Connect with us

Columns

Column: Kappen met Schreuder. NU!

Published

on

ALFRED-SCHREUDER-KAPPEN-NU

Het is kwart over twee. Twente staat met 2-1 achter tegen een eveneens sterk gewijzigd en verjongd Zwolle. Ik hoop niet eens meer op een fors aantal extra speelminuten zodat er nog gelijkgemaakt kan worden. De berusting en gelatenheid op het veld maakt zich ook van mij meester. “Fluit maar af, dan zit deze lijdensweg er ook weer op.” Te lang al kijken we naar een gezelschap heren dat in groepsverband een sport bedrijft waarbij de vreugde in het spel net zo afwezig is als een bijbels woord in de smachtende oren van een goedgelovige.

Te lang al zijn we getuige van de volledige ontmanteling van datgene waar de club ooit bekend om stond; verzorgd spel van achteruit vanuit een bepaald idee, een systeem, een nimmer aflatend geloof in eigen kunnen en de geslepenheid van een sluipmoordenaar. Dat sloeg over op de tribunes, die als een steile rode vloedgolf een geluid voortbrachten dat menig tegenstander deed verlangen naar hun moeders tit waarop de angst weg gesabbeld zou kunnen worden.

Niet dat er altijd gewonnen werd of dat het continu spektakel was, oh nee, verre van dat. Er stond echter een eenheid, een team, jongens die weten wat het betekent om samen je brood te moeten verdienen en naar glorie te streven. Jongens met extra klasse die ook vaak genoeg beslissend zichtbaar werd. Jongens die zichzelf en hun medespelers corrigeerden op en buiten het veld. We hadden ook een trainer en een technische staf die hun stempel in positieve zin op de ploeg konden drukken. Rutten, Preudhomme, McClaren in zijn eerste jaren.

joop-munstermna-alfred-schreuderEnige jaren later houdt de financiële neergang bijkans gelijke tred met de sportieve wanprestaties en heerst er een schandalige gelatenheid die de club in alle geledingen uitstraalt, behalve als het gaat om de strijd om het naakte bestaan die vooralsnog op een positieve wijze is beslecht.

Vrijwillig afzien van Europees voetbal (ongehoord en nog nooit vertoond in ons land), complete scouting op de straat schoppen, Jong Twente uit de Jupiler league halen, de vrouwentak opheffen, jeugdteams en trainers opheffen, een Cultheld als Heubach bij het grof vuil zetten, zes punten in mindering krijgen……… Klap op klap hebben wij en de club moeten verwerken. Links, rechts, hier pak aan, nog eentje liek veur de bek d’r bie.

Ooit zullen de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen hoop ik dan maar. Erger is echter nog de wijze waarop men het toch al zo bloedende supportershart telkens maar weer blijft verwonden door die ene beslissing waar een ganse regio op wacht maar steeds niet te nemen met alle gevolgen van dien.

‘Het veld is slecht, het veld is stroef, we moeten veel spelers inpassen, veel jongens zijn net pas terug, er moeten nog automatismen gekweekt worden, de groep moet nog wennen, de groep moet dit nog oppikken en dat nog leren’ etc. etc. Klits klats klander, de ene smoes na de ander. En dat al seizoenen op rij.

Het is gewoon niet meer leuk om naar Twente te kijken. Je wordt er niet vrolijk of opgewonden meer van. Het is van een deprimerende gelatenheid die gewoon schofterig te noemen is in vergelijking met het exorbitante salaris dat de heren iedere maand kunnen bijschrijven en het behoorlijke budget dat de club nog steeds heeft voor het ‘voetbalgedeelte’.

Het aantal mensen dat nog vertrouwen in Schreuder heeft is inmiddels te vergelijken met het aantal mensen dat gelooft in de heilzame geneeskracht van een buitenaards wezen die met de helm op is geboren en alleen maar ‘ kajagoogooo ‘ roept en eerdaags de aarde zal vereren met een bezoek.

aldo-van-der-laanNu zijn het weer de ‘transferperikelen’ die de heren in het veld parten zou spelen. Ik zal u iets in het geheim toevertrouwen lezer; … dat geldt niet voor andere clubs, nee, natuurlijk niet. Ben je mal? Dat speelt alleen bij ons FC Twente. Net als het opvangen van vertrekkende spelers alleen voor ons geldt en niet voor de rest van de Eredivisie. Om nog maar te zwijgen over het ingespeeld moeten raken van het team. Geldt ook alleen voor ons. Althans als we de trainer en de voorzitter moeten geloven.

Het westers journaille blijft ook maar herhalen dat het niet aan Schreuder ligt en dat we toch echt lekker door moeten blijven gaan met aanmodderen. Als hun eigen cluppie jarenlang zo speelt en onder presteert komen ze bomen tekort om de trainers aan op te hangen, maar wij moeten niet zo zeuren , is het credo van die kant. Afijn , daar heb ik in mijn vorige column al mee afgerekend. Daar lopen lijntjes die wellicht ooit in de openbaarheid zullen worden gebracht.

