurenakkoord’) en een garantstelling van het Twentse bedrijfsleven om FC Twente zodoende in leven te houden.

Waar de licentiecommissie van de KNVB eerst op 8 mei uitspraak zou doen, daar kwam de uitspraak op 18 mei. FC Twente krijgt een ‘tweede kans’ in de Jupiler League. De huidige licentie wordt ingetrokken en de club krijgt een nieuwe licentie waarmee het moet uitkomen op het laagst mogelijke profniveau.

Bert van Oostveen, of misschien toch Kim Jong-un in een Bert van Oostveen-pak, heeft zijn zin. De straf waarvan hij hoopte dat de FIFA hem zou uitspreken is uitgesproken door de licentiecommissie. De licentiecommissie was toch onafhankelijk? Ja, net zoals dat de FIFA en de UEFA niet corrupt zijn. Sprookjes bestaan niet meer.

Dat brengt ons precies op het punt in de soap waar we nu zijn aanbelandt. Na een ontzettend spannende cliffhanger twee weken terug in de Rechtbank van Utrecht, zal vanmiddag de spectaculaire ontknoping volgen. Wat beslist de rechter? Het is een ontknoping die vooralsnog alle kanten op kan en niet op script staat. Nou ja, alleen de rechter weet het al.

Toch wil ik u allen nog eenmaal iets op het hart drukken. FC Twente is al genoeg gestraft. Boetes, puntenaftrek, uitsluiting van Europees voetbal, een onafhankelijk onderzoek en financiële compensatie aan de rest van de Eredivisie. Zaken die FC Twente al een schadepost van zo’n zeven miljoen euro hebben gekost. Moet er dan ook nog een sanctie volgen die niet eens in het boekje van de licentiecommissie staat? Dacht het niet hè!

Het zal vanmiddag spannend worden en bij menigeen zullen de zenuwen al door het lijf gieren, maar onthoudt: You’ll Never Walk Alone!

Maurice Mazenier

LAATSTE KANS!!: FC Twente EK Poule sluit om 21:00 uur!!

Het is dan eindelijk zover. Vanavond begint het EK2016 in Frankrijk. Dit is dan ook je laatste kans om mee te doen aan de FC Twente EK Poule! Pak die kans en vergeet zeker ook niet je vrienden uit te dagen. Deelname is uiteraard gratis en voor top 10 hebben we mooie prijzen te vergeven!

Klik hier om direct naar de FC Twente EK Poule te gaan. We wensen iedereen veel succes.

9 Reacties

Plaats een reactie

9 Reacties

 1. Koog

  Voor het DOYEN gefraudeer krijgt FCT van de FIFA een boete van Euro 145.000,-
  Voor het contract van Tadic (gewurgd door een zakenwaarnemer) geeft de KNVB/LC degradatie naar de JL.
  Want het contract van Corona en Engelaar is gewoon kreatie boekhouden.

  Dit Staat toch niet in verhouding wat FIFA als straf eis heeft vs NVB.
  Kortom NVB gaat zijn boekje duidelijk te Buiten.
  Als de regelementen voorgeven dat boete of licentie afname het wordt dan moet je daar naar handelen.

  In 1999 heeft Feyenoord ook gefraudeerd met tekengelden/contracten naar Makelaars. Alleen de FIOD deed onderzoek. Maar de KNVB liet Feyen niet DEGRADEREN.

  Kortom NVB u meet met verschillende maten zoals het u net uitkomt.

  11 juni 2016

 2. Don

  Lekkere subjectieve mening vanuit emotie. Terechte straf. Succes volgend jaar.

  10 juni 2016

  • aart

   Eens. Eenzijdig gekakel. Dit soort hoogmoedige rotzooi koat ze de kop. En lekker

   10 juni 2016

 3. F.Noce

  Mooie column . Ik denk dat het gevecht voor FC Twente nog lang gaat duren op vele vlakken , maar elke overwinning is er 1 en uiteindelijk word je kampioen of niet , of haal je Europees voetbal of niet of degradeer je niet ….. . Vandaag staat de toekomst van FC Twente op het spel en vandaag moet je winnen om de volgende gevecht aan te gaan ,om de volgende wedstrijd te gaan spelen en dat is zuur ( understatement ) voor iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt, maar finales winnen zijn de mooiste momenten en dit is op zich een finale . WINNEN OF VERLIEZEN …er moet een winnaar komen , al besef ik mij heel goed dat FC Twente hoe dan al reeds veel verloren heeft . Vandaag …MOETEN WIJ WINNEN !