Het is te hopen dat we deze week Ziyech en Corona niet ook nog kwijtraken, want dan wordt het gewoon een strijd tegen degradatie de we tegemoet kunnen gaan zien dit seizoen.

Wie er echter ook speelt en wat er echter ook geschreven wordt, het is tijd. De hoogste tijd. Schreuder moet plaats maken voor een man die de boel wel aan het draaien krijgt. Een trainer die de spelers wel laat spelen vanuit hun kracht, die ze wel laat opereren als een team, die de vreugde in het spel en het teamgebeuren weer terugbrengt. Die de vastigheid in de uitvoering weer terugbrengt. Die de discipline weer terugbrengt en de jongetjes transformeert in kerels op het veld.

Grolsch VesteNatuurlijk ligt niet alles alleen aan Schreuder. Het gesodeflikker achter de bestuurstafel en geflikflooi met de moneten heeft uiteraard ook een nadelige invloed op het geheel gehad.

De halfzachte mentaliteit en gelatenheid op het veld dateert echter al van voor die tijd, evenals de laffe wijze van het benaderen van de spelers. Was de Veste ooit onneembaar, in een paar jaar tijd is het een soort ‘ballenbak’ geworden waar de tegenstander quasi spelenderwijs de punten vandaan haalt zonder zich echt bovenmatig in te hoeven spannen. De statistieken spreken ook nu weer boekdelen. Het hoogste aantal doelpogingen tegen en het laagste aantal overtredingen begaan. Typisch voor dit Twente onder Schreuder. D’r an met ’t spek verdomme!

Aldo zal ook zo snel mogelijk plaats moeten maken voor een ‘onbesmette’ voorzitter, ook al heeft hij miljoenen in de club gepompt. Als hij wat eerder aan de rem had getrokken, waren die miljoenen namelijk niet nodig geweest.

Het seizoen is nog lang niet verloren. Er zijn nog 31 wedstrijden te gaan. Indien Ziyech en Corona blijven en er een nieuwe trainer komt die van aanpakken weet en de groep eens leert dat angst niet nodig is , maar overschatting van eigen kunnen helemaal niet, die de passie en een tomeloze inzet weer terugbrengt, die het geloof in eigen kunnen weer terugbrengt, die de trots weer terugbrengt en die vooral de fundamentele wil om te winnen ten koste van alles weer terugbrengt, kan er nog wel degelijk een mooi seizoen uitrollen. Het gaat er niet om dat iedere wedstrijd gewonnen moet worden. Het gaat erom dat de club weer VAN ONS wordt, dat we weer zien dat ze alles geven in het mooie rood. Dat we zien dat er weer spelvreugde heerst en respect voor het publiek in plaats van geldzucht en transfergezeik.

ALDO, maak jezelf eens onsterfelijk voordat je het stokje overgeeft. In de naam van de club en dat wat haar maakt of breekt : KAPPEN MET SCHREUDER. NU!!

TAZ

Doe ook mee aan onze Topcoach competitie 2015-2016

Ook dit seizoen organiseert Twente Insite een Topcoach competitie. Stel met 47 miljoen euro een selectie samen en speel mee om mooie prijzen! Klik hier om direct naar Topcoach te gaan. Succes!

13 Comments

13 Comments

 1. psies

  24 augustus 2015 at 18:28

  Nou als Ziyech zou vertrekken en daarme schreuder zijn contract kunnen afkopen. zeg ik meteen doen!
  Want dat geld is er nu niet en is volgens mij de enige reden waarom hij nog op dat bank je zit.
  Als we nog ergens 3 a 4 miljoen kunnne krijgen voor een transfer zou het denk ik een stuk gemakkelijker zijn om schreuder een trap onder zijn kont te geven en uit te bonjouren.

 2. versnijder

  24 augustus 2015 at 18:17

  Sjonge jonge wat een gezeik in bovenstaand column.
  Denken jullie dat een andere trainer wel wat klaar krijgt met deze selectie? En een stadion waar een grafsfeer word gecreëerd sinds de verbouwing van arke naar veste.
  mijn Fc had nooit kampioen moeten worden ?

  • vak30

   24 augustus 2015 at 18:46

   Ja, wij denken dat een andere trainer wel wat klaarspeelt met deze selectie. Kan trouwens ook een parkeerwachter, wijkverpleegster of mijn buurvrouw zijn. Want slechter dan met Schreuder zal het zeker niet worden. Die man voegt namelijk helemaal niks toe. Sterker nog: hij zuigt al het voetbal uit een potentieel prima spelersgroep.

  • bam

   24 augustus 2015 at 21:39

   Versnijder:——-Verdient Schreuder na de uitschakeling tegen Qarabaq, de verloren halve finale tegen PEC, het belabberde voetbal van wedstrijd na wedstrijd, de slechtste competitiestart in 13 jaar, de eerste thuisnederlaag tegen ADO sinds 1967, de unieke prestatie van 0 punten in 1 seizoen tegen Excelsior, het proberen Corona van de hand te doen in de zomer van 2014, het aantrekken van vriendje Engelaar ipv club icoon Brama, een 0-5 thuis nederlaag tegen PSV die al tig jaar niet geleden was, de meeste gelijke spelen ooit bij de start van seizoen 2014/2015, het keer op keer met een puike selectie matig presteren, het wisselbeleid waar geen touw aan vast valt te knopen, tactiek die niemand begrijpt, etc etc etc , een andere trainer had het denk ik beter gedaan ja.