  10 juni 2016

 4. FuckFCT

  Hopelijk degradeert FC Twente naar de 2e divisie!

  10 juni 2016

  • F.Noce

   …………………………..verspilde moeite .

   10 juni 2016

  • Ansje

   Als je niet van FC Twente houdt wat doe je dan op deze site? Ga buiten spelen!

   10 juni 2016

  • Red Alert

   Neuk jou moeder in de poep

   10 juni 2016

  • Tukkerpower

   Ziele……poot

   10 juni 2016

Laatste Nieuws

FC-Twente-PSV-Selectie-Supporters-Grolsch-Veste-Juichen-Seizoen-2022-2023 FC-Twente-PSV-Selectie-Supporters-Grolsch-Veste-Juichen-Seizoen-2022-2023
Eerste elftal1 uur ago

FC Twente – Vitesse bijna uitverkocht: Scoor nu de laatste kaarten!

Na twee weken interlandvoetbal wordt komend weekend de competitie weer hervat. FC Twente speelt in de eigen Grolsch Veste en...

karim-el-ahmadi-fc-twente-utrecht-2004 karim-el-ahmadi-fc-twente-utrecht-2004
FC Twente Nieuws2 uur ago

El Ahmadi wijst FC Twente opnieuw af en gaat kijken bij Feyenoord

Karim El Ahmadi is eerder dit jaar gestopt als profvoetballer. Hij kon in 2020 terugkeren bij FC Twente, maar wees...

stroomkastje-fc-twente-aucke-vleerstraat-enschede-2022 stroomkastje-fc-twente-aucke-vleerstraat-enschede-2022
Eerste elftal3 uur ago

GAAF! Stroomkast krijgt uniek FC Twente ontwerp aangemeten

Sinds korte tijd zijn er in Enschede een aantal stroomkasten verfraaid. Deze keer kreeg Martyn aka TinusTegengas het verzoek om...

phillip-cocu-trainer phillip-cocu-trainer
Eerste elftal17 uur ago

Vitesse strikt Phillip Cocu voor treffen met FC Twente

Komend weekend hervat FC Twente de competitie met de thuiswedstrijd tegen Vitesse. De Arnhemmers kenden een slechte start van het...

luc-castaignos-fc-twente-logo-training luc-castaignos-fc-twente-logo-training
FC Twente Nieuws17 uur ago

Clubloze Castaignos duikt op bij Onder 21 van FC Groningen

Luc Castaignos is terug op de Nederlandse velden. De 29-jarige spits is opgedoken bij FC Groningen waar hij mee gaat...

grolsch-veste-zonsondergang-zijkant-2020 grolsch-veste-zonsondergang-zijkant-2020
Eerste elftal18 uur ago

Supporters bieden plek aan in auto: Van Amsterdam tot Sprang-Capelle

FC Twente heeft een nieuwe service waarbij supporters een plek in de auto aan kunnen bieden aan andere supporters. Via...

jill-roord-oranje-vrouwen jill-roord-oranje-vrouwen
FC Twente Nieuws19 uur ago

Jill Roord kreeg megacontract aangeboden: “Dat verdient geen mannelijke speler van FC Twente”

Jill Roord stond afgelopen zomer in de belangstelling van FC Barcelona. De Spaanse club wilde haar graag overnemen en de...

grolsch-veste-hoofdingang-overdag grolsch-veste-hoofdingang-overdag
Eerste elftal1 dag ago

Grolsch Veste decor voor finales Nations League: Alle datums en mogelijke landen

Enschede mag zich opnieuw opmaken voor een groot toernooi. Na het EK voor vrouwen in 2017, wordt Enschede één van...

uitvak-twente-supporters-az-twente-alkmaar-2022 uitvak-twente-supporters-az-twente-alkmaar-2022
Eerste elftal2 dagen ago

“FC Twente heeft supporters, Ajax heeft vooral fans”

FC Twente heeft een hondstrouwe achterban. Er worden veel jaarkaarten verkocht en de sfeer in De Grolsch Veste is fantastisch....

grolsch-veste-tweede-ring-uitbreiding grolsch-veste-tweede-ring-uitbreiding
Eerste elftal2 dagen ago

Moet en kan FC Twente De Grolsch Veste uitbreiden?

FC Twente heeft op dit moment een stadion met een capaciteit van 30.000 toeschouwers. De tweede ring op de Diekmantribune...