 3. Belazerd

  24 augustus 2015 at 17:01

  Kappen Nu ! Duidelijke tekst TAZ echter, is dat de oplossing van het probleem.? Er zijn drie bijlopers minder en wat voegt Hake toe?
  Guiterrez draagt nog steeds een T-shirt met tekst dat hij Pedro Salazar mist.! Een coach erbij bv. Neeskens of iig iemand die Tapia, Corona en Guitterrez + Uvini begrijpen zal maar jah dat zal het Barneveldse Ei wel blokkeren…khad meer daden van Ted verwacht

 4. Erik Detukker

  24 augustus 2015 at 16:53

  Ze hadden nooit met hem door moeten gaan. Twente voetbalt alleen maar slechter onder hem.

 5. Wilmke

  24 augustus 2015 at 16:52

  Exact verwoord zoals de meerderheid van de supporters denken. Om dat af te dwingen is mischien de oplossing om de thuiswedstrijd tegen ajax allemaal een half uur later op de tribune te gaan zitten. Laat de supporters verrenigingen dat maar organiseren in plaats de eis te stellen om bij callimero de winst te eisen en bij minder de bus op te wachten.

 6. Willem oet Twente

  24 augustus 2015 at 16:34

  Hij (schreuder) kan een aantrekkelijke transfer maken naar Mc Donalds Barneveld, daar zoeken ze nog een superviseer/coach Mc Nuggets.
  Load Goan.

 7. Jeanette Heck-Arendsen

  24 augustus 2015 at 16:25

  HELEMAAL GOED VERWOORD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nu moeten de 2 verantwoordelijken, vd L en A.S. deze woorden nog oppikken en consequenties hieruit trekken.
  Op deze manier doorgaan KAN NIET.

 8. ktvb

  24 augustus 2015 at 16:02

  DANK U WEL!

 9. BAM

  24 augustus 2015 at 14:51

  Spot on TAZ!

 10. KOOG

  24 augustus 2015 at 13:47

  Applaus!! und Raus jetzt aber sofort mit den Schröder!!

 11. Piet opn Bult

  24 augustus 2015 at 13:26

  +1

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021 uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021
FC Twente Nieuws21 minuten ago

Gaat FC Twente volgend seizoen Europa in?

Ruim elf jaar geleden werd FC Twente kampioen van Nederland. De club beleefde geweldige jaren en speelden seizoenen achter elkaar...

youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015 youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015
Eerste elftal2 uur ago

‘Gediscrimineerde’ Mokhtar belde Jans voor terugkeer bij FC Twente

Youness Mokhtar heeft een aantal pittige uitspraken gedaan tegenover de NOS. De voormalig FC Twente-aanvaller is clubloos en dat heeft...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
Eerste elftal4 uur ago

Van Wonderen: “Ik vind het spel van FC Twente leuk en mooi om naar te kijken”

Komende zondag reist FC Twente af naar Deventer voor de confrontatie met promovendus Go Ahead Eagles. Het wordt een weerzien...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal6 uur ago

Thijs van Leeuwen blinkt uit bij Almere City na ontslag Verbeek

Vorige week dinsdag kreeg Gertjan Verbeek het nieuws dat er geen toekomst meer is bij Almere City FC. Hiermee werd...

tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019 tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019
Eerste elftal22 uur ago

Jans geprikkeld door Van Wissing: “Het werd door jou een item gemaakt”

Eerder deze week zat Tijmen van Wissing aan tafel bij het programma Voetbalpraat van ESPN. Hier sprak de clubwatcher onder...

ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021 ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal22 uur ago

Jans: ‘Ligt het aan coronatijd dat iedereen doorslaat in negativiteit?’

Na de 0-0 tegen Feyenoord, staat komende zondag de volgende wedstrijd op het programma. Dan neemt FC Twente het in...

cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015 cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Martina overspeelde zijn hand in zoektocht: “Ik heb veel kansen laten lopen”

Oud-FC Twente verdediger Cuco Martina is na zijn vertrek bij Everton in de zomer van 2020 ruim een jaar transfervrij...

mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Oud-FC Twente speler Piqué beëindigde carrière na TIA in stilte

De inmiddels 42-jarige Mitchell Piqué kwam in het seizoen 2000-2001 op huurbasis uit voor FC Twente. Na zijn tijd in...

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld
Eerste elftal2 dagen ago

Ajax kan decennia oud record FC Twente verbreken: “Daar schrik ik wel van”

In het jaar 1972 settelde FC Twente een record wat nog altijd staat. De Enschedese formatie kreeg in dit competitiejaar...

mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021 mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Hilgers en Rots speelde niet altijd op hoogste niveau: ‘Winnen geen doel op zich’

FC Twente stond vorig seizoen derde op de ranglijst met percentages van de gespeelde minuten van zelfopgeleide spelers. De KNVB